Fem fällor att undvika när du bokar flyg till New York

Newark i New Jersey. Flygbolaget på bilden har inget med artikelns råd att göra.

Är du på väg att boka flygbiljetter till New York? Se upp så du har koll på alla kostnader och inte går i onödiga fällor. Här är fem tips!

”Extra låga priser på flyg till USA” skriker annonsens rubrik. Som New York-älskare är det lätt hänt att känna pulsen stiga, medan fingrarna automatiskt plockar fram närmaste konto- eller kreditkort. Du måste ju boka nu, nu, NU, innan priserna stiger igen eller platserna tar slut på den där lockande flighten till New York.

Men sakta i backarna. Andas. Alla vill tjäna pengar och göra en god affär, konstigt vore det väl annars, men knepen är många för att få dig att slå till snabbt och utan eftertanke.

Här är fem fällor att undvika när du ska boka en flygresa till New York:

#1. Bagage och måltider ingår inte alltid i lockpriset i lågpriskalendern. Ett vanligt ”trick” av flygbolagen eller resesajterna är att ange pris där inte bagage ingår. När du väl är inne på bokningssidan kommer diverse tillägg som bagage på dit- och hemresa samt måltider ombord.

Att lågprisbolagen gör så här är förstås allmänt känt. Men nu har även andra, större flygbolag börjat köra på samma linje. De erbjuder lockpriser utan bagage, där kostnaden efter att sådant lagts till landar på minst en tusenlapp mer. Okej, visst kan man resa till New York med enbart handbagage men få personer åker väl hem med noll shoppingfynd? Bagage hem vill nog de flesta ha, liksom en ordentlig måltid under de sju till nio timmarna i luften.

#2. Önskemål om specialmåltider kan tillkomma som extra kostnad. Själv kan jag inte äta gluten och det är minsann inte gratis på vissa sajter. Halvvägs in i bokningen ska en avgift läggas till och det är så lätt hänt att tänka ”okej, då” för att slippa börja om från början när massa uppgifter redan är ifyllda. Men bokar man direkt med flygbolaget ingår oftast fritt val av alternativ vid allergier. Det är bara att mejla eller ringa till kundtjänst.

#3. Det låga priset kanske bara gäller om du betalar via internetbank. Du har fyllt i hela bokningen och det är dags att betala. Men vad nu? När du fyllt i dina kortuppgifter visar det sig att det tillkommer en avgift för att betala med kort. Det lägre priset gällde bara vid betalning via internetbank. Dessutom: Betalar du via internetbank riskerar du att gå i fälla nummer 5, se nedan.

#4. Mellanlandning blir inte alltid mest prisvärt. Direktflyg tur och retur kanske kostar 3 400 kronor. Men så ser du det där lockande lägre priset ifall du mellanlandar i London. Bara 2 700! Kruxet är dock att du måste spendera fyra timmar på den brittiska flygplatsen. Vad händer när du blir hungrig? Törstig? Jo, det kommer du garanterat att bli. Och här flaxar lätt ett par hundralappar iväg. Lägg därtill den förlorade semestertiden i New York. Är den verkligen värd den lilla mellanskillnad du tjänar in? Själv har jag aldrig mellanlandat på någon resa till New York.

Obs! Jag vill tillägga att jag självklart har respekt för att varje krona verkligen spelar roll i en del reskassor. Sedan finns det ju också avreseorter som inte alls har direktflyg.

#5. Betala inte med ”fel” kort så du missar din egen reseförsäkring. Den här fällan har jag faktiskt gått i själv! I ivern att boka en prisvärd resa använde jag inte mitt ”guldkort” från banken. Därmed missade jag kortets inbyggda reseförsäkring där fri avbokning ingick vid läkarintyg. Dock löste det sig ändå, via min hemförsäkring. Men kolla alltid kortets eventuella förmåner!

Det gäller alltså att hålla huvudet kallt och noggrant ta reda på vad som passar just dig och din resa. Har du fler tips inför bokningen av flyg till New York? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Enjoy!

PS. Vill du ha fler tips inför flygresan till New York? Läs gärna mitt bästa tips mot jetlag.

Photo 1 by Tim Gouw, Photo 2 by Suhyeon Choi, Photo 3 by Steve Richey.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments