Fem saker som kanske överraskar dig, första gången i New York

Ska du göra din första resa till New York? Grattis! Troligen kommer du att bli förälskad och vilja återvända, gång på gång. Men om det inte blir så? Lugn, läs bara den här listan om saker du kan bli överraskad av, första gången i New York. 

Jag glömmer aldrig mitt första besök på Manhattan. Hur taxin från JFK kom allt närmare och stadens skyline tornade upp sig vid horisonten. Den skyline som jag sett hundratals gånger i filmer och på bilder under hela livet. Det var inte utan att hjärtat började klappa lite extra fort och förväntningarna spred sig som kolsyra i kroppen.

Så var jag framme i New York City och det här blev jag lite överraskad av:

#1. Staden såg mera sliten ut än jag trott.
Ja, det ligger sopsäckar på vissa trottoarer. Ja, det finns hemlösa och ja, tunnelbanan ser på sina håll ut som om den fastnat i förrförra seklet. Det är stort, det är slitet och bullrigt på sina håll.

New York är kontrasternas stad men det är också en del av charmen. Missförstå mig rätt: misär är förstås aldrig charmigt, men det är däremot lite skavanker här och var. Att se en väderbiten fasad från 1800-talet spegla sig i en modern skyskrapa ger mig fortfarande rysningar av New York-kärlek. Det här tog det ett tag att landa i. Och glöm inte att New York City är mer än Midtown och Times Square. Upptäck hela staden, så ser du garanterat att här finns allt.

#2. Det går inte att betala med kort överallt. Hm, en världsmetropol som New York och så finns det ställen som är ”cash only”? Jo, så är det. Vissa ställen tar bara kontanter (eller American Express!), så ladda med det i plånboken eller ta ut på en bankomat. Själv har jag varit med om att först vid bordet upptäcka läget och få nöja mig med en förrätt för att slippa diska efteråt.

#3. Takbaren kan vara abonnerad. Glada i hågen letade jag och mitt sällskap upp en eftertraktad takbar. Men när vi väl klev in: Sorry, bara för inbjudna gäster! En smart grej är att mejla eller ringa först. Inte för att det inte finns flera takbarer, men varför slösa bort dyrbar New York-tid?

#4. Restauranger bör kollas upp i förväg. ”So much food, so little time” brukar jag säga. Med mat från världens alla hörn och minst sagt generösa öppettider finns det alltid något att äta. Är man inte kräsen, så finns det förstås inga som helst problem. Men är man en foodie som jag, då vill man inte dra några nitlotter. Visst: Lämna visst utrymme för spontanitet! Men att irra runt i dyra Midtown, vrålhungrig, och inte hitta det man söker är inte kul. Restauranger kan faktiskt slå igen och inte alls ligga på de platser guideboken nämner.

Däremot behöver du inte alltid boka bord. Ofta räcker det med att vara ute tidigt på kvällen, alternativt sitta vid bardisken. Att boka via Open Table är också en god idé.

#5. Det går inte alltid fortare med tunnelbana och taxi. ”Musikalen börjar om en timme, åh, vi tar tunnelbanan, det måste gå fortast!” Eller? Nej, ibland går det faktiskt fortare att gå. Tunnelbanesystemet kan bestå av långa gångar som är lika långa som vägen du ändå hade tänkt ta dig ovan jord. Hamnar du mitt i taxibilarnas skiftbyte (vid 16-tiden) kan väntan också bli lång, likaså om det är rusningstrafik. Var alltid, alltid ute i god tid!

Vill du har fler råd är du välkommen till mina tips för första resan till New York.

Slutligen vill jag säga att det är klart du ska göra oplanerade saker också, ja till och med misstag. Det är klart du ska gå vilse, hamna på knäppa ställen och i galna (men ofarliga) situationer. Det är ju det som ger något att berätta och öppnar dörren till New Yorks själ, den som inte finns i några guideböcker.

Enjoy!

Photo by Brandon Jacoby on UnsplashJon Tyson on Unsplash, Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Perfekt! Luke's Lobster kommer att göra dig lyrisk. Sök gärna via etiketterna i webbversionen av den här bloggen så hittar du hundratals fler tips. Ha det så skoj!

1'a gången i NewYork
6 years ago

Många bra tips. Är första gången i NY. Är på G från hotellet nu. Courtyard Newark. Planet går 18:55 lokal tid i morgon så kanske ska spara lite energi till morgon förmiddag. Älskar hummer då det tipset är givet 😆 Tack!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Hej! Hoppas du hinner se detta svar. Åh, 24 timmar är inte mycket men alltid något. Vet inte om det är ditt första besök i NY? I så fall skulle jag göra det du skriver: gå över Brooklyn Bridge, helst tidigt på morgonen för att slippa folkträngsel. Standup eller något med musik låter härligt, men det beror förstås på vad du gillar. Kolla gärna den här eventkalendern: https://www.events12.com/newyork/#eventsJag ser att The Bowery Hotel har tema förbudstiden den 24 mars. Låter kul! Annars skulle jag sikta in mig på att åka upp i någon hög byggnad, gärna till solnedgången. Takbaren Press… Read more »

1'a gången i NewYork
6 years ago

Jobbar i Wayne New Jersey. Byter hotell närmare NY i morgon o har 1 dygn på mig att uppleva NY. Vad göra 😆

Så mycket att se o så lite tid. Går gärna så Broklyn bridge mm låter bra. Kanske standup och eller något med live musik framåt kvällen natten. Alla tips beaktas 😉

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Men åh, vad häftigt att du gjorde New York-debut redan som sjuåring. Det året var jag en väldigt liten knatte och hade ännu inte rest någonstans. 🙂 Tänk att det där med leksaksaffären gjorde sånt intryck, det kan jag verkligen förstå, likaså besöket i Empire State Building. Tänk vad NYC förändrats sedan den tiden.

Ama de casa
6 years ago

Jag minns inte så mycket av mitt första möte med NY, och det beror nog mest på att jag bara var sju år gammal 1967 😉 Men jag minns att mamma och pappa var dumma nog att ta med mig till världens största leksaksaffär där jag sen i bästa snorungestil låg och grät, skrek och bankade i golvet för att jag inte fick en häst som var typ en meter i mankhöjd 😀
Sen att sticka ut huvudet genom staketet på Empire State Building – WOW!!! WTC var inte ens byggda…

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Åh, tusen tack! Vad glad jag blir för dina uppskattande ord. Haha, känner igen mig också. Jag kan läsa vissa böcker om New York gång på gång, bara för att känna det där härliga suget. Snart är jag där igen! 🙂 Nytt inlägg här är på g också.

Sara
6 years ago

Det spelar ingen roll hur många gånger jag läser vissa inlägg här – blir alltid lika sugen på att åka till NYC efter 🙂 Så himla bra!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Ja, det känns ju lite bakåtsträvande. Men kanske beror det på några av dessa skäl:
https://www.thedailymeal.com/eat/why-do-some-restaurants-make-you-pay-cash

Vanligast är dock att det funkar med kort, precis som här!

FREEDOMtravel
6 years ago

Intressant att man inte alltid kan betala med kort. I Stockholm är det ju precis tvärtom nu. Många av lunchrestaurangerna säger nej till kontanter 😉

Pretty Home Blog - INREDNINGS- OCH LIVSSTILSBLOGG

Vilken härlig blogg, hit kommer jag absolut att återvända! Har tänkt att planera en resa till New York och då är det perfekt att läsa dina tips! Tack!
🙂
Ha en fin kväll!
//Berith