Brandtrapporna i New York

Brandtrapporna i New York, kan man någonsin se sig mätt på dem? Vi tar en titt på något av det mest typiska för New York.

Medan solen går ner bakom hustaken sitter du på brandtrappan. Kanske för att ta en cigg eller få en romantisk stund med din älskade. Eller kanske för att spionera på grannen eller undkomma lagens långa arm?

Verklighetens brandtrappor används nog lite mindre dramatiskt än på film. Visst kan de fungera som balkonger och visst tas det ett och annat bloss (av varierande slag) men inte är det ofta det jagas och spioneras.

Visste du att brandtrapporna byggdes till i mitten av 1800-talet? Då användes nämligen allt fler av New Yorks byggnader som hyreskaserner för de stora mängderna immigranter. Ibland var det gamla enfamiljshus som byggdes om, ibland var det nya byggnader som (ofta hafsigt) uppfördes. Eller också byggde man om gamla magasin till lägenheter.

I den första regleringen för hyreskaserner, 1867, beslutades det om att brandtrappor måste finnas. Varje bostad måste ha två alternativa utrymningsvägar, och trapphusen var (och är) ofta mycket smala och trånga.

Samtidigt beslutades det att det måste finnas en toalett (vattenklosett) per 20 hyresgäster (!). Undertecknad undrar i sitt stilla sinne om folk verkligen klarade att stå i den kön …

Att brandtrapporna också fick tjäna som sovplatser är lätt att föreställa sig, med tanke på New Yorks heta sommarklimat och avsaknaden av luftkonditionering. Har du svårt att tänka dig detta? Kliv då in i valfri New York-lägenhet utan luftkonditionering i juli då temperaturen naggar 35-gradersstrecket på kvällen. Bastu- eller ökenhetta är bara förnamnet.

Vill du veta mer om hur immigranterna bodde i 1800-talets New York? Då vill jag verkligen rekommendera ett besök på LES Tenement Museum, där du får besöka autentiska lägenheter med tidstypisk möblering och inredning. Sedan skadar det ju inte att den absolut bästa presentbutiken för New York-nördar finns i bottenvåningen.

Enjoy!

PS. Välkommen att följa New York-bloggen på Facebook, så missar du inga uppdateringar. På mitt Instagramkonto finns mer inspiration, både från New York och andra resmål.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tänk, då har vi New York-bloggat lika länge. Men du startade ett halvår före mig. 🙂 Min blogg fyller sju år i september.

Eva – People in the Street

Haha, så det var så länge sedan 🙂 I mars fyller bloggen 7 år och i början var det nog mest ett sätt att göra något med alla mina New York-bilder …

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack! Ja, jag kunde nog tänka mig att du också älskar dessa brandtrappor. 😉 Jag sökte på din blogg nu och ja: Du bloggade om just brandtrappor år 2011! Det måste ha varit i din bloggs barndom. 🙂 Vi började nog NY-blogga samma år tror jag?!

Kram och ha en fin kväll du med!

Eva – People in the Street

Härliga bilder på New Yorks brandtrappor! Jag älskar dem också och jag undrar om inte jag också gjorde ett inlägg om dem för några år sedan. Jag tror det. 🙂

Ha en fin kväll!
Kram