Atlas Café – brunch i East Village

Ska du bo i East Village nästa gång du reser till New York? Eller råkar du bara befinna dig i stadsdelen? I så fall finns ett givet ställe, där du måste äta brunch.

Jag talar om Atlas Café – ett mycket prisvärt och bra matställe med en innehållsrik meny. Här finns bara åtta bord inomhus, i en liten lokal med de klassiska blottade tegelväggarna.

Även utomhus finns några platser, som vi förstås genast lade beslag på vid första besöket. Det var ju en strålande solig morgon i april!

Atlas Café är inriktat på vällagad och nyttig mat, med influenser från Marocko och trakten kring Medelhavet. På menyn finns allt från crêpes, wraps, panini och sandwiches till couscous, soppa och pasta.

Caféet har inte fullständiga rättigheter men desto godare kaffe och allehanda goda smoothies och fruktdrycker.

Bakom disken stod under hela min New York-vistelse samma dam, som till slut kunde våra beställningar utantill. Men det gäller att hålla tungan rätt i mun och vara tydlig. En ”regular coffee” är en kopp svart kaffe medan en ”regular latte” är en caffelatte med vanlig mjölk.

Själv höll jag mig till sojalatte, som smakade alldeles utmärkt och var det perfekta botemedlet mot jetlag de första dagarna.

En samling skyltar från förr utgör häftig kuriosa på väggarna. Känner du igen skyltarna? Då har du säkert läst mitt tidigare blogginlägg om skyltar i New York.

Så till maten, där det inte fanns något att anmärka på. Vi fann oss själva återvända dag efter dag för den ideala brunchen: omelett eller stekta ägg, tillsammans med en bagel med cream cheese och en sallad.

Du som är vegetarian eller vegan blir särskilt nöjd med ett besök på Atlas Café. Härifrån lär du inte gå hungrig.

Till vissa rätter finns flera valmöjligheter: omelett med fyllning av svamp och spenat, lax och rucola eller kanske brieost. Bara för att ta några exempel. Smaka dig fram, dag efter dag. Du lär få tillbringa väldigt lång tid på Atlas Café, för att avverka menyns alla möjligheter.

Intill caféet brusar Second Avenue, och en strid ström av människor på trottoaren utgör din underhållning när du äter på Atlas Café.

Skulle du vilja äta någon annanstans, hemma eller i en park, går det utmärkt att beställa hämtmat här. Gärna visa seamless.com. En samling budcyklar står redo att leverera din mat. Det går också bra att ordna catering. Kanske för dig som vill hålla bröllop i New York och bjuda gästerna på mat under bar himmel?

Missa inte Atlas Café i East Village. Är du på jobbhumör eller bara sugen på att skypa med dem därhemma, kan du också glädja dig åt att det finns fri wifi.

Adressen är 73 Second Ave (mellan 4th och 5th St).

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack för din positiva kommentar, Annika! Ja, det var ett perfekt brunchställe, dessutom precis där vi bodde. Så lyxigt skulle man ha det varje dag. 🙂 Må så gott, du med!

Annika
10 years ago

Mums vilken fräsch och god mat som dessutom är fint upplagd på tallriken! Må så gott och tack för ett återigen trevligt reportage Anna:-))