Colours of Ostrava − Europas coolaste musikfestival

Neonljusen spelar över de övergivna industribyggnaderna, där de reser sig mot natthimlen. Då och då flammar en eld upp över myllret av besökare, och röken stiger från grillar och dekor. Vi är på Colours of Ostrava, Europas coolaste musikfestival!

Direkt när vi kliver in på området vet jag. Det här är bland det häftigaste jag sett i mitt liv! Visst, jag har läst om festivalen och den speciella miljön: ett övergivet industriområde i staden Ostrava. Men inga bilder kan göra den rättvisa; den måste upplevas på plats!

Färgstark festival i unik miljö

Ostrava i östra Tjeckien är egentligen känd som den ”svarta staden”. Här bröts kol i över 100 år och masugnarna gick varma. Men på senare tid har man velat göra staden känd för andra, mer färgstarka upplevelser. Och resultatet är lysande!

Sedan 2013 hålls musikfestivalen Colours of Ostrava i Dolní Vitkovice, ett numera nedlagt industriområde. Det hade kunnat se förfärligt ut. Men tack vare smarta arkitekter och dekormakare, har de forna industribyggnaderna fått nytt liv – som scenografi!

Rostiga tankar lyser nu i neon mot natthimlen, rök och ljusslingor följer rör och stålskelett. Och mitt i denna levande scenografi går jag, inte som statist utan som medspelare i ett gigantiskt skådespel.

Från olika scener ljuder all slags musik, från jazz till techno och indiepop. Det är bara att välja från det digra programmet, som pågår hela veckan, och komma och gå som man vill.

Vill du skaffa en tatuering eller ny frisyr? Festivalkläder eller smycken? Här på festivalen är det mesta möjligt. Det är bara att botanisera bland stånden.

Billig och god festivalmat

När hungern sätter in frestar mängder av matstånd, där både priser och smaker gör dig glad. Här hemma brukar som bekant festivalmat vara dyrt. Men som svensk i Ostrava blir du knappast ruinerad. Jag köper en stor portion ris och grönsaker med vietnamesiska vårrullar till det facila priset 30 svenska kronor. Ett glas vin går på motsvarande summa och öl ännu mindre.

Det är alltså läge för påbackning, och min resebloggarkollega Peter på FREEDOMtravel siktar in sig på en redig korv efter nudlar. Jag lyckas fånga hans hungriga blick exakt sekunden innan han hugger in, en bild som enligt resebloggarfrun Helena kan vara ”picture of the year” …

Konsert med Kodaline – längst fram i pressdiket

Vi är på festivalen flera kvällar men lördagens final slår allt. Då beger jag mig ensam dit, eftersom mina vänner ska med ett tåg i ottan. Regnet fullständigt öser ner men inte ska sådana petitesser hindra ”the moment of my life”.

Denna kväll ska nämligen irländska Kodaline spela på stora scenen. Kodaline, som är mina absoluta favoriter, i samma liga som Coldplay. Det är bara ett krux. Visserligen har vi pressdeltagare VIP-pass men fotografera artister, det är det strikta restriktioner kring. Kodaline tillhör dessutom de undantag där ingen annan än TV Broadcasting får komma nära.

Men jag är inte den som ger mig. Jag mejlar bandens pressombud och PR-ansvarig för festivalen. Och dagen därpå kommer svaret: De ska göra ett undantag för mig. Jag får tillträde till pressdiket!

En kvart före är jag på plats, så nära scenen man kan komma, garderad med både regnrock och dubbla regnponchos. Publiken gör segertecken och flinar in i kameran. Kanske tror de att de nu hamnar på förstasidan någonstans i världspressen? Det gör de nu inte. Men de hamnar på Travel on a Cloud, liksom Kodaline själva, vilket knappast är fy skam!

Om konserten var bra? Låt mig säga så här: När neonljusen spelar i regnet och Mark Prendergast går loss i ett gitarrsolo, när tusentals människor sjunger med och Irland blir ett med Tjeckien – då finns det bara ett ord: magi.

Har du också varit på Colours of Ostrava eller kan du tänka dig att åka dit?

Denna pressresa genomförs i samarbete med Czech Tourism Scandinavia and Finland och Statutory City of Ostrava. Innehållet och åsikterna är som alltid mina egna.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så väldigt mycket, Eva! Vad glad jag blir för dina uppskattande ord. Ja, detta var verkligen ett minne för livet. Haha, Peters blick kommer jag aldrig att glömma heller. Så sjukt kul vi hade tillsammans. 🙂

Eva - People in the Street

Härliga bilder och kanonbra beskrivet! Förstår att du trivdes 🙂 Så häftigt att du fick komma så nära!

Hahaha, blicken på Peter 😀 Underbart!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad glad jag blir att du gillar bilderna och du kunde känna pulsen från festivalen! Det var meningen. Varmt tack också för de uppskattande orden om bloggen.

Kram tillbaka!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, Helena, vad roligt att du tycker det. Ja, det var verkligen en upplevelse för livet. Pressdiket skulle jag kunna vänja mig vid, haha. Man ska aldrig ge sig!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att du tycker det! Och tusen tack för komplimangen för bilden på Peter. 🙂 Ja, är man resebloggare får man finna sig i att vissa situationer förevigas. 🙂

TantGlad
7 years ago

Woooow vilken häftig festival, och vilken puls jag känner av att bara kolla alla dina häftiga bilder. Tack för du delar med dig i din härliga fina blogg.

Kram till dig

Helena
7 years ago

Wow, verkar ju faktiskt vara en helt underbar festival 🙂 Och så kul att du fick tillgång till pressdiket, visst är det härligt att stå där framme!

Ama de casa
7 years ago

Vilken otroligt häftig festival, även på bild! Men självklart måste det vara helt fantastiskt att uppleva det live 🙂

Haha! Bilden på Peter är hur bra som helst 😀

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad roligt att höra att du gillade bilderna och texten! Det var ju en rejäl skörd att gå igenom så du kan gissa om jag hade svårt att välja. 😉

Ja, festivalen var verkligen ett minne för livet. Jag är så otroligt glad att jag fick uppleva den och dessutom tillsammans med er.

Ha en riktigt härlig vistelse i Polen!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, så glad jag blir över dina uppskattande ord, Ditte! De betyder mycket. Jag hade en rejäl bildskörd att gå igenom och så mycket intryck. Roligt om jag lyckades förmedla känslan av att vara där. Jag tror absolut att du också skulle trivas på festivalen. Hoppas du får möjlighet att komma dit någon dag. Ett bra alternativ är att ta tåget från Prag. Det tar tre timmar och är ett ytterst bekvämt tåg. Man har wifi ombord och alla resenärer bjuds på drycker. Visst har du rätt i att man inte ska ge sig. Jag försöker följa denna devis: "Nej… Read more »

FREEDOMtravel
7 years ago

Fantastiska bilder Anna! Och väldigt kul att läsa! Nästan så att jag vill dit nu igen, haha. Jepp, det var en cool festival! Hälsningar från Polen!

Ditte
7 years ago

Wow! Vilken beskrivning av konserten, området och allt! Vilka fantastiska bilder!
Och tänk att du fick tillträde till pressdiket! Bra jobbat och man ska inte ge sig för att saker och ting kan tyckas omöjliga. Envishet och målmedvetenhet tar en långt.
Just nu finns det inga planer på att ta mig vare sig till Ostrava med eller utan festival, men skulle jag bli bjuden så skulle jag givetvis åka med öppet sinna. Helt klart!
Bilden på en hungrig Peter är magnifik! Årets bild? Kan nog tänka mig det.
Tack för denna fantastiska upplevelse!