Konditori – svenskt café i New York

Sugen på svenskt kaffe i New York? Inga problem. För den som inte nöjer sig med Starbucks eller blaskigt kaffe på en diner, finns det gott om alternativ.

Mest känd är kaffekedjan FIKA, som jag tidigare skrivit om här på bloggen. Där intervjuade jag svenska Maria Östberg, som fått drömjobbet som deras Fine Pastry Chef. Intervjun kan du läsa här.

Om en hederlig kopp svenskt bryggkaffe är din melodi, kan jag varmt rekommendera ett besök hos Svenska kyrkan i New York. Där väntar även ett ofattbart lugn, en fristad, bara några meter från Manhattans larm. Även Svenska kyrkan har blivit intervjuade av mig. Ett mycket intressant besök, där jag också fick nöjet att möta ett gäng äldre damer som emigrerade till staden på 50-talet.

I det här blogginlägget kommer ett nytt tips – på ett svenskt café i Williamsburg, Brooklyn. Nämligen Konditori.

Skylten med den svenska flaggan uppenbarade sig plötsligt framför mig, efter en intensiv dag på matmarknaden Smorgasburg. Jag var inte direkt hungrig (av förklarliga skäl), så bakverken ägnades inte någon närstudie.

Däremot drack jag en cappucino (lagom internationellt) medan jag kopplade av med fritt wifi. Denna förmån utnyttjades förstås flitigt av flera. Överallt satt studerande eller frilansare böjda över sina laptoppar eller smarta mobiler.

Cafémenyn bjöd på en charmig blandning av svenska och engelska. Kanske för nöjet att höra amerikaner beställa en ”liten Swedish Roast”?

Personalen var dock inte svensk, med undantag av en person. Honom fick jag dock inte tala med eftersom han, enligt mannen i kassan, ”inte var vidare pratsam”. Svensken var tydligen inte menad att förevigas med kamera heller, eftersom jag bara lyckades fånga honom i en ytterst suddig version. Paparazzi är nog inte den rätta karriären för mig.

Hur som helst smakade kaffet gott och miljön kändes trivsam. Det är en mycket liten lokal, men när vädret tillåter lockar även platser utomhus.

På de New Yorkska tegelväggarna stoltserar Konditori med flera Stockholmsbilder – en bra inspirationskälla för samtalsämnen om inte annat. Lite stolt kände jag igen Söders höjder intill mitt bord.

Namnet Konditori passar bra in bland övriga svenska etableringar i New York. Något som för övrigt är en trend, då amerikanerna lockas alltmer av det ”exotiska” i svenska traditioner och nordisk matkultur. FIKA är redan nämnt; ett annat ställe är Sockerbit, som stillar suget efter svenskt godis.

Sammanfattningsvis är Konditori ett mysigt ställe att vila benen på, när man utforskar Williamsburg. Om inte annat för att gratis kontakta nära och kära via Skype eller Facebook.

Vill du också besöka Konditori? Adressen till caféet i Williamsburg är 167 North 7th St, nära Bedford Avenue. Konditori finns även på fler ställen i New York.

Missa inte heller att fynda secondhand när du är i trakten. Alldeles i närheten finns Crossroads Trading Co, en fantastisk butik där du kan stanna hur länge som helst.

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta Boström
10 years ago

Tack Anna!

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Intressant! Jag älskar sushi men har inte ätit det så många gånger i New York.
Här finns i alla fall en lista över de sushiställen som anses bäst just nu:
http://www.gayot.com/restaurants/best-newyork-ny-top10-sushi_1ny.html
En annan lista, från Time Out 2012:
http://www.timeout.com/newyork/restaurants/best-sushi-restaurants-in-nyc

Lotta Boström
10 years ago

Apropå att äta; såg just ett program från Tokyo med den bäste sushikocken, Jiro san, som har fått 3 stjärnor i Michelin! Var finns den bästa sushin i NY tro?

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Varmt tack för de positiva orden och välkommen hit! Jag har ännu inte varit i Skottland men skulle gärna vilja åka dit. Ska spana in din blogg!

Scottish Moments
10 years ago

Har just hittat denna underbara blogg. Så härlig och kvalitativ information om New York som såklart är ett drömresmål.
Hälsningar från Skottland

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Haha, det kanske kom för många svenskar som ville prata?! Kaffet var gott i alla fall och läget perfekt för en stunds vila i trakten.

Trillingnöten
10 years ago

Inte så vidare gästvänligt för en svensk bloggare verkar det som ; ) Har inte varit in, men passerat. Ska kanske ta ett litet besök om man är i krokarna!