Så beställer du kaffe som en New Yorker

Någon som går med en kaffe i handen, med raska steg på Manhattan – det är väl lite sinnebilden av en New York-bo. Om du inte gjort det själv har du säkerligen sett det på film. Men hur går det egentligen till att få det kaffe man vill ha i New York? Så här beställer du kaffe som en riktig New Yorker!

Att dricka kaffe är ett måste för mig, inte minst när jag är i New York. Förutom att det garanterat piggar upp under de första jetlaggade dagarna, hör det ju till en av mina favoritaktiviteter.

Vare sig jag går med en take away-kaffe i handen eller sitter på ett mysigt fik, är den där New York-känslan extra stark då. Att sippa på den heta drycken med stadens välbekanta ljud som kuliss, att spana på folk och bara vara.

Blaskigt kaffe på en amerikansk diner hör visserligen också till saker man inte får missa i New York. Men självklart är det en fördel om kaffet också är gott. Därför kan det behövas en liten guide till hur man gör utanför de stora kedjorna (som Starbucks), till exempel på en deli.

Guide till att beställa kaffe i New York:

Caffè americano (italienska för amerikanskt kaffe) är just det kända amerikanska blaskiga kaffet. Det är espresso som spätts ut med hett vatten. Visste du att amerikanska soldater började dricka denna dryck i Europa under andra världskriget? Därefter togs seden till USA.

Regular coffee eller bara coffee är en kopp med massa mjölk/grädde och socker. Du behöver alltså inte säga ”med mjölk” eller ”med socker”. Det kommer på köpet när du beställer en ”regular”.

Dark coffee är kaffe med bara lite mjölk i.

Lite eller light är kaffe med mer mjölk än i en regular coffee.

Extra-lite eller extra-light är kaffe med ännu mer mjölk än ovan. (Min kommentar: Kanske bättre att bara beställa ett glas mjölk då, haha.)

Sweet and lite är kaffe med mycket socker och mycket mjölk.

No sugar måste du säga om du inte vill ha socker alls i kaffet. Upprepa det gärna, för socker är annars det du får automatiskt.

Black coffee, slutligen, är vad du beställer om kaffet ska vara helt utan mjölk.

Hur och var vill du själv dricka ditt kaffe i New York? Berätta gärna. Själv föredrar jag en kopp sojalatte och den avnjutes med fördel på The Bean.

Enjoy!

Photo sources/Bildkällor: Bild 1: Photo by christian koch on Unsplash, bild 2: Photo by Annie Spratt on Unsplash,
bild 3: Photo by Don Ross III on Unsplash, bild 4 och 5: Anna Ström Åhlén, bild 6: Photo by Brooke Cagle on Unsplash, bild 7: Photo by <ahref=”https://unsplash.com/photos/gM-RfQsZK98?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText”>Blake Richard Verdoorn on Unsplash.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Ann-Louise, vad roligt att du uppskattade guiden! Jag svarade dig från mobilen tidigare men ser nu att det aldrig blev publicerat. (Denna teknik …)

Jag besökte också mest Starbucks tidigare men nu har jag börjat vidga vyerna.

Åh, kaffe uppe i World Trade Center 1998, det måste ha varit en upplevelse. Så häftigt att du fick uppleva det. Smaken lät jättegod!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Visst är det så! Blaskigt kaffe med tillhörande dinerbesök tillhör ju listan med måsten i New York. 🙂

Eva – People in the Street

Även om jag är mest svag för extra starkt kaffe så är det något speciellt med det blaskiga morgonkaffet som serveras på en diner i New York. Det hör liksom till 🙂

Fantasy Dining
6 years ago

Åh, ja vad härligt det hade varit.Det hoppas jag verkligen att vi kommer att göra en dag 🙂

Ann-Louise
6 years ago

Vilken otroligt bra guide för en kaffeälskare som mig! 🙂 Jag hamnar tyvärr oftast på Starbucks när jag är i USA fast det förmodligen finns mycket bättre kaffe på andra ställen. Dock minns jag väldigt väl när jag var i USA och New York allra första gången, då en god vän första kvällen tog mig med upp i World Trade Center (det här var 1998) där vi drack en kopp kaffe med utsikt över Manhattan. Jag var väldigt fascinerad över hur många smaker det fanns på kaffet (var ju inte så vanligt hemma i Sverige då, speciellt inte i den… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket för din kommentar och din fina hälsning! Nej, den förra kommentaren kom tydligen inte fram. Jag har själv varit med om detsamma att det strular när man ska kommentera från mobilen.

Härligt att höra om din fikavana i New York! Det låter som en riktigt genuin New York-upplevelse. 🙂 Själv gillar jag också mina bagels rostade, gärna med sesamfrön (och glutenfria, vilket ju finns numera).

Ser framför mig hur vi går där en dag längs avenyerna tillsammans, med varsin kaffe i handen. 🙂

Fantasy Dining
6 years ago

Jag är osäker på om min förra kommentar kom fram. Ibland så händer något konstigt när jag försöker kommentera från mobilen. Härligt att du är tillbaka här Anna. Jag tar gärna en americano to go, gärna med en rostad bagel. 🙂