Brighton Beach – ett utflyktsmål vid Atlanten i New York

Har du åkt på utflykt till Coney Island när du är i New York? Då ska du passa på att ta en promenad, till ännu ett utflyktsmål.

Bara någon kilometer från Coney Island ligger Brighton Beach. Förutom att det (som man hör på namnet) är en strand, är det ett mycket speciellt område på ett annat sätt.

 

Vi passade förstås på att promenera hit, när vi ändå besökte Coney Island. Det tar bara cirka tio minuter, en kvart, att strosa hit. Och det är det värt!

Här finns en stor rysktalande befolkning, som kom hit efter Sovjetunionens fall på 1980- och 90-talet. Innan dess hade området gått igenom många olika faser.

Det började på 1860-talet, med små gårdar bland sanddynorna. Platsen fick sitt namn, Brighton Beach, under en tävling där det gällde att hitta en motsvarighet till brittiska Brighton.

Sedan följde en tid som seaside resort, där ståtliga Hotel Brighton tronade vid havet. Men stormarna och vädret gick hårt åt byggnaden som fick flyttas (!) inåt längs kusten. Samtidigt byggdes den upphöjda järnvägen som än i dag kan beskådas, med sina balkar där solstrålarna silar ner och bildar vackra mönster.

 

Med den ryska (främst ukrainska) befolkningen har området blommat upp, efter en tid med förfall. Nu frodas banker, företag och skolor. Mycket tack vare de lägre hus- och bostadspriserna.

Det är ett nöje att strosa här och njuta av folklivet. Överallt säljs ryska (och andra östeuropeiska) delikatesser, bär och bakverk till priser långt lägre än på Manhattan.

Jag och min man stannade på ett café för att avnjuta kaffe och turkiska bagels. Det var en lisa för både kropp och själ att koppla av en stund i det luftkonditionerade utrymmet efter värmen på stranden.

Därefter var vi redo att promenera tillbaka till Coney Island igen, där vi tog tunnelbanan tillbaka till Manhattan. Men även från Brighton Beach Station hade vi förstås kunnat nå samma mål.

Senare samma dag var det dags att fira svensk midsommar i New York. Men det är en annan historia …

 

Sugen på att besöka Brighton Beach? Gör det! Och kombinera gärna utflykten med Coney Island, som sagt. Då får du en riktig heldag vid havet, bara 45 minuter från Manhattan.

Enjoy!

PS. Du vet väl att den här bloggen även finns på Facebook och Instagram? Välkommen dit för ännu mer inspiration om New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad kul att ni ska tillbaka till New York igen nu i september.

Haha, det blev en ordentlig sightseeing med bussen av det mer ovanliga slaget då. 🙂

Tyvärr vet jag inte vilken saluhall du menar. Kanske denna men den är stängd nu: http://nymag.com/listings/stores/mandi_international_food/

Här finns annars en lista över New Yorks saluhallar: https://www.yelp.se/search?find_loc=New+York,+NY&start=0&cflt=farmersmarket

Lycka till och ha en härlig resa!

Anonym
Anonym
7 years ago

Har varit där två ggr, och skall till NY igen september. Nu har vi sett någonstans att det skall finnas en stor rysk saluhall, som vi skulle vilja besöka. Vet någon var den ligger. Första gången vi var på Coney Island, tog vi bussen tillbaka, till närheten av Brooklyn bridge, för vi ville gå den tillbaka. Haha, bussturen tog två timmar!!!! Men mycket skoj och underhållande.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Jag håller med dig! Där skulle man ha strosat, längs havet i tidstypiska kläder. 🙂 Men det var mysigt i dag också. Om du åker dit, missa inte heller Coney Island (förra blogginlägget).

scottishmoments
8 years ago

Vad hade man inte gett för att få besöka denna strand under dess storhetstid som seaside resort… *drömmer mig bort*
Skulle förstås väldigt gärna besöka platsen i nutid också… 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Kul att du varit där och skönt att ta bussen!Tunnelbanan är inte vidare användarvänlig, det får man ju medge. Lider verkligen med de personer som släpar barnvagnar nerför de trånga trapporna …

Evy Knoph
8 years ago

Jajamän..avbockat :-). Tog bussar istället för T-banan tillbaks…är lite lack på höga T-banestationerna utan hiss eller rulltrappa..