Läckra pommes frites och drinkar på takbaren 230 Fifth

Det är en speciell känsla att sitta på en takbar i New York. Att plötsligt få perspektiv på den här myllrande, galna – och alldeles underbara – staden. Plötsligt är de ständigt tjutande sirenerna mera fjärran, plötsligt kommer lugnet.

Bilarnas ringlande pärlband bildar ett mönster, glittrande stråk i den gigantiska väv som breder ut sig mot horisonten. Någonstans surrar en helikopter och staden blir ett Legoland. En skapelse av en jättes hand.

Med en sådan utsikt, tillbringade jag sista kvällen på en av mina resor till New York. Jag och min kompis satt nämligen på takbaren 230 Fifth.

>

 

Det här är en mycket stor takbar och är du tidigt ute behöver du inte boka bord. Var dock beredd på att visa legitimation nere på markplan, innan du tar hissen upp.

Den som vill röka, kan faktiskt göra det här – på en upphöjd terrass. Men som ickerökare stördes vi inte av det, utan njöt av vårt vin medan solen dalade.

För första gången beställde jag även in mat på 230 Fifth. Det blev Ceasarsallad, som smakade mycket bra – och som faktiskt innehöll kyckling. Tidigare har jag ju varit med om motsatsen

Men trots att portionen var stor kunde vi inte låta bli att titta på de skålar som ideligen bars ut. Korgar med brunt papper och den omisskännliga doften av pommes frites. Snart fanns de på vart och varannat bord.

Vi slog till på en beställning – och de smakade gudomligt! Pommes fritesen på 230 Fifth visade sig vara något alldeles extra, ljusår från de varianter som serveras på en viss kedja. (Ingen nämnd och ingen glömd.) Det tog inte många minuter innan skålen var tom.

Så kom den magiska skymningen, när lampa efter lampa tändes i miljarder fönster. Sista kvällen för denna resa, men vilken kväll!

Nu gläder jag mig åt att det snart är dags för en ny New York-resa! Om mindre än två veckor bär det av igen, tillsammans med vännen och resebloggaren Eva Sollén. Eva älskar också New York och bloggar både om favoritstaden och andra resmål på bloggen Peopleinthestreet.se.

Jag ser fram emot många nya New York-äventyr och bloggrapporter från vår gemensamma resa! Du följer väl med?

Enjoy!

PS. Följ gärna New York – My Bite of the Big Apple på Facebook, för ännu mer inspiration och New York-tips.

Översta fotot: Marie Ericsson Drotte. Övriga foton och film: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Åh, vad härligt att du också fallit för 230 Fifth! Men det kunde jag gott tänka mig. Jag har inte provat brunchen än men är väldigt sugen. Just det, det där med id är viktigt att påminna om. I New York vet man ju dock alltid att det finns något annat ställe runt hörnet. 🙂 Jag minns dock första gången jag skulle på en speakeasy. Hade inte med id-kort och åkte tillbaka till hotellet för att hämta … 😉 När jag väl kom tillbaka, typ en timme senare, var kön lång. De kände då igen mig och bara vinkade förbi… Read more »

Evy Knoph
6 years ago

Ååå 230 fifth..magiskt att se stan gå från dagsljus till skymning till mörker :-). Hallonmojiton! Minihamburgarna! God brunch oxå :-). Senast jag gick dit med sonen fick vi vända om..han hade inget ID med sig…hittade en bar med gott belgisk öl i närheten :-). Pommes friten låter lockande! Det där med privat event råkade jag ut för på Moxy 7th/36th senast…det var på nåder jag fick sätta mig med en drink..inte så välkomnande…

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Kul att du blev sugen, Daniel. 🙂 Självklart ska du på takbar, fattas bara annat! I det här inlägget har jag länkat till takbarsfavoriterna: http://www.newyorkmybite.com/2017/01/the-metropolitan-roof-garden.html Bäst för solnedgång skulle jag säga att Press Lounge på Ink48 är. På 230 Fifth behöver du inte boka, det är så stort. Men det är alltid bäst att kolla i förväg så inte takbarerna är förbokade för något privat event.

Daniel Rydén
7 years ago

Ah, blev galet sugen på pommes nu bara för det. Men du, takbar. Är det något som ska testas i april när jag ska över tro? Måste man boka? Har du några favoriter? 🙂

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack, snälla Annika! Det var roligt att höra. Om du kommer till New York är detta ett måste! 🙂

Annika
9 years ago

Vilket härligt reportage och fina bilder, du kan verkligen fånga atmosfären precis som om jag var där själv :-))

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Haha, på förra resan hann jag inte med den takbar DU besökte, fast den stod på listan. (Jag stukade ju foten.) Det är det som är så härligt med New York – det finns alltid en anledning att återvända. 🙂

Kram

Therese
9 years ago

Fasen att vi inte kom dit denna gång. Vi gick till en annan takbar, men denna verkar snäppet bättre. Får ta den nästa ggn 🙂
Kramar

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack så mycket! Ja, där på höjden blir man knappast besviken. 🙂

Anna Ström Åhlén
9 years ago

🙂

Anonym
Anonym
9 years ago

Måste varit grymt trevligt på den höjden! Läckra foton förresten! 🙂

http://www.nattstad.se/tr%C3%A4ningmedKP/vem-ar-du-15535974

Emelaia's Travel Blog
9 years ago

Tack snälla!

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Vad bra, Paulina! Ja, dit måste ni gå. Det sköna är att de har infravärme när det börjar bli kyligt ute. 🙂

Paulina
9 years ago

Oh, älskar pommes så det stället blir ett måste på vår resa i november. Alltid bra med sådana tips! Tack Anna!
/Paulina

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack så mycket, Eva!

Ja, det kan vi garanterat lova. Vi vill ju inget hellre än att inspirera fler att älska – just det – världens bästa stad. Ha det fint du med.

Kram!

Eva Sollén
9 years ago

Härligt inlägg som vanligt, Anna!
Jag tror vi kan lova alla läsare att de kommer att få läsa om många nya spännande ställen i världens bästa stad! Ha en fin kväll.
Kram