Bagels – perfekt frukost i New York

Poppy seed bagel, toasted, with salmon. (Rostad bagel med sesamfrön och lax.) Foto: Anna Ström Åhlén.

Har du njutit av en varm bagel med rökt lax och cream cheese? Om inte, är det något du måste göra när du äter frukost i New York.

Det speciella med bagels är att de får koka en stund, innan de gräddas färdigt i ugnen. Genom kokningen får brödet en speciell kompakt konsistens. Antingen gillar du det inte – eller också älskar du det, som jag.

Många tänker att bagels är typiskt amerikanskt, men brödet har faktiskt sitt ursprung i Polen, förmodligen i Kraków. Där bakades det redan på 1600-talet.

”Pastrami and Swiss cheese on a poppy seed bagel.” Foto: Jeremy Keith.

Traditionen med bagels spred sig sedan över världen med judiska emigranter.
I New York är ungefär 12 procent av befolkningen judar (eller av judiskt ursprung), och bageln är här för att stanna.

Typiskt för en New York-bagel är att den innehåller salt och malt. Dessutom kokas den i vanligt vatten. Det finns också bagels i Montréalstil och de är något sötare. Tricket är att söta kokvattnet med honung – och skippa saltet.

Numera finns flera varianter på bagels. Vilken blir din favorit? En traditionell kompakt med tuggmotstånd, eller en fluffigare, en med sesamfrön eller en utan?

Fyllningarna kan förstås varieras i det oändliga: pastrami, ost, rostbiff, kalkon, kycklingröra eller tonfiskröra. För att ta några exempel. Vill du ha grönsaker till, kan det passa med skivad tomat och gurka, strimlad rödlök och salladsblad.

Vill du baka själv? Kika på detta recept på bagels från Allt om mat.

Om du vill göra bagels som en riktig New Yorker, rekommenderas en titt på filmen nedan.

Håll reda på tuggummit bara, så det inte slutar som för Kramer i Seinfeld

Har du inte tid eller möjlighet att baka när du är i New York, är du knappast ensam. Givetvis hittar du en uppsjö av bagelställen, både bagerier och frukostserveringar.

Här är listan över New York Citys bästa bagels.

Enjoy!

PS. Kanske undrar du hur det gick i Travel Blog Awards? Supersavertravel kommer att meddela resultaten i veckan. Stay tuned! Tusen tack till dig, om du röstade på min blogg om New York.

Fotnot: Språkrådet rekommenderar stavningen beigel på svenska. Men jag är lite ”wild and crazy” och använder den amerikanska stavningen. 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments