Little Island: en flytande ö-park i New York

Till våren 2021 öppnar en spännande nyhet i New York: en flytande park i Hudson River.
Följ med till Little Island, 250-miljonerdollarsporjektet som lovar något alldeles extra.

”Only in New York!” Det utbrister man lätt i det stora äpplet. Här finns nämligen det ena unika konceptet efter det andra: bara en av alla anledningar att älska denna stad. Nu finns ännu en nyhet som kvalar in bland de mest spektakulära.

En flytande konstgjord ö

Little Island är en flytande park, som i vår slår upp grindarna för allmänheten. Parken ligger på pir 55 och kommer onekligen att väcka uppmärksamhet på långt håll genom sin originella arkitektur.

Som futuristiska svampar reser de sig ur Hudson River, pontonerna som bär upp den nya ön.
Den är skapad i en böljande form, för att ge illusionen av ett blad som flyter på vatten. Här kommer nämligen frodig grönska att göra sig fint mot Manhattans silhuett.

Inte mindre än 35 trädslag, 65 buskarter och 270 olika slags perenner, gräs och lökar kommer att finnas här. Dessutom vinstockar! Bakom designen står den engelske formgivaren Thomas Heatherwick och Signe Nielsen som varit landskapsarkitekt i New York sedan slutet av 1970-talet. För plånboken står miljardären Barry Diller och hans (inte helt obekanta) fru Diane von Furstenberg.

Nota på 250 miljoner dollar

Detta 250-miljonerdollarsprojekt (!) har dock inte löpt helt smidigt. På grund av tvist kring bygglovet gick ärendet till och med till rättegång. Men nu har parterna enats och bygget framskrider.

Som inbiten New York-nörd brukar jag själv vilja undvika de största turistfällorna. Men oavsett om det här blir en sådan eller ej, kommer jag garanterat att bege mig hit den dag det är möjligt.

Unik flora och imponerande utsikt

Väl framme på ön utlovas besökaren nämligen en upplevelse utöver det vanliga. Parken kommer att anpassas för alla tider på året och dessutom alla tider på dygnet! Det kommer alltid att finnas något annorlunda att se och uppleva, såsom slingrande stigar, hemliga vrår och unik flora. Ett och annat inplanterat bi kan flyga förbi, och speciella växter finns på plats för att stå emot flodens vindar.

Förutom kaskader av grönska, väntar olika slags underhållning och – sist men inte minst – en sagolik utsikt. Precis vid parkens entré utbreder sig nämligen en 360-gradersvy av ön. För att inte tala om Manhattan som backdrop …

Premiäröppning våren 2021

Om TravelAnna längtar? Det kan ni garanterat anteckna i intresseklubben. Det här är ett klockrent besöksmål för den som älskar parker, udda upplevelser, utsikt och framför allt New York.

Fler rapporter kommer förstås efter första besöket. Till dess för vi njuta av upplevelsen online i stället (se filmen nedan). Blev du också sugen? Filmen ses på egen risk. 😉

Enjoy!

Foto: Eden, Janine and Jim.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann-Louise
3 years ago

Men åh så häftigt! Älskar såna här grejor så nu blir jag ju otroligt sugen på att åka till New York och besöka denna park.

FREEDOMtravel
3 years ago

Oj vad annorlunda det ser ut! Spännande!

Lena i Wales och Spanien

Roligt att ha dig tillbaka i Blogglandia.
Fascinerande!
Roligt med videon från ovan, gav bra överblick.
Förstår att du längtar till ditt kära NY.
Kramar!

Ditte
3 years ago

Så spännande! Hade ingen aning om att detta var på gång. Hit skulle jag gärna ta mig. Bodde ju en gång alldeles bredvid floden och i ett område som då var ganska sunkigt. ”Hells Kitchen”. Jag skulle så gärna vilja komma tillbaka till New York en gång till. Senast jag var där var faktiskt i mitten av 1990-talet. Hoppas det blir möjligt och att kroppen orkar och kan. Men jag är envis…
Kram och tack för lite känsla av N.Y.

Hummingbird
3 years ago

Wow otrolig plats, det är så coolt att pir 54 förvandlades så här. Av New Yorkers för New Yorkers säger något mig att New Yorkers vet vad de vill ha. Utsikten från videon är otrolig, den ser inte riktigt ut! Det är så intressant för mig att videorna och turerna ser så djupt annorlunda ut än vad jag är van vid. Mycket cool, jag tycker om att få se de här sakerna som jag aldrig hört talas om annars!