Skidåkning i Alperna − på min bucket list

Längdskidåkning i Alperna

Tänka på vintern mitt i sommaren? Ja, när det handlar om skidåkning kan man alltid drömma. Särskilt när det gäller skidåkning i Alperna − en av punkterna på min bucket list!

De som känner mig vet att jag egentligen inte är någon vintermänniska. Kanske beror det på att den svenska vintern (åtminstone där jag bor, i Södermanland) sällan är en ”riktig vinter”. Det handlar oftast om slask, hala gator eller barmark.

Men det finns en sak jag verkligen älskar med vintern: skidåkning! Under hela uppväxten spände jag på mig längdskidorna för att ge mig ut i spåren. Vi åkte ofta hela familjen, i ett närbeläget naturreservat, gärna med apelsiner eller festis i ryggsäcken. Dåtidens skidor hade bindningar av metall och min outfit var väl inte den mest trendiga. Men vad gjorde det? Jag och syrran tillbringade otaliga timmar både i spår och backar, där vi faktiskt åkte utför med längdskidorna.

När jag var i 25-årsåldern blev jag tillsammans med en riktig skidfantast. Min pojkvän, som numera är min man, hade nämligen längdskidåkning som största intresse. Eftersom min egen skidåkning legat nere under studieåren, såg han snabbt till att få mig på banan (eller rättare sagt i spåret). Han köpte en hel utrustning åt mig: skidor, stavar, handskar, mössa, jacka och byxor, allt i dåtidens trendfärger rosa och lila …

Jag åker längdskidor på 90-talet. (Fotografi av papperskopia.)

Skidorna hänger med än i dag men nu med modernare bindningar. Den lila klädseln är utbytt, men annars har vi tillsammans fortsatt åka, både i Strängnäs och i norra Sverige. (Jag måste dock medge att jag inte riktigt spelar i samma liga som maken, hehe ….) Men det finns en plats vi ännu inte utforskat, skidorna och jag: Alperna.

Snösäkra Alperna

Jag har ännu inte skidat bland mäktiga alptoppar, i snösäkra spår. Jag har ännu inte rastat med vårvintersol i ansiktet, njutit av after ski i en alpstuga eller spänt på mig slalomskidor. Det är allt med lite avundsjuka jag betraktar alla bilder i Facebookflödet, på folk som friskt kastar sig utför i branterna.

Att Alperna är vackert på vintern vet jag dock redan, från en tjänsteresa till Schweiz. Men då blev det av olika skäl ingen skidåkning. Jag har även besökt Zell am See på sommaren, med andlöst vackra vyer.

Men nu börjar det bli dags pricka av den där punkten på min bucket list: att faktiskt själv åka skidor i Alperna. Att äntligen få uppleva den där vintermagin som jag vet att så många blivit beroende av.

Mest lockande är det förstås för mig att börja med längdåkning, och till min glädje ser jag att Lion Alpin har destinationer med just längdspår i Alperna. Det är ju annars ett område man mest förknippar med utförsåkning.

Skidåkning i St Anton

En av Lion Alpins destinationer är kända St Anton, där Ingemar Stenmark gjorde många åk då det begav sig. St Anton är faktiskt en av världens första skidorter och ett mycket populärt resmål för svenskar och ”säsongare”.

Just här kan den säkert förverkligas, drömmen om Alperna, med österrikiska charmiga hus, mysiga restauranger, relax och fartfylld afterski. Här finns 350 km preparerade pister men också 200 km offpist − något som gjort St Anton extra känt.

Offpiståkning är dock något som får stanna i mina drömmar, än så länge. Jag tänker börja på en betydligt rimligare nivå. Jag kan ju inte vara den enda över fyra år som ännu inte åkt slalom? En tröst är att det faktiskt finns backar för alla kunskapsnivåer och ambitioner. St Anton, vi ses!

Har du varit på skidsemester i St Anton och vad tyckte du om det?

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lion Alpin. Innehållet och åsikterna är som alltid mina egna.

Foton: Lion Alpin, utom bilden på mig och min man som är privat.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Sent svar här, sorry! 🙂 Tack för peppen! Ja, vi får se om jag tar mod till mig, haha. Kul att höra om din pappas och dina egna erfarenheter. Kramar!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack för din kommentar, Maria! Sent svar här, då jag varit lite off internet under resan.

Jag håller med dig, allt sånt kan göra vintern riktigt bra.

Jag ska in och läsa om dina Strömstads- och Kostertips också! Bättre sent än aldrig … 😉

Ha det gott!

Maria at inredningsvis

Ja ett lyxigt alphotell med mysig stor brasa, varm choklad och sköna skidbackar kan göra vintern till en bra årstid.

Idag har jag Strömstad/Koster tips på bloggen!

Ha en härlig helg:)

LOVE Maria

Birgitte Rosenius
7 years ago

Det är aldrig försent att åka skidor utför. Min far var 50 år när han började och fortsatte efter det i många år. Jag åker inte så mycket skidor nu men har gjort det. Jag har varit i Badgastein som 16 åring. Har tyvärr inte varit i ST Anton. Hoppas att du kan bocka av Alperna på din bucket list:)) kram

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Men åh, vad mycket erfarenhet du har av skidåkning, Ditte! Jag blir verkligen imponerad! Tack för alla värdefulla tips.

Man (i alla fall jag) blir ju lätt fegare med åren men som sagt: Bättre sent än aldrig. Du har också helt rätt i att man inte ska underskatta Sverige och Norge.

Jag vill tacka dig för peppande ord; de kan verkligen behövas. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Intressant, då har vi båda ytterligare en gemensam punkt på våra respektive bucket lists. :)Men jag kan tänka mig att du är en fena på slalom! Häftigt att du klättrat och åkt mountainbike i Alperna! Jag har varit i Zell am See på sommaren och då vindsurfade jag där. Åkte även motorcykel och vandrade över vackra ängar.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, ja, visst blir man sugen av vackra Alpvyer. Tack för tipsen om Wagrain och Livigno. Tänk, du har inte åkt längd och jag har inte åkt utför. Så olika det kan vara! Kanske dags att vi båda prövar vingarna (eller rättare sagt stavarna, haha) på annat håll. 🙂

Ditte
7 years ago

Jag har åkt väldigt mycket skidor i Alperna under årens lopp. I början, som barn, blev det mycket Norge, är ju halvnorska och svenska fjällen. Sedan Österrike med bl.a Kitzbuhl, Sankt Anton, Ischgel och Zell am See. Österrike byttes mot Schwiz (dyrt men bra skidåkning) Frankrike perfekt skidåkning och Italien. (har även provat lite i östar Europa men då talar vi inte skidåkning elle liftsystem). Sankt Anton, liksom fler av de övriga Österrikiska orterna har ju nackdelen att du oftast måste ta en kabin för att komma upp till backarna. Men jag gillade i sig skidåkningen där. I Frankrike och… Read more »

Eva - People in the Street

Jag har inte åkt skidor i Alperna ännu. Men jag har klättrat och cyklat mountainbike i Alperna. Skidåkning där finns också på min bucket list, särskilt sedan jag åkte slalom i Kanada i vintras.

Lina - The world according to AdrenaLina

Härliga bilder 🙂
Jag har aldrig åkt i St Anton, men både i Wagrain och i Livigno som är en riktig favorit! Har aldrig testat längdskidor dock men kan verkligen rekommendera utförsåkning 🙂