Minnet av en vårdag i New York

Magnolian har slagit ut, dollarkusen är låg och Fifth Avenue myllrar av folk. Det är en vårdag i en annan tid, när allt var som vanligt: en vårdag i New York!

Tio dagar i världens bästa stad, det har vi framför oss, min kompis och jag. Det är april 2014 och vi har just anlänt till vår lägenhet i East Village. Kan man bo med ett bättre läge? Tveksamt, tycker jag. Jag återvänder ju ständigt till denna stadsdel, en av mina favoriter i New York.

Egen lägenhet i East Village

Vår hyresvärdinna är lite hemlig av sig, då det visar sig att hon faktiskt är en offentlig person. Mycket trevlig är hon dock och visar oss runt i sitt unikt inredda hem. Här finns ingen tv eller ens någon soffa. Det är som att gå runt i en cool secondhandbutik, där nya saker upptäcks i varje vrå.

Köket är stort, för att vara i New York och charmar oss med sin äldre stil. Köksutrustningen lämnar visserligen en del att önska men vi är ju inte här för att laga mat. Därför svarar vi nej på värdinnans förslag att använda ugnen, se bild nedan … Kan nog vara den minsta ugn jag någonsin sett? ; )

Köket passar dock utmärkt för mysiga frukostar, och snart hittar vi en rutin för våra morgnar. Vi börjar med färska bär och yoghurt hemma i lägenheten. Sedan gör vi oss i ordning, facetajmar lite med dem därhemma och går sedan ut i solen för frukost nummer två. Eller snarare brunch! Och ja, det är fint väder så gott som varje dag.

Marockansk brunch

De flesta dagarna äter vi brunch på Atlas Café, precis vid Second Avenue. Vad sägs om marockansk mat med många vegetariska och veganska alternativ? För oss blir den stående menyn omelett, alltid med en rejäl caffelatte till. Här kan vi sitta i timmar, intill den brusande avenyn. Prata, planera och bara njuta av hur våren sakta vaknar omkring oss.

Café Mogador är en annan restaurang med marockanskt tema, där vi dessutom får pratstund med ägaren. Jag behöver knappast nämna att han är hur trevlig som helst (men nu gjorde jag det) …

Så promenerar vi vidare, rakt ut i den konstutställning som hela staden är. Mosaik, muralmålningar och fyndiga budskap på väggarna: bara en liten del av det som gör att jag älskar New York.

Femte avenyn före pandemin

Vi vandrar vidare uppför femte avenyn där ingen syn förvånar. Att en man poserar med en boll vid ett övergångsställe är fullständigt naturligt, inget att höja på ögonbrynen åt. (Men självklart är TravelAnna där och fotar.)

Affärsmän, turister, studenter och lokalbor … Folk i en salig blandning myllrar i vårsolen, lyckligt ovetande om det tomrum som en dag ska råda här.

Vid Tiffany’s står inte Holly Golightly, utan en mycket välklädd man, som välkomnar besökarna att njuta av något annat än frukost.

Själva njuter vi av ögongodis i de butiker som kräver den stora plånboken eller ett välladdat Amexkort. Men inte går det någon nöd på oss. Dollarkursen ligger bara på strax över sju kronor, så shoppingfynd från mer plånboksvänliga outlets har redan intagit lägenheten.

Apple Flagship Store

Vid Apples flaggskeppsbutik blir min kompis fast några timmar. Wifiknappen på hennes Iphone har nämligen fastnat, så nu ska äppeldoktorn besökas. Hit blir det tyvärr ett par långvariga turer, som ändå resulterar i att hon måste köpa en ny telefon. Men mäktig är den i alla fall, den genomskinliga kuben, dit besökarna strömmar som myror till en sockerbit. (I dag finns den inte längre kvar.)

Hungrig behöver man inte vara länge i dessa trakter, då matvagnar, delis och restauranger finns i varje gathörn. En preztel och hämtkaffe i näven, blir det mer New York-igt än så?

New Yorks största takbar

När vårdagen avslutas på New Yorks största takbar 230 Fitfth väntar både svalkande vitt vin och pommes frites i himlen. Ja, vi befinner vi oss nämligen i himlen både bildligt och fysiskt: högt över gatorna med bästa sällskapet och oförglömliga upplevelser i sinnet.

New York, vi ses våren 2022, var så säker!

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ama de casa
3 years ago

Haha! Ja den ugnen var verkligen den minsta jag sett 🙂

Vilket härligt reseminne! Hoppas vi snart får börja röra oss lite mindre begränsat snart…

Ha det gott!

Eva - People in the Street

Hahaha, ja det var dem mista ugnen jag sett! Förstår att det inte blev mycket matlagning där.

Åh, vilka härliga bilder från ett vardagligt New York. De får mig att känna att jag är där just här och nu. Tyvärr får det vänta ett tag till innan vi återvänder, men tids nog är vi där igen.

Ha en fin fredag!

Kramar

Inger Hansson
3 years ago

Åh så härligt! Verkligen en annan tid…

Evy Knoph
3 years ago

Härlig beskrivning som inte gör längtan mindre :-). Hoppas vi kan tajma att ses där då!

Härlig årstid där! Ska bli spännande att återvända till favoritstaden post-Corona.
Inte säkert jag kan hålla mig så länge, om det skulle funka att komma iväg tidigare :-). Tills dess får vi leva på härliga minnen.. som t.ex dollarkursen 2011, som precis vid mitt maj besök, då jag för första gången såg Rammstein live i New Jersey, var nere på 6 SEK/USD :-).