Fira jul i Prag – del 1: En vinterpromenadFira jul i Prag – hur är det? Det tog jag reda på förra året. Då tillbringade jag och min familj juldagarna i Tjeckiens huvudstad. En sagolikt vacker stad som bjöd på allt från soliga promenader till prisvärd shopping och mat.

Tanken med att fira jul utomlands var enkel: Vi ville slippa laga mat. Vi ville bort från julens ”måsten”. Med på resan var våra tre söner som kommit från den åldern då tomten och Kalle Anka är nödvändiga. (För övrigt kan ju åtminstone den senare återfinnas på Youtube.)

Sagt och gjort. Vi bokade direktflyg med Czech Airlines och den 22 december landar vi i Prag. Här möts vi av mild luft och mera vår- än vinterkänsla.

Redan på hemmaplan har vi förbokat taxi från Prags flygplats. Något som varmt kan rekommenderas! Inte minst för att minimera risken för turistpriser.

Det är nämligen så att Prag har två sidor: en turistig och en genuin. Skillnaden skulle visa sig vara enorm, mellan turistfällorna och de äkta ställena – både vad gäller upplevelser och prisnivå. Nu väntar bilen på oss (med fast pris), för snabb färd till hotellet. En extra finess är att en guidad rundtur i Prag ska ingå, förutom transport tillbaka på avresedagen.

Hotell K+K Fenix ska vara vårt andra hem denna jul. Ett hotell vi läst mycket positiva recensioner om på nätet. Det enda minuset var vissa gästers förfäran över hotellets grannar: ett par klubbar med fokus på ”lättklätt”. Detta är dock ingenting vi störs eller lider av. Gatan känns tvärtom mycket säker.

Läget är också perfekt som utgångspunkt för att utforska Prag. Bara runt hörnet ligger den stora Václavplatsen, som bjuder på såväl julmarknader som restaurangutbud och shopping. (Mer om det i kommande inlägg.)

Första heldagen blir ”dan före doppardan”. En dag som bjuder på strålande sol och vårkänslor. Vi tar en rejäl promenad för att utforska staden, där jag själv inte varit på tio år och min familj inte alls.

Några spårvagnsbiljetter behövs inte på hela resan. Apostlahästarna fungerar utmärkt, så länge man är någorlunda pigg. Varning för kullerstenarna dock! Högklackat eller hala sulor lämnas helst hemma, om man inte är sugen på att hoppa på kryckor i stället.

Så börjar nöjet, att bara ta in Prags fantastiska skönhet. De välbevarade, utsmyckade fasaderna, de vindlande gatorna, gatulyktorna som kröner de trånga gränderna, broarna som korsar Vltava med åldriga valv. Skulpturerna, detaljerna …  Att låta kameran vila är svårt, så både jag och sönerna kommer mer än en gång på efterkälken.

I gränderna är karpförsäljningen i full gång. Karp är nämligen en tjeckisk specialitet på julen – motsvarigheten till julskinka eller kalkon. Sugna Pragbor väjer och vrakar bland delikatesserna som simmar i stora plastbaljor. Färskt ska det vara!

Fria från handlingslistor vandrar vi dock vidare, mot några av stadens största sevärdheter. Den kanske mest kända siktar vi snart: Karlsbron. En bro som helst ska avnjutas tidig morgon eller sen kväll, för att undvika de största turisthoperna. Vi väljer därför att korsa floden på en annan bro.

Så siktar vi också Pragborgen, som majestätiskt tronar över staden. En riktig sagoborg med St Vitus-katedralen som kronans juvel.

Så är vi över på andra sidan, där en klättring ska ta sin början. En mycket brant höjd, där vi ska se – vad?

Fortsättning följer i del 2.

PS. Ta en titt på den musikvideo som väckte min kärlek till Prag. Redan vid första anblicken visste jag, utan att veta stadens namn, att hit bara måste jag åka!

Hotellfoton: K+K Fenix Hotels.
Övriga foton: Anna Ström Åhlén.

Välkommen att även bloggen på Facebook!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Det låter också spännande! Instämmer i att det är roligt att göra något annorlunda.

Jag firade jul i London en gång också, för mycket länge sedan. Då var precis ALLT stängt på juldagen. Samma måltid serverades två gånger den dagen på hotellet, så vi fick välja den ena måltiden och sen köpa hämtmat från 7 Eleven till den andra. Lite skillnad mot i dag skulle jag tro … 😉

Helena - Oh darling, let's be adventurers!

Spännande att fira jul i ett annat land. Jag har aldrig provat det, däremot har jag firat nyår både i London och Koh Chang i Thailand. Det är roligt att göra nåt annat än det gamla vanliga 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Ja, fira nyår på en ny plats låter spännande! Det har jag faktiskt aldrig gjort. Riga är jättefint. Däremot har jag firat jul i London en gång också, i början av 90-talet. Det var inte vidare lyckat, för precis allt var STÄNGT! Lite skillnad mot i dag. 🙂

www.marvelicious.blogg.se

Jag har aldrig firat jul utomlands, däremot var det rätt kul att spendera nyår i en stad i ett land jag aldrig varit i förut (Riga för ett par år sen), ganska kul att spendera slutet av ett år och början på nästa år med att upptäcka en ny plats 🙂