Möt Emma Mårtensson som jobbar i New York

Emma Mårtensson på ett tak mellan SoHo och Union Square. Foto: Camille Jarmon.

Namn: Emma Mårtensson.
Ålder: 21 år.
Bor: I Williamsburg, Brooklyn, New York.
Gör: Jobbar på Velocity Consulting som Marketing Associate, på Optional Practical Training (OPT).

Vi är många som drömmer om att en gång få bo i New York, åtminstone för en tid. Kanske för att jobba eller studera? Emma Mårtensson är en av dem som förverkligat drömmen. Sedan augusti 2012 bor hon i det stora äpplet, där hon gör sitt OPT-år efter två års studier i Los Angeles. Jag blev förstås nyfiken på Emmas tillvaro. 

Hallå Emma, hur hamnade du i New York?

– Hej! Jag hade spenderat två år på västkusten och kände att jag ville testa på något nytt. Sedan tidigare hade jag haft ögonen på New York City eftersom det är en så fantastisk stad! Det är också mycket närmare till Sverige, vilket gör resan fram och tillbaka lite lättare. Dessutom lockade det mig även att ha årstider igen! Vädret på västkusten är underbart men man uppskattar det inte på samma sätt efter ett tag, och jag gillar ändå att ha lite variation. Efter att ha bott här, har jag också insett att vintern i NYC inte är så farlig; även om det är kallt så är det för det mesta alltid soligt, så det är inte lika grått och dystert som i Sverige.

Emmas bostadshus i Williamsburg, Brooklyn. Foto: Emma Mårtensson.

Du går just nu på OPT (Optional Practical Training). Vad innebär det?

– Efter att du har studerat i USA och tagit antingen en Associate’s Degree (2 år) eller en Bachelor’s Degree (4 år) så kan du ansöka om OPT. Det är ett tillstånd till att jobba i USA i ett år. Då måste du jobba inom det område du tagit examen i och följa speciella regler. Till exempel får man bara vara arbetslös ett visst antal dagar och så vidare. Själv så har jag två Associate’s Degrees, en i ”Business Administration” och en i ”Business Management and Leadership”. Sedan studerade jag även ”Business Entrepreneurship” men det gav endast ett certifikat. Företaget jag jobbar på heter Veolocity Consulting och det är ett företag som utvärderar fastigheter.

Graduation day! Emma på väg in till ceremonin. Foto: Jessica Rund.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Jag anländer till jobbet mellan 8.30 och 9.00 och då äter jag frukost där. Sedan kollar jag min mejl. Det brukar ha kommit en hel del eftersom vi har klienter över hela USA och det handlar om olika tidszoner. Under dagen gör jag research för de fastigheter vi utvärderar, sätter samman och skickar ut rapporter, kommunicerar med de involverade bankerna om summor och olika beslut som måste tas.

Sedan sköter jag också marknadsföringen för företaget, vilket till stor del innebär att gå på event och olika välgörenhetstillställningar. Mestadels så är jag i kontakt med kunderna och försöker knyta nya klienter till företaget. I februari reste jag till exempel till San Diego för att leta nya kunder till företaget under en konferens för bankmän som jobbar inom fastighetsindustrin.

Vad gör du helst en ledig dag i New York?

– En ledig dag i New York så är det massvis som jag vill göra! Vet inte riktigt om det går att säga vad jag helst skulle vilja. Men en perfekt dag som jag hade i New York, var när jag och en vän åt brunch (ett måste i New York). Sedan var det väldigt bra väder så vi bestämde oss för att gå mot Hudson River. Det slutade med att när vi kom hem den kvällen hade vi varit inne i ett museum, en jättevacker kyrka, gått på the High Line, shoppat, gått på Chelsea Market, druckit drinkar både på en hipsterbar på Lower East Side och på Boom Boom Room (i Meatpacking District, helt fantastisk utsikt!), sett ett uppträdande av tre jazzmusiker i källaren till en synagoga där det bjöds på gratis whiskey till, ätit en majskolv på La Esquina (en restaurang där du går igenom ett ”snabbmats-hak” for att sedan bli insläppt till källaren där restaurangen ligger) och gått på bio för att sedan avsluta med att beställa hem mat online i sann amerikansk anda!

Vad jag försöker säga är, att det finns så mycket att göra här, och det roligaste är att du egentligen inte behöver ha några direkta planer! Allt ligger så nära och du kan se så mycket, det är helt fantastiskt! Mina bästa dagar har varit de oplanerade, för i New York händer alltid något. Det är mer så att jag brukar få skjuta upp mina planer, för det dyker upp så mycket spännande.

Utsikt från Emmas tak i höstas. Foto: Emma Mårtensson.

Hur/var bor du?

– Jag bor i Williamsburg (Brooklyn) i en lägenhet tillsammans med två amerikanska killar. Boende i New York City är extremt dyrt, och även om jag gärna hade bott på Manhattan så känner jag att för den kostnaden är det inte värt det. Jag lägger hellre pengarna på att uppleva New York. Ibland kan det vara ganska skönt att bo lite utanför all stressen på Manhattan också. I annat fall så brukar jag bo några dagar i en väns lägenhet i SoHo. Brooklyn och Manhattan är väldigt olika och drar väldigt olika folk. Jag trivs på båda sidorna om East River – allt beror på vilket humör jag är på! Hade jag bott på Manhattan hade jag velat bo nedanför 14th Street, runt Union Square, Lower East Side och SoHo.

Santa Con. Foto: Glynis.

Vilken är den största skillnaden mellan att bo i New York och att vara där som turist? Positivt/Negativt?

– Man ser staden helt annorlunda när man är här som turist. För det första för att man inte riktigt kan orientera sig och sedan lägger man tid på enbart turistattraktioner. Det är självklart eftersom man inte är här så länge. Men när man bor här så skapar man mer en vardag, och har tid att testa på nya saker och utforska staden på ett annat sätt. Det är då man upptäcker de bästa ”hole in the wall”-ställena och möter de mest intressanta New York-borna.

Jag blir fortfarande lika överväldigad när jag ser New York på tv, sedan kollar ut igenom fönstret och ser exakt samma sak som jag ser i tv-rutan! Men som en kollega sa häromdagen: Man vet att man är New York-bo när man klagar på MTA (som driver tunnelbanan, reds anm) konstant, beställer hem alldeles för mycket mat och i stället använder ugnen som förråd (de har verkligen ingen laga-mat-själv-kultur och det värsta är att det är nästan omöjligt att inte dras med, för det är så staden är upplagd) och dricker mängder med kaffe för att överleva ”staden som aldrig sover”. Men att bo här är verkligen en extrem skillnad från att vara här som turist, jag rekommenderar alla att i alla fall spendera 1–2 månader i New York!

Utsikt från Dream Hotel, Meatpacking District, där Emma var på party-brunch. Bild lånad av Fabian Desgroux. Fotograf: okänd.

Favoritrestauranger och -barer?

– Åh, det finns så många! För att nämna några:

Restauranger: La Esquina, Mexican Radio, Roberta’s, Eataly, Veritas, the Standard Grill, Mulberry Project, the Hurricane Club.

Happy hour: Stekhus som STK och Sparks eller små joints i Williamsburg och Greenpoint.

Brunch: Bagatelle, Miss Lilys, Lavo, Balthazar, Vagabond Cafe.

Barer/uteställen: Boom Boom Room, ACME, Duck Duck, Kent, Avenue, Dream Rooftop at PhD, Electric Room, Bungalow, Provocateur, Marquee, the Jane Hotel, 1OAK, Le Baron, barhoppa på Lower East Side (LES)/East Village och även Stone Street i Financial District under sommaren, The Box, The Standard Biergarten, The W’s bar, Fat Cat, The 55 bar, The Bowery Hotel.

Ditt bästa tips till shoppingsugna?

– Inte gå på 5th Avenue i turisttider! Lyxshoppingen finns så klart i SoHo och Upper East Side (UES). Organisk shopping finns i Williamsburg. Annars finns de flesta affärerna garanterat runt 32nd street/6th Avenue. Century 21 finns på flera ställen, så undvik den i downtown om möjligt!

Vad har du för råd till andra som drömmer om att plugga och jobba i USA?

– Att bara göra det! Det är verkligen värt det, och man får en helt fantastisk upplevelse. Det är jäkligt tufft och svårt många gånger (inte alls en dans på rosor som jag trodde innan jag åkte över hit), och då blir man väldigt frustrerad över varför man gjorde det här valet. Men i slutändan växer man ifrån alla motgångar och sedan upplever ma

Det lättaste sättet att komma över hit är ju att plugga, och då gäller det bara att googla och googla tills man hittar en skola som känns bra. Sedan är mitt tips att undvika mellanhanden om det går. Det finns många organisationer som hjälper studenter att komma över hit, men i efterhand känner jag att hade jag bara själv tagit kontakt med skolan och ambassaden så hade det funkat lika bra och sparat pengar!

Parken utanför Emmas hus i Williamsburg, Brooklyn. Foto: Emma Mårtensson.

Ett annat tips är att åka över hit helt själv. Det ska krävas mycket för att vänner ska komma hit tillsammans, klara alla prövningar och utvecklas, och sedan vara på samma nivå med varandra. Jag vet många som kom hit med någon annan, och i många fall så har de inte ens kontakt längre utan får bara plågas med att se hur de växer ifrån varandra och hur frustrerade de blir. Andra försöker bevara vänskapen för ”det var så det skulle vara” när de först åkte över hit. Dessutom ger det så mycket mer att göra det själv, för du tvingas att skapa ett liv och du möter så många fler personer på det sättet!

Familjebesök från Sverige. Foto: Bernt Mårtensson.

Det här är staden där du definitivt kan göra saker helt på egen hand, just därför. Så många personer bor i New York, och de flesta är lika ensamma här och kommer någon annanstans ifrån. Alla är här av samma anledning – att uppleva så mycket som möjligt – så man relaterar till varandra och alla är väldigt sociala. Bara det gör det värt för mig att rekommendera alla att flytta hit!

Staden sover verkligen aldrig, och jag får konstant skjuta upp planer för att det dyker upp något annat roligt. Faktum är, att du behöver aldrig ens planera här – planerna kommer av sig själva!

Till slut, har du ändå några framtidsplaner? Vad gör du om fem år?

– Jag har inte ens lyckats besluta än hur jag ska göra till hösten, så det är lite svårt att svara på. Men om jag får önska, så har jag lyckats stanna här och har startat upp ett eget företag!

Tack, Emma! Jag återkommer för att höra hur det gått … Varmt lycka till med allt!

PS. I dag gästbloggar jag på Resfeberbloggen om shopping i New York!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
11 years ago

Tack så mycket för din positiva feedback!

Ja, det är verkligen bra jobbat av Emma. Kul att du bott i LV. Jag älskar den staden också. Har bara varit där en gång men skulle gärna återvända.

Brooklyn ska jag utforska mer under nästa tripp till NY.

Ha det bra!

Tatiana
11 years ago

aaaaahhhhh……jag alskar new york! sjalv har jag bott i long beach (ca) och las vegas. brooklyn ar ett jattebra omrade att bo pa tycker jag, bodde dar i tva veckor sist jag var i new york. high line park ar (som emma namner) ett bra minne, tycker mycket om union square…..nu vill jag till new york igen! bra intervju med emma! duktigt jobbat emma, tva associate's och nu ett jobb i new york! vad bra! gillar den har bloggen om new york, intressant och ger bra information.
keep up the good work!