En glimt av Stockholm i stället för New York

Nästa New York-resa dröjer, det är bara att inse. Men i brist på det finns ju alltid Stockholm: staden som har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. I veckan var jag där.

Bor du i Stockholm? Då kanske du skrattar åt detta inlägg: ”Åka till Stockholm, skulle det vara så speciellt?” Nej, kanske inte. Men betänk då att en stor del av Sveriges befolkning (främst de äldre) inte ens har lämnat sitt eget kvarter på ett helt år. Även om de bor i Stockholm. Och för mig, som faktiskt bott i storstaden i cirka 20 år, är den ju ingen nyhet.

Men det gäller att ta vara på de små glimtarna, möjligheterna till variation och att smaka på världen. I min nuvarande ”coronabubbla” rör jag mig mest mellan hemmet och kontoret, en sträcka på cirka 2 kilometer. Jag är tacksam för så mycket men enformigt blir det!

Stockholm i mitt hjärta

I onsdags hade jag några viktiga ärenden till Stockholm, och då passade jag på att kombinera både nytta och njutning. Jag tog inte med mig datorn; det hade inte låtit sig göras. I stället tog jag med ett öppet sinne, som glupskt slukade en glimt av världen och våren, om än kylig.

Jag beundrade de anrika fasaderna från förra seklets början, de som har så mycket att berätta om de bara kunde tala. Med vårsolen mot mina ögon blickade jag mot mina föräldrars gamla kvarter, mitt älskade Vasastan där jag var så mycket som barn.

Himmelsk poké bowl

Mellan mina ärenden satte hungern in, och då var det en ren fröjd att stilla den på detta vis. Vid Brunkebergs torg finns Hawaii Poké, med en liten bit av himlen i en skål. Jag valde kyckling och avokado, där varje tugga var en smak av den stora världen, intagen helt coronasäkert på egen bänk.

Att personalen bakom disken bara talade engelska, var ett extra plus! Som jag saknat att få använda detta språk. Det var inte New York men det var en glimt av världen, av det liv jag en gång tog för givet.


Ett riktigt fynd

Senare sammanstrålade jag med en av mina söner för en mysig fikastund. Vi avslutade sedan med ett besök på Lagerhaus, där en trasmatta ropade mitt namn. Återvunnen denim, endast 150 kronor styck! Jag slog till på två stycken som numera pryder mitt köksgolv. Sonen slog till på en pastasil. 😉

Denna onsdag fick jag en liten glimt av världen, så som den en gång var före pandemin. Det gav mig kraft och ork att vänta lite till. Vänta på det där magiska vaccinet, som ska ge biljetten till vår vanliga värld.

Drömhuset i Strängnäs

Tills vidare njuter av det jag har, här hemma i mitt drömhus. Vill du ha en glimt av det, är du välkommen att följa mitt huskonto på Instagram.

New York finns kvar. Du som hellre vill veta hur läget är där nu, får snart en rapport här på bloggen. Det blev lite glest mellan inläggen, IGEN! Men tiden räcker fortfarande inte till. Ibland får man bara acceptera läget och ta det steg för steg. Det viktiga med det, som allt annat, är att de ändå är i rätt riktning: framåt.

Ta hand om er alla och ha en trevlig helg!

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales och Spanien

Härligt och positivt inlägg.
Visst är det något speciellt är kunna komma iväg någonstans i dessa tider och Stockholm har så mycket att ge. För mig, sonen, sonhustrun, barnbarnen och min käre kusin, vilka jag inte sett på över 14 månader.
Tänk att kunna gå ut och äta och fina, har vi inte kunnat göra här på flera månader.
Att gå och handla, inte livsmedel, vilken dröm. Har jag heller inte gjort på flera månader.
Oh, vad jag längtar till Stockholm!
Ha den skön helg!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv★

Så mysigt för dig att ändå få åka till Sveriges storstad. Det känns ändå som ett okej komplement mot dina drömmarsstad tänker jag. Snart kanske det blir så att människor kan resa igen.

FREEDOMtravel
3 years ago

Helt rätt Anna! Vi skrattar verkligen inte. Vi bor i Stockholms län (100 meter utanför tullarna) men just nu är ALLA utflykter (både in till stan och ut till närområden) fantastiska 🙂

Ditte
3 years ago

Så roligt med en tur till Stockholm. Förstår att det blev en lyckad tur. Inte alls N.Y men ändå väldigt fint. Njöt av att läsa ditt inlägg. Log igenkännande över vyn från Västmannagatan. Jag bodde mellan våren 2002 och våren 2004 i ett hus på Upplandsgatan 42 (nästan vid Odenplan) som var byggt på 1890-talet. Och tack för tips om restaurangen Hawaii Poké. Där har jag ännu inte varit. Mattorna var jättefina så jag förstår att de fick följa med dig hem igen. Kan tänka mig att de passar perfekt i ditt kök. Vad gäller Istagram och Drömhuset så är… Read more »