Därför älskar jag New York

Jag får ofta frågan varför jag alltid vill resa till New York. Varför vill jag återvända, gång på gång – när det finns så många andra platser att se i världen?

Att förklara varför man älskar New York, är lika svårt som att förklara kärlek mellan människor. Det är bara en stämning, en känsla av att ha hittat hem.

Nyligen blev jag intervjuad på resesajten Expedias blogg. Där försökte jag i alla fall sätta ord på varför denna metropol lockar mest, kort sagt varför jag älskar New York:

– Jag brukar säga så här: ”New York är staden som har allt, alltid”. I hela mitt liv har jag längtat dit och det var kärlek vid första ögonkastet. Kanske har jag bott där i ett tidigare liv?

I New York finns en slags magisk stämning, som jag inte har funnit någon annanstans. Det är en känsla av att vara vid jordens medelpunkt, i en film och på en plats där allt kan hända.

Här finns ett fantastiskt utbud av unik kultur, av mat från världens alla hörn, prisvärd shopping och speciell arkitektur. Mångfalden lockar också: att staden är som flera städer i en, uppbyggd av folk från hela världen. Här finns både drömmar och tuff verklighet, ofantlig lyx och dess motsats. New York är som ett levande väsen, med såväl skavanker som skönhet, och i ständig förändring.

Expedia bad mig också att berätta om några smultronställen i New York. Här kan du läsa hela intervjun och om tre av mina favoritställen i New York.

Varför älskar du New York? Kanske vet du inte, kanske har du ännu inte varit där. I så fall: Åk dit, åtminstone en gång i ditt liv. Du kommer inte att ångra dig.

Enjoy!

PS. Här en nybörjarguide till New York för dig som ska resa dit för första gången.


Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack så mycket! Härligt att du också vill åka tillbaka om och om igen. Man får ju lätt abstinens! 😉 Klart att drömmen vore att flytta dit. Men som vi alla vet är det lättare sagt än gjort. Inte minst när man (som jag) har ett etablerat företag här i Sverige och en stor familj, med många personer som det ska funka för med visum, skolor, jobb, boende och socialt skyddsnät. Men vem vet? Längre perioder är ju inte otänkbart! Tills vidare får man njuta av det bästa av båda världarna. 🙂

Anonym
Anonym
9 years ago

Riktigt bra blogg, det här 🙂 Håller på att läsa mig bakåt genom alla dina inlägg. Har än så länge bara besökt New York 2 gånger men hoppas på att åka dit många många gånger, drömmen är ju naturligtvis att få bo där om än bara en kortare period. Att försöka flytta dit är inget du har funderat på?

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Ja, det händer nog de flesta. Jag bodde ju i Stockholm i många, många år. Men där blev jag också hemmablind för allt fantastiskt som finns att se och göra – och inte minst magin (som vissa städer helt enkelt har).

NEWYORKMAMMAN
9 years ago

Tänk vad man blir hemmablind!

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Härligt, Towe, då vet du precis vad jag menar! Klart jag är sugen på att flytta till New York. Jag har inte bott i New York men reser dit så ofta jag kan. Att bo och jobba där på heltid är dock inte så lätt att få till just nu, då jag har familj och driver företag här i Sverige. Men en dag kanske? Tills vidare får jag bo där i perioder. Det är ganska härligt att både äta kakan och ha den kvar också, eftersom jag har ett drömboende här i Sverige. :)-

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack så mycket, Maria! Ja, det är klart du ska åka till New York! Men, som sagt: Varning för att du blir fast och förälskad. 😉 Hoppas också att du hittar många tips här när din resa blir av.

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack, Annika! Ja, visst är det en fantastisk känsla när man hittat "hem". Klart att du någon gång ska komma till New York. Vilken upplevelse du har framför dig! Det gläder mig att kunna hjälpa till med tips. Om jag åker till Thailand vet jag förstås också vart jag ska vända mig! 🙂

Towe
10 years ago

Åh det där är samma känsla jag har när det kommer till Bangkok – kärlek! Har du aldrig varit sugen på att flytta dit eller du kanske redan har bott där?

Maria Ourika
10 years ago

Jag har heller aldrig varit i NY, förutom mellanlandat på JFK, men jag börjar förstå att det definitivt behövs ett besök. Vänner som varit där vill alltid tillbaka. Och det är ju en melting pot så spännande lär vara bara förnamnet.

Roligt med intervjun! Bra gjort och jättefina bilder.

//MariaUlrika

Annika
10 years ago

Bra beskrivning på en känsla som jag också kan uppleva på de platser som jag älskar att vara på som i Thailand tex. Jag har aldrig varit i NY men det har min äldsta dotter och hon var helt lyrisk av NY och sina upplevelser där:-)) Om eller när jag åker dit ska använda mig av alla de tips du har lämnat via den fina blogg!

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Åh, vad härligt att du känner så. Du har något fantastiskt framför dig. När det är dags kan du få nytta av den här sidan:

Tips för första resan till New York: http://newyorkmybite.blogspot.se/p/forsta-gangen-i-new-york-nyborjarguide.html

Jag skulle också vilja besöka Skottland någon gång! Är säker på att det är fantastiskt där också. 🙂

scottishmoments
10 years ago

Jag har aldrig varit i ny men ändå vet jag att jag skulle älska staden… den verkar magisk! En av mina drömresor går deffinitivt dit!

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Visst är det så, Eva! Ännu en bra definition av New York-magin. Själv räknar jag dagarna till nästa resa. Den blir förstås väldigt speciell! 🙂

Eva
Eva
10 years ago

Åh Anna! Jag känner igen mig så mycket i det du skriver! New York är verkligen helt fantastisk, "hele världen" på liten yta och du vet aldrig vad som väntar bakom nästa gatuhörn.
Jag ser så fram emot nästa resa dit 🙂

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Härligt! Då delar vi samma känsla för denna fantastiska stad. Visst är det så: Hur många gånger man än reser till New York finns det alltid något nytt att upptäcka. Jag har tittat in på din blogg också – mycket intressant att läsa.

Ms Traveltipsy
10 years ago

Jeg er helt enig, rett og slett elsker New York. Har vært der mange ganger og også skrevet en del innlegg på bloggen min 🙂 Gleder meg til neste gang jeg reiser dit for det er alltid noe nytt å se og gjøre:)