East Village: en av mina favoritstadsdelar i New York

Det finns en del stadsdelar i New York som har något visst. En av dem är East Village och här berättar jag varför!

Det började med ljum kväll i maj, under en av mina första resor till New York. Jag och maken satt i en läcker bar med fönstren på vid gavel. I glasen en drink vid namn Marie Antoinette, i taket en kristallkrona och utanför det myllrande Manhattan. Närmare bestämt East Village.

Det var ett sådant där ”New York moment” som går rakt in i hjärtat, då man känner sig som ett med staden och dess puls.

Varför gillar jag då East Village? Till att börja med är det läget. Det är betydligt lugnare än de hetsiga kvarteren kring Times Square. Visst, på avenyerna är trafiken stark men på gatorna mellan dem råder lugn. Här ligger fasaderna på rad med prewar buildings, brandstegar och grönskande träd.

Här och var gömmer sig de ”hemliga” trädgårdarna, så kallade community gardens, som ofta drivs av eldsjälar. Missa inte att titta in i en sån, för blomsterprakt, udda konstverk av lokala konstnärer och ett rikt fågelliv, perfekt för en paus under milslånga promenader. På Creative Little Garden fick jag och min vän Eva (med bloggen People in the Street) faktiskt en pratstund med en sådan eldsjäl, och en stunds vila i en vacker gunga.

East Village är också matens och dryckernas paradis. Ja, faktiskt New York Citys mest restaurang- och bartäta område. Du behöver inte gå många meter för att hitta delikat och prisvärd mat från världens alla hörn. Några höjdare är skaldjurspastan på Cucina di Pesce, de ”hemlagade” köttbullarna på Frank Restaurant & Vera Bar och den läckra frukosten på Café Mogador.

Själv styr jag alltid stegen till Luke’s Lobster, gärna första kvällen då det passar med något snabbt att äta innan man däckar. På East 7th har de ett av sina ”hål i väggen”, där saftig hummer blir din för strax under 200-lappen. Ja, kronor då, inte dollar … Ett besök här är ett måste på varje New York-resa.

När shoppingsuget sätter in finkammar jag smågatorna för unika butiker och då speciellt secondhand. Favoritbutiken heter East Village Thrift Shop och ligger på 2nd Avenue. (Ett tips jag kanske borde ha hållit för mig själv?)

För shopping på stora outlets behöver du inte åka utanför Manhattan. Promenera bara västerut från East Village, på 14th Street, så kommer du till Union Square: ännu en av mina favoritplatser i New York. Här kan du läsa om varför jag alltid återvänder till Union Square.

Har du pigga promenadben tar du dig också enkelt från East Village både söder- och västerut. Västerut ligger, som namnet antyder, West Village som är den i mitt tycke allra vackraste stadsdelen i New York. Mer om den i kommande inlägg! Men kort sagt: Även här finns ett fantastiskt utbud och njutbara vyer. Dock är prisnivån högre för boende här.

Söderut ligger Lower East Side, där du på andra sidan Houston Street hittar ännu ett mecka av restauranger och barer. Här finns också Tenement Museum, där du kan besöka lägenheter från 1800-talet på en mycket intressant guidetur. Det skadar inte direkt att bottenvåningen huserar den bästa presentbutiken för alla bok- och New York-fantaster.

Promenerar du österut från East Village hamnar du i Alphabet City, där avenyerna har bokstäver i stället för siffror: A, B, C och D. Här finns caféet där jag ätit den godaste salladen i mitt liv, B Cup Café, plus mängder med andra intressanta matställen och barer. Ja, Avenue C har så många pit stops att den faktiskt kallas Cocktail row!

I East Village med omnejd finns också fantastisk street art, gatukonst. Kameran går lätt varm här om man som jag är street art-nörd (det räcker ju inte att bara vara New York-nörd).

Allra längst österut finner du East River Park, med utsikt mot Brooklyn. Här finns fina promenad- och joggingstråk. Gå upp tidigt så får du dessutom en gratishow: soluppgången över New York.

Varför berättar jag då om allt som inte ligger exakt i East Village? Jo, för att det just finns så nära. East Village är liksom hjärtat i en extra pulserande del av Manhattans blodomlopp, där jag verkligen känner mig hemma.

Sist med inte minst: När mörkret faller letar du med fördel upp en hemlig bar, en så kallad speakeasy. Ja, givetvis finns också såna i East Village. Några förslag är Death & Co, The Blind Barber och Please Don’t Tell. Så hemliga är de förstås inte längre, men en klart kul New York-upplevelse!

För att återgå till den vårkvällen för många år sedan: När maken och jag väl skulle bege oss mot tunnelbanan var vi osäkra på var den låg. Första bästa person vi frågade fullkomligt sprudlade av artighet och engagemang. Efter att ha visat vägen tillade han: ”Det tar kanske en kvart att gå men ta det lugnt. Tänk på att ni faktiskt är i världens bästa stad!” Så rätt han hade.

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén, utom nederst: Wikimedia.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Christine! Vad kul att du tyckte det. Det är en härlig stadsdel i en underbar stad. 🙂

Christine - 29°
6 years ago

Vilka lockande fina bilder och lockande text. 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Eva. Ja, vilka härliga minnen vi har tillsammans från denna stadsdel! Dessa trädgårdar, jag får aldrig nog av dem. Ser fram emot att läsa om dem hos dig också!

Ha en fin fredag du med!

Kramar

Eva – People in the Street

Så fint inlägg om ett av även mina favoritområden i världens bästa stad! Jag har så härliga minnen tillsammans med dig från East Village. Trädgårdarna var jättemysiga! Jag har nog förresten glömt att blogga om dem kommer jag nu ihåg! Det ska jag göra, det var länge sedan jag skrev om New York på bloggen 🙂

Ha en fin dag!
Kram