11 saker jag INTE saknar med att resa

Att räkna upp sådant man saknar med att resa är inte svårt. Men tvärtom? Vad är det skönt att slippa, trots allt? Här är 11 saker som jag INTE saknar med att resa. 

Det är nu cirka ett år och tre månader sen jag lämnade Sveriges gränser. Visst har jag rest ändå, inom landet, men det här inlägget handlar om resor utomlands.

Vi tar en titt på sånt jag faktiskt inte saknar ett dugg.

#1 Pricka av packningslistan

Jag erkänner. När det kommer till packning är jag en riktig petimeter. Jag är knappast den som bara slänger ner lite på måfå. Nej, jag gör minutiösa listor där varje liten pinal står med, grupperat efter områden som Prylar, Hygienartiklar etc. (plats för skratt). Sedan packar jag i jättegod tid men ändå, ÄNDÅ, hänger det minsann en tröja eller liknande på tork kvällen före, paniktvättad i sista stund. Och givetvis glömmer jag den sedan, om jag inte springer runt som en speedad höna strax före avfärd för att faktiskt packa den.

#2 Ha resfeber

Resfeber är väl ändå sådär lite lagom pirrigt och förväntansfyllt? Nej, inte för mig. ”Vad ska jag ut och resa för?”, ”Jag kommer att missa flyget!”, ”Jag kommer att bli sjuk!” och ”Jag kommer att glömma något livsviktigt”. Denna malande, närmast ångestfyllda känsla ger sig inte förrän jag är incheckad och klar, och äntligen är på väg. På riktigt. (Här är för övrigt ett helt inlägg om att ha resfeber.)

#3 Gå upp mitt i natten för att passa ett flyg

Argumenten är många: Det är ju bara en enda natt, sömnen tar man igen, det får det vara värt för att komma iväg … och jada, jada. Nä, sorry, jag håller inte med. Att gå upp mitt i natten är hemskt. Försöka sova är lögn för fru TravelAnna. Sen när man väl ”vaknar” är det en stress utan dess like för att få ut allt till bilen och dessutom hinna med att få i sig nåt att äta. Ja, jag är som en bebis, alltid hungrig. Och varför går klockan går alltid extremt fort sådana här nätter?

#4 Gå igenom säkerhetskontrollen

Upp med datorn, upp med paddan, upp med kameran och av med skorna. Oj då, hade jag ett bälte i metall på mig? Nämen oj, hade jag inte druckit ur vattnet? Går det bra att hälla det på golvet? Nja, fullt så oplanerad är jag faktiskt inte. Men det är ett svettigt, stressigt moment att fylla de där vinglande plastlådorna. Värst är dock att stå i kö och att man, alltid, alltid hamnar i den mest långsamma.

Flygplansmat i business class, på Qatar Airways, det är helt okej!

#5 Äta flygplansmat

Don’t get me started. Om man inte har några allergier, då kan det väl gå an. Men när man, som jag, oftast beställer glutenfritt, då är det sällan något som tar plats på den kulinariska stjärnhimlen. Av någon märklig anledning ska alltid den glutenfria maten ersättas med chilikryddad mat. För om man inte äter gluten måste man ju älska chili, eller hur? Att portionen är så liten att den är svår att hitta på bordet framför sig är en annan femma. Nä, ta med sig eget i den mån det går, det är lösningen.

#6 Köa till passkontrollen i USA

Varför jobbar man i passkontrollen i Immigration i USA? Kanske för att det är så spännande att möta nya människor? Kanske för att man verkligen vill göra resenärernas entré på resmålet riktigt välkomnande? Skulle inte tro det, va. Efter en, i värsta fall,  två timmar lång ringlande kö i boskapsfållan, så är det dags för förhör: ”Varför är du så svettig om händerna, är du nervös för något?” (när det ska lämnas fingeravtryck) eller ”Varför reser du inte med din man?”. Reser man med en kompis eller maken, då lyser dock korsförhöret med sin frånvaro. När stämpeln sedan dunkar mot passet, går man på spagettiben mot bagagebandet. I made it!

#7 Tvingas åka hiss

TravelAnna och hissar är ingen bra kombination. Det går bra om de har enbart glasväggar, om de befinner sig i ett stort och lyxigt hotell och kanske leder till takbaren. Men andra hissar, sådana som är halvskruttiga, gnisslande eller hermetiskt tillslutna, sådana är inte kul. Nej då går jag hellre i trapporna. Men vid åtta våningar, där går nog gränsen.

#8 Att inte kunna dricka vattnet på resmålet

Kalla mig petig men jag dricker ogärna vattnet på resmålet om man inte bör göra det. Man (läs jag) kommer fram, trött och utsjasad och, givetvis, törstig. Den där lilla ljumma skvätten från flygplansflaskan är kvar men snart är den också slut. Om det nu handlar om ett varmt klimat så är det knappast dags att slänga sig på sängen eller i solstolen. Det är ut på vattenjakt som gäller! En eloge till alla hotell och värdar som välkomnar gästen med en flaska mineralvatten. Man kanske skulle skaffa en sån där vattenrenare?

#9 Sitta i bilkö

Bilköer är slöseri med tid och gott humör. Särskilt om det finns en taxameter som tickar också. Givetvis kommer man att bli antingen kissnödig eller ruinerad. När det gäller att åka från flygplatserna till city i New York, då väljer jag buss eller tåg alla gånger. Det spelar ingen roll om man sitter i en limousin, köerna och vägtullarna är desamma. Så var det sagt!

#10 Vänta vid bagagebandet

Att vänta på väskan är lika trist oavsett om man ska bort eller hem. Den där ringlande paraden av snarlika väskor som kryper förbi, allt medan folk trängs, beredda att som hyenor slå till på ett passande byte. För att inte tala om den värsta skräcken: när paraden lyser med sin frånvaro och den där ensamma, sorgliga kappsäcken som åker runt inte är min – för min är borta. (Been there, done that.)

#11 Att packa upp väskan

Väl hemma igen så borde man ju vara nöjd och glad, eller hur? Nej, då återstår en fruktansvärt tråkig sak: packa upp väskan. För min del dröjer tyvärr detta moment. Det ska tvättas, vädras, sorteras. Suck! Maken däremot packar upp på nolltid, oavsett hemkomsttid på dygnet.


Om jag skulle avstå allt detta för alltid? Svar: Nej! Självklart, of course, natürlich, absolutement skulle jag göra detta alla dagar i veckan för att åter få komma iväg. Inte minst till mitt älskade New York! Men gnälla med glimten i ögat, det får man. 😉

Är det något DU inte saknar med att resa?

Foton: Anna Ström Åhlén och Andes Ström utom överst: john Applese

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales och Spanien

Det är snart 14 månader sedan jag var inom Sveriges gränser, samma som dig, fast tvärtom. Jag både saknar och inte saknar resfeber, var lite kittlande känsla, trots allt. Flyga, flygplatser, säkerhets- och passkontroller saknar jag inte alls, har tillbringat tillräckligt med tid av mitt liv på dessa ställen. Jag gillar heller inte att åka hiss, så det kan jag vara utan. Sitta i köer gör vi ändå ofta till vardags här i UK, så det har jag antingen jag vill eller inte. Jag gillar att både packa och framför allt att packa upp, men saknar det inte. Det jag… Read more »

★ Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv★

Spännande där med saker ändå att tänka på sådant man inte är lika pepp inför. Jag tänker att det kanske är vad man får försöka fokusera på för att överleva nu när allt det man vill göra inte går. Jag längtar efter normalitet, eller i alla fall någon form av ny normalitet.

4000mil
3 years ago

Åh, pricka av lista och ha resfeber kan jag längta efter. Men inte att vänta på bagaget vid ankomst. Och absolut inte flygplansmaten!

Ama de casa
3 years ago

Haha! Tack för ett inspirerande inlägg som får mig lite gladare över att slippa resa 😉 Nej då. Jag står också ut med allt det där bara jag får komma iväg.
Vad jag inte heller gillar med att resa är alla ”väskryckare”, framför allt i Asien, som är ute efter att bära resväskan för en peng. Jag vill bära själv! Eller så låter jag Anders göra det 😉

Ditte
3 years ago

Jag har inte lika många tveksamheter och är sällan stressad över att packa, säkerhetskontroller eller annat. Och numer, om så är möjligt, väljer jag anständiga flygavgångar.
Men visst finns det saker med att resa som är kämpigt. Och att sitta i en taxi eller limousin från en flygplats och räkna med att det blir extremt dyrt. Nej! T-bana eller buss.
”Att gnälla med glimten i ögat” – Absolut! För resa vill vi ju. Jag skulle så gärna vilja ta mig än en gång till N.Y. Hoppas på det.
Stor kram och tack för ett härligt inlägg.

FREEDOMtravel
3 years ago

Sååå skönt att det finns något man INTE saknar! Härligt formulerat! Jag saknar mycket, så jag behövde läsa detta 😉