Hur hittar man bra och billiga hotell i New York?

Lyxig prisvärd lägenhet i Jersey City. Sök på Airbnb. Foto: Anna Ström Åhlén.

Du kanske har hittat prisvärda flygbiljetter till New York. Bra! Men var ska du bo?

En mycket viktig del av resan är förstås boendet. Lyxigt behöver det kanske inte vara, men i alla fall rent och fräscht. Själv tycker jag att ett bekvämt boende ger resan en extra dimension. Visst, man ska inte ”bara vara på rummet”. Men en bekväm säng, egen toalett och hyfsat nära till kommunikationer vill i alla fall jag ha.

Var finns det då ”bra och billiga” hotell i New York? Ja, för det första går ”bra” och ”billigt” sällan hand i hand. Hotellrum är dyrt i New York. Men det finns några tricks för att hitta prisvärt boende i staden som aldrig sover.

20 tips till ett prisvärt, säkert och rent boende i New York

1. Dela rum/lägenhet med en eller flera. Det låter självklart men du kan spara mer pengar än du tror på att dela rum/lägenhet. Är ni två personer, blir det billigast att dela en queensizesäng. Men var beredd på att det kan bli ganska trångt. Det brukar dock inte vara några problem för den dödströtta eller nykära … För det stora sällskapet som delar lägenhet finns många sköna slantar att spara.

2. Följ andras rekommendationer. Läs alltid recensioner och kolla datum, så uppgifterna är aktuella. Titta i forum på olika resesajter och i intressegrupper på Facebook.
På Facebooksidan Vi älskar New York finns många hotelltips som läsarna själva har lämnat. Här är några av dem:

Sohotel i New York. Bild lånad av Sohotel .

Sohotel
Broome St/Bowery
www.thesohotel.com

Wyndham New Yorker Hotel
www.newyorker.com
8th Av/34th St

St Marks Hotel
www.stmarkshotel.net
St Marks Place

Hotel Metro
www.hotelmetronyc.com
45 West 35th St

Takterrassen på Hotel Metro Nyc. Bild lånad från Hotel Metro Nyc.
3. Bo på bed & breakfast i New York. Litet, gemytligt och med delat badrum, så kan boendet se ut här. Ofta finns också bara några få rum som snabbt blir fullbokade. Var alltså ute i god tid! Många gäster återkommer år efter efter, vilket är det bästa betyget.

Mount Morris House
http://www.bedandbreakfast.com/new-york-manhattan-mountmorrishouse.html
12 Mount Morris Park West

The Heart of Harlem
http://www.budgetplaces.com/sv/new-york-bed-and-breakfast-19484-the-heart-of-harlem-b-b.html
74 W 120th St

East Village Bed & Coffee
http://www.bedandcoffee.com/
110 Avenue C

Mount Morris House, B&B. New York. Bild lånad av Mount Morris House.

4. Hyr lägenhet i New York. En sak du dock bör känna till är att korttidsuthyrning av en hel lägenhet är förbjuden i lagen. Med kort tid avses mindre än 30 dagar. Hyresvärden kan då åka på dryga böter eller i värsta fall förlora sitt kontrakt. Om hyresvärden själv bor i lägenheten och hyr ut ett rum, är uthyrningen laglig. Många hyr dock ut systematiskt, ibland som ägare till massor av lägenheter vilket då räknas som illegal hotellverksamhet.

För att vara på den säkra sidan, kan du hyra lägenhetsboende via registrerade hotell. Du kan också hyra i Jersey City, där det är helt tillåtet eftersom det är en annan stat. Se mer nedan.

Exempel på lägenhetshotell:

Off Soho Suites
www.offsohosuites.com
11 Rivington St

Metro Apartments Hotel
http://www.nyapartmenthotels.com/accommodations.html
440 West 41st St

5. Bo utanför Manhattan. Rumspriserna är oftast lägre när du söker dig till andra boroughs (stadsdelar) som till exempel Brooklyn. Om du vill bo i Williamsburg är ett tips att hålla dig nära L-tåget. Det är en direktlinje till Manhattan, som på bara några minuter tar dig rakt in i smeten.

6. Hyr hotellrum eller lägenhet i Jersey City. Bara några minuter från Manhattan ligger Jersey City. Mycket lugnare och med klart lägre priser. Ta bara tunnelbanan under Hudsonfloden, eller varför inte färjan?

Sök lägenhet här: Airbnb, NYC-JC Guest Suites eller NewPort Tower Suites. Från The Waterfront i Jersey City är utsikten mot Manhattan helt magisk.

7. Bo inneboende. Många söker en ”roomie” i New York, både för att få ner hyran och få sällskap. Sök till exempel via Svenska kyrkan i New York eller i grupper för utlandssvenskar på Facebook.

Drömboende i Greenwich Village. Foto: Anna Ström Åhlén.

8. Byt bostad med någon. Det finns flera sajter där resande byter bostäder med varandra under semestern. Kanske vill tvåbarnsfamiljen från East Village inget hellre än att besöka Sverige i sommar? Själva bytet kostar inget. Däremot betalar man en årlig avgift för att vara med i bytesbanken. Prova Intervac (som var först i branschen), Hembyte.nu eller Homelink.org.

9. Couchsurfing (soffsurfa). Bo på soffan hemma hos någon och lev som en New Yorker. Här blir du medlem: https://www.couchsurfing.org/.

10. Boka en paketresa. Genom att köpa flyg och hotell tillsammans, kan du få ett extra fint boende till rejäl rabatt. Själv har jag gjort fynd via Supersavertravel och bland annat bott på lyxiga Sofitel.

11. Använd rätt sökfunktioner på Booking.com, Google och Tripadvisor. Att söka på nätet är en konst. Den lägenhet just du önskar kanske inte är sökbar på klassiska ord. Den kanske finns under orden ”peace and quiet in Lower East Side” eller liknande. Skriv in det du söker, till exempel ”king size bed”, ”free wifi” etc och förfina din sökning. Tänk på att en lägenhet med två sovrum och vardagsrum kallas ”2 BR (two bedroom apartment)”. Det är alltså antalet sovrum som räknas när man beskriver en lägenhet. Ibland kanske det inte finns något vardagsrum, utan båda rummen används som sovrum.

Storleken på rummet/lägenheten anges i square feet. Här är en tabell för att omvandla square feet till kvadratmeter. (1 squarefoot = 0.09290304 m2)

På Booking.com ska du inte söka med funktionen ”rekommenderat”. Visste du att man som hotellägare kan köpa sig plats i denna lista? Nej, sök på betyg av de boende. Då ser du vilka hotell som verkligen håller måttet, oavsett antal stjärnor.

Rum på Hotel Metro Nyc. Bild lånad av Hotel Metro Nyc.

12. Använd en bra sökmotor för hotell. Min favoritsajt är Momondo som söker och jämför hotell på 120 000 destinationer världen över. Här kan du även söka flyg eller båda tillsammans.

13. Sök boende via organisationer, som till exempel kyrkor. Flera religiösa samfund hyr ut fräscha rum till ett överkomligt pris. Kanske handlar det om delade badrum och ganska enkel standard. Ett extra skötsamt uppträdande är förstås ett måste. Men det borde ju alltid vara en självklarhet!

14. Sålla bort de faciliteter du inte behöver. Måste du ha frukost på hotellet? Städning varje dag eller någon som puffar kuddarna? Angående frukost, så är det rätt ovanligt att det ingår på hotellen i New York. Å andra sidan, vad glad om det inte gör det. Precis runt hörnet har du världens största utbud av frukostställen. Passa på att variera vistelsen med frukost på en diner, i en park eller på ett franskt café. För mig är frukosten dagens bästa mål. Att ha New Yorks utbud för sina fötter är ren lycka!

15. Välj rätt datum. Avfärd på helg- och högtidsdagar som påskafton kan ge lägre flygpriser, då de flesta vill åka före eller efter själva ”aftonen”. Söker du dessutom på paketpris via en sökmotor, kan du komma extra billigt undan även med hotellet. Självklart spelar också säsongen in och vilken veckodag du åker. Lär dig att se mönstren. Momondo har till exempel staplar vid varje veckodag för att visa prisnivån.

Utsikt från Top of the Rock, Rockefeller Center. Foto: Anna Ström Åhlén.

16. Missa inte det finstilta och eventuella tillägg. Kolla noga vilken avbokningspolicy som gäller, särskilt om du hyr privatlägenhet. ”Strikt” avbokningspolicy kan innebära att du inte får tillbaka något vid en eventuell avbokning, alternativt bara hälften av pengarna.

17. Boka med ditt kreditkort. Ofta ingår avbeställningsskydd i bankernas kreditkort. Då kan du undvika dyra extraavgifter.

18. Gå med i gästklubbar och leta rabattkoder. Om du till exempel bor på hotellkedjan Kimpton, blir du gratis medlem i deras gästklubb. Flera fina erbjudanden kan sedan dimpa ner i din mejlbox under året. Ju oftare du bor på hotellen, desto mer rabatt (förstås).

19. Tänk på att få stjärnor kan vara verkligt låg standard. Kanske vill du bara ha en säng för natten och väljer billigaste möjliga. Det fungerar utmärkt för vissa och då är allt förstås frid och fröjd. Men tänk om du får sällskap av ”bed bugs” (inte ovanligt ens på bättre ställen i New York)? Eller om toaletten korkar igen, väggen till grannens rum inte går ända upp till taket och sängen är inplastad? Dessa scenarion är inte ovanliga.

Många hotellägare har också ”do it yourself” som paroll och lagar saker på ett sätt som skulle få Fuskbyggarna att framstå som änglar.

20. Var ute i mycket god tid. Populära hotell blir snabbt fullbokade. Är de dessutom både populära och billiga/prisvärda, då kan det handla om ett års framförhållning. Värt att ha i åtanke!

Enjoy!

PS. Min Spotifylista med New York-låtar är nu uppdaterad. Lyssna för att komma i stämning! Här är ett smakprov.

Fler New York-tips hittar du i mina inlägg New York for Dummies – nybörjarguide till New York, och Packa smart för din resa till New York samt 35 måsten – saker du inte får missa i New York.
Det går också bra att söka bland kategorierna här på bloggen.

Även på Facebook och Instagram kan du följa min blogg om New York!

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Hej! Vad roligt att ni hade glädje av bloggen. Tack så mycket! Men trist att ni fick leta efter frukostställe. "Alltid runt hörnet" är förstås en sanning med modifikation. 😉 Jag syftade närmast på att det ofta i alla fall finns något ätbart att köpa med sig runt hörnet, inte minst på New York Citys alla delis. Men det är klart, Chinatown är ju en liten värld för sig. Recensionerna på Yelp brukar annars vara en vägledning:https://www.yelp.com/search?cflt=breakfast_brunch&find_loc=Chinatown%2C+Manhattan%2C+NY Man kan förstås även söka på kategorier hos Tripadvisor och Time Out New York men det kanske ni gjorde. Kul att ni trivdes… Read more »

uffelarson
7 years ago

Hej, du skriver att man alltid hittar ett frukostställe runt hörnet. Det gör man säkert för det mesta. Men när vi bodde i Chinatown, väldigt kul för övrigt, så var det ganska knepigt att hitta frukost om man inte älskar dim sum varje morgon. Gott – men inte på morgonen! Så det blev mycket vandrande kors och tvärs för att få i sig nåt att starta dan med. För övrigt hade vi mycken glädje av din blogg!!!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Hej! Tack. Jag har tidigare kollat in The Jane men tycker de minsta rummen känns lite klaustrofobiska (de som är som hytter utan fönster). Men ska man bara sova där en kortare tid kan det ju fungera bra. Eventi kan jag tänka mig är bra. Jag har bott på systerhotellet 70 Park Avenue. Cykel är ett bra tips, så länge man tänker på hjälmen och att vara uppmärksam i den hektiska New York-trafiken.:)

Miriam Widfeldt
8 years ago

Hej! Ett par andra hotelltips på Manhattan är The Jane Hotel och Eventi Hotel, två hotell med helt olika stilar, prisvärda och det bästa av allt, cyklar ingår! Med cykel upplever du staden på ett levande sätt och du kommer förvånas över hur snabbt och enkelt du tar dig mellan olika områden och kulturer. Läs gärna mer på http://www.bortabramenhemma.blogspot.com, där finner du också ett flertal andra tips på platser du inte får missa under ditt första besök till NYC.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Hej! Tack, vad kul att du uppskattar tipsen. Förbudet mot korttidsuthyrning gäller i hela staden New York, alltså samtliga fem stadsdelar: Manhattan, Bronx, Queens, Staten Island och Brooklyn. Jersey City är ju en annan stad (i en annan stat) och där är det alltså tillåtet.

Anonym
Anonym
8 years ago

Hej!
Gäller samma uthyrningsregler i Brooklyn som i Jersey City? Dvs. att det är lagligt att hyra ut en lägenhet kortare tid än 30 dagar.

Isf, varför väljer du Jersey City framför Brooklyn?

Tack för de fina tipsen 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Helena! Roligt att jag kunde bidra med lite nya/annorlunda tips. Vad kul att du blev sugen på New York också!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Maria! Hoppa de kan komma till nytta. 🙂

Helena
8 years ago

Superbra tips!

Visste inte att det var så på Booking.com, att hotellen kan köpa sig plats i "rekommenderat" listan. Jag brukar oftast läsa recensioner ändå, men det kan ändå vara bra att veta.

Blir sugen på New York nu!

Maria
8 years ago

Det var många verkligt bra tips! 🙂

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Hej! Korttidsuthyrning (mindre än 30 dagar) är fortfarande förbjuden enligt lagen i New York. Domstolsfallet gällde en specifik tvist mellan Airbnb och en hyresvärd. Här kan du läsa om den: http://nypost.com/2014/06/18/judge-nixes-illegal-airbnb-subletters-eviction/ Det är dock skillnad om ägaren till lägenheten fortfarande bor kvar under uthyrningen. Då kan det gå bra. Man hyr alltså en hel lägenhet på egen risk. Hyr man i Jersey City (vilket är min grej) så är det helt lagligt. Dessutom bara en eller ett par stationer från Manhattan! Kan varmt rekommenderas. 🙂

Anonym
Anonym
9 years ago

Hej, vet du om det nu är tillåtet med lgh-uthyrning i NY? Du skrev att det skulle upp i domstol etc i våras så du kanske vet hur det gått? MVH Anna

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack. Ja, vad kul att vi ska ses! Jordnötsstället skulle du visst ta med mig till. 🙂

Trillingnöten
10 years ago

Bra tips! Det är alltid svårt att veta var man ska bo i nya städer! Kul att du kommer hit i april igen! Då är det givet att vi träffas! 🙂