Trinity Place – dold restaurang och bar i ett före detta bankvalv

Vill du äta middag i ett före detta bankvalv? Bakom tunga dörrar och en dold entré? Då ska du besöka Trinity Place Bar & Restaurant i Financial District. Hittar du ingången direkt, då är du bara att gratulera. Det är nämligen inte det lättaste …

Skyskraporna glimmar i New York-kvällen omkring mig, där jag irrar runt på södra Manhattan. Jag vet ju adressen, varför hittar jag då inte? Fram och tillbaka irrar jag, gäckad av gatuskyltar och mörka portar. Men jag har inte bråttom, och till slut drar jag det säkraste kortet: Jag frågar en New Yorker.

Kvinnan, på väg ut i natten, tar sig gott om tid att hjälpa mig. Hon googlar på sin telefon, hon klurar och pekar. Sedan vet hon och inom några minuter är jag framme.

En av New Yorks hemligheter

Huset är täckt av byggnadsställningar och porten är mer dold än vanligt. Men även annars skulle man inte kunna veta: Här döljer sig nämligen en speciell plats, en restaurang och bar som tillhör New Yorks hemligheter.

Världens största och mest säkra bankvalv

Trinity Place heter stället som är byggt i ett före detta bankvalv. Och inte vilket bankvalv som helst! Det sågs nämligen som världens största och säkraste, då det uppfördes av Andrew Carnegie och New York Realty Bank vid förra sekelskiftet.

Bankvalvet är unikt, då det har en öppning i varje ände och varje dörr väger hela 35 ton. För att komma på plats fick det först transporteras med båt längs Hudsonfloden och sedan på specialbyggda järnvägsspår från Battery Park till 115 Broadway där det finns än i dag.

Och nog är valvet imponerande! Det känns nästan ofattbart att detta har konstruerats av människohänder och att det faktiskt varit i bruk, på riktigt, ruvande på stora summor.

New Yorks första tvillingtorn

Häftigt är det också att Trinity Place ligger i en speciell byggnad: det ena av New Yorks allra äldsta ”twin towers”. Byggnaderna stack verkligen ut för ett sekel sedan, med sin gotiska stil, som ett par av stadens första skyskrapor.

Som gäst här kan man vara lugn. Dörrarna kommer inte att slås igen. De står tryggt uppställda medan jag fortsätter in i det första rummet, där en bardisk av mahogny tronar till vänster. Längre in finns lokalen som tidigare var privat matsal för bankens styrelseledamöter, och den kan i dag även hyras för privata event.

Snart ansluter mina vänner (ja, samma underbara personer som jag tillbringade en dag i Queens med), dock minus min reskamrat Ulrika som nu har åkt hem.

God mat och läckra drinkar i ett bankvalv

Vi beställer in drinkar och tar en titt på menyn, för som alltid tackar vi inte nej till något gott. Rätterna vi sedan tar in är lite olika. Jag tar lax som är klart godkänd, men portionen är inte så väl tilltagen som jag kanske hade önskat. Det är mer av en ”fine dining”-portion. Därför sneglar jag lite avundsjukt på mina vänners mer matiga tallrikar (brädor). Dock gäller devisen ”smakar det så kostar det”. Men visst är det god mat och läckra drinkar. Hummersmörgåsen och risotton lär vara något extra, enligt recensioner på webben.

Så här säger Trinity Place själva om sin restaurang:

“Although today we do not have our own farm in New Jersey, we do pride ourselves in choosing only the freshest ingredients and local produce and purveyors to create a wonderful dining experience.”

Några bilder på oss? Nej, tyvärr inte. Vi blev inte suddiga invärtes men tyvärr utvärtes (hehe). Kvällens fokus blev i stället intressanta samtal, skratt och beundran av miljön. Dock kan jag bjuda på en selfie från tidigare på kvällen, innan jag gav mig ut. Måste bara älska dessa New Yorkiga tegelväggar!

Vill du också besöka Trinity Place? Kartan nedan kan hjälpa dig på vägen. Men en sak måste du veta: Ingången ligger inte på Broadway (trots adressen), utan på Cedar Street. Lycka till …

Enjoy!

PS. Jag är just nu på resande fot i Spanien och Portugal (följ mig gärna på Instagram!) men återkommer inom kort med nya tips om New York. Tills vidare vill jag tipsa om 100 skäl att älska New York och det bästa jag har gjort i New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma. Sol som sol?
5 years ago

Vilket ställe! Det känns som att ni skulle varit klädda i kläder från perioderna 20- till 40-tal eller så. Eller kanske till och med lite steam-punk!

Himla läckert!

Ama de casa
5 years ago

Vilket coolt ställe och vilken häftig historia! Men man ska nog inte vara klaustrofobisk ifall man besöker den restaurangen… 😉

Fin selfie!

Ditte
5 years ago
Reply to  Ama de casa

Hit skulle jag gärna gå liksom till många av de ställen du berättat om och beskrivit så fint. Har vänner som åker till NY i september och har rekommenderat din blogg. De besökte vid sitt förra besök en del av ”dina” platser och var supernöjda. Så roligt att hänga med.
kram!

Eva – People in the Street

Vilket spännande ställe och vilken tur att du hittade dit till slut. Som alltid toklängtar jag ”hem” till New York varje gång jag läser dina inlägg …

Varma kramar

Fantasy Dining
5 years ago

Vilket ställe! Dit måste jag ta mig nästa gång. Wow. Det är precis sånt här jag älskar med NY 🙂