Fred’s – hundälskande restaurang på Upper West Side

Första kvällen i New York, för ett år sedan, orkade inte kroppen vandra många steg. Lite kvällsmat på ett närbeläget ställe kändes därför lockande. Följ med till Fred’s!

Då vi bodde på Upper West Side, passade det bra att styra stegen till Amsterdam Avenue, där matställena duggar tätt.

Slumpen ledde oss till Fred’s, där folk smorde kråset på uteserveringen i den varma New York-kvällen. Termometern hade tidigare på dagen visat över trettiostrecket – något den inte skulle göra på ytterligare några kvällar. Men om detta var vi, än så länge, lyckligt ovetande.

Då bordsgrannen knaprade i sig en sallad som fick det att vattnas i munnen, valde även vi en dylik. Ceasarsallad fick det bli! Och vi blev inte besvikna – till en början. Dressingen hade lagom sting och sälta. Men – var fanns kycklingen? En stunds grävande på tallriken gav svaret: ingenstans.

Vi hade helt enkelt råkat beställa en vegetarisk Ceasarsallad. Finns sådana? Varför framgick det inte av menyn? Eller gjorde det kanske det? För trötta för att titta efter, nöjde vi oss ändå. Ett par kalla Brooklyn Lager satt fint till.

Inne på Fred’s var stämningen på topp i den livliga baren. Jag nöjde mig dock med att passera, på väg mot ”the restrooms”.

Överallt från väggarna blickade hundar ner: stora, små, gamla, unga och mer eller mindre verkliga. Allt varvat med diverse sentenser om människans bästa vän. Att Fred’s var ett hundälskande ställe, gick det knappast att ta miste på. Dock fanns det inga fyrbenta gäster i lokalerna, vid just vårt besök.

Vem var då denne Fred, som namngivit restaurangen? Svaret fick jag på Fred’s webbplats – och genast fick alla hundbilder sin förklaring. Fred var en svart labrador retriever (en tik!) som tränades till ledarhund. Hon föddes upp av organisationen Guiding Eyes for The Blind, som hjälpt många synskadade genom åren med trogna ledarvänner.

Fred stod, liksom restaurangen i dag, för lojalitet och pålitlighet. ”Come! Sit! Stay!” är deras slogan.

Men trots uppmaningen att stanna, var det till slut dags att ta sig till lägenheten för att sova. Sex trappor i en ”walk-up building” (utan hiss) fick bli kvällens sista utmaning.

Älskar du hundar och god mat? Besök Fred’s, du också. Här är adressen: 476 Amsterdam Avenue.

Enjoy!

PS. Hur var det då med den kycklingfria Ceasarsalladen? Jo, kyckling nämndes faktiskt inte i menyn. Dessutom har jag lärt mig att Ceasarsallad inte behöver innehålla kyckling. Bordsgrannen åt Cobb Salad, som såg verkligt matig ut.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack igen, snälla du! Ja, det är underbart att ta del av sådana här solskenshistorier där människor (och hundar!) gör skillnad.

Annika
10 years ago

Jag älskar hundar och vilket fint ställe för att hedra en hund (tik) och alla andra fina hundar förstås… Tack Anna för ett återigen trevligt reportage med fina bilder:-))