Lazienkiparken i Warszawa

En park som en gång anlades till en kung. Spegelblankt vatten, ett palats och en pelarstad av träd. Det är Lazienkiparken i Warszawa. Följ med på ett höstbesök! 

Under min weekendresa till Warszawa i november ville jag förstås passa på att se den omtalade Lazienkiparken. Flera av mina resebloggarkollegor hade ju varit där, och vissa jämförde den också med Central Park!

Lazienkiparken är en stor, grönskande oas i storstaden Warszawa, så visst kan jag se paralleller till New York Citys gröna lunga. Båda parkerna bjuder på ett rikt liv med flora och fauna, sevärda byggnader och blänkande vatten. Perfekta platser för promenader och picknick, året runt. Men du känner väl mig: Inget kan väl ändå helt jämföras med Central Park? Nåja, helt klart värd ett besök är den, denna mäktiga park.

Jag och maken passade på en dag när solen tittade fram, och lyckades efter en del trassel åka buss till parken. Ja, själva bussen klarade vi ju av. Däremot var det inte helt enkelt att hitta automaten där man skulle köpa biljetter. Till slut upptäckte vi att det faktiskt finns automater ombord på bussarna, där man även kan använda kreditkort. Puh! Resan landade för övrigt på cirka 14 riksdaler, ganska överkomligt, eller hur?

Nog är det fascinerande att Lazienkiparken en gång var helt privat, i kunglig ägo. Det började med ett badhus på 1600-talet. Lazienki betyder nämligen just badinrättning på polska. Sedan byggdes badhuset ut till ett sommarslott av Polens sista kung, Stanislaw August. I slutet av 1700-talet lät han också bygga en amfiteater efter grekisk förebild. Allt mycket sevärt.

Den här dagen var det gratis inträde i palatset, så det var bara att tacka och ta emot. Idel guld mötte oss på rundturen. Kanske lite väl mycket för undertecknads privata smak. Men häftigt att se! Mindre kul var det att möta personalen, som tydligen alla var sjuka den dagen det var charmkurs. Påfågeln var i alla fall trevlig men den ville hellre posera framför makens kamera än min.

Sommartid hålls det Chopinkonserter i parken, något jag gärna hade velat njuta av. Men vid vårt besök räckte det gott med en promenad i den klara höstluften.

Vem sade att november inte kunde vara vackert? Inte jag i alla fall. Faktum är att jag inte har ett dugg emot november, den stilla månaden före all julhandelskommers.

Har du varit i Lazienkiparken? Berätta gärna!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Johnny! Det kan mycket väl ha varit någon annan park. Jag googlade av nyfikenhet och hittar åtminstone tio till. Kanske inte vad man väntade sig!

johnnybajdzjan.com
6 years ago

Fina parkbilder. Funderar på om jag var där eller inte när jag besökte Warszawa för många år sedan, men kommer inte riktigt ihåg. Någon park besökte jag i alla fall, men det var kanske inte den här.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, Ditte, vad roligt att gillade parkbesöket med mig i bloggvärlden. Ja, där skulle du trivas att strosa runt. Warszawa väntar på dig en dag! 🙂

Krakow skulle jag också gärna besöka. Har ju sett dina fina bilder och läst dina intressanta reportage därifrån.

Angående charmlös personal så tänker man kanske extra mycket på det, när man som både du och jag jobbat/jobbar i resebranschen. Men vissa har helt enkelt valt fel jobb.

Stor kram tillbaka!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Veiken: Vad roligt att du också gillar parker. Jag är väldigt svag både parker och trädgårdar när jag reser, det spelar egentligen inte någon roll vilken tid på året det är.

Ja, det är konstigt att ränderna sitter i. Men personalen på hotellet var i alla fall trevligt som tur var. 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad kul att du blev sugen på att besöka parken! Ja, jag kan tänka mig att den är sevärd alla tider på året eftersom den var så fin även med kala träd. Skulpturer är alltid ett plus i min värld också. 🙂

Haha, ja, det var skönt att inträdet var gratis särskilt med tanke på den sura personalen.

Ama de casa
6 years ago

WOW! Vilken häftig park! Och gratis är ju alltid gott 🙂

Jag har aldrig ens varit i Warszawa, men om jag kommer dit nån gång så ska jag ha den där parken i åtanke 🙂

Ditte
6 years ago

Warszawa har jag ännu inte besökt. Vi pratade om det förra våren men dåg valde vi Krakow i stället. Men det ena utesluter inte det andra.
Spännande läsning om Warszawa med vackra bilder. TRist med personal som inte direkt är intresserad av besökare. Men såna finns ju. Tyvärr.
Tack för ett fint inlägg.
PS påfåglar har jag stor respekt för. Har blivit jagad av en…

Stor kram!

Veiken
6 years ago

Jag har aldrig varit i den parken, men den verkar vara värd ett besök. Jag tycker om parker. Det är många som behöver gå charmkurs i det forna östblocket. Konstigt att ränderna sitter i så länge!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Men så hemskt att du blev attackerad av en påfågel! Förstår verkligen att det fastnade i minnet. Jo, de ska nog beundras på avstånd.

Jag är säker på att du hade gillat parken, men likaså att du (som jag) skulle föredra Central Park, haha. 🙂

Kram tillbaka!

Eva – People in the Street

Jag har inte varit i den parken, men det verkar vara en park som jag skulle älska att promenera igenom. När jag var två år blev jag attackerad av en påfågel på en djurpark så jag tycker att de är lite läskiga. Men fina 🙂

Kram på dig!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Ja, den var fin men säkert ännu mer imponerande när allt grönskar. Tycker som sagt dock inte att den kan mäta sig med Central Park, haha. 🙂 Kul att du tågluffat till Warszawa!

FREEDOMtravel
6 years ago

Ser fint ut! Jag tror att jag var där vid mitt första besök i Warszawa (tågluff) men minns inte jättemycket av just parken … 😉