Speakeasys – hemliga barer i New York

Vi hade hört att man måste vara där före klockan 19.00. Annars gick det inte att komma in. Man måste också vara diskret och inte köa precis intill. Inte låtsas om något …

Varför då? Jo, för att komma in på en hemlig bar i New York. En så kallad speakeasy.

Speakeasys var verklighet under förbudstiden, på 20-talet i USA. Trots det allmänna förbudet mot rusdrycker festade man ändå – på hemliga platser som det gällde att tala tyst om: ”speak easy”.

I dagens New York lever de hemliga barerna vidare, mest som en kul grej. För så vidare hemliga är de inte alltid. En sökning på nätet hjälper dig att hitta ganska många. Men visst pirrar det lite i maggropen, när man letar efter den där hemliga baren, bakom en anonym tvättinrättning eller bakom en skum källargränd.

Sagt och gjort. Jag och mitt sällskap var på plats, ungefär tio minuter före det magiska klockslaget.

En korvmoj? Nej, mycket mer än så …
Gå in i telefonhyttten till vänster och slå 0:an. Då öppnar sig väggen till en hemlig bar! Please Don’t Tell är
namnet, så: ”Please, don’t tell.” 😉

Framför oss såg vi plötsligt källardörren, lite murken och kuslig. En järnkedja blockerade vägen, men den lättade vi på – med bultande hjärtan. Det var oroväckande stilla och tyst. Inte en människa i sikte, förutom två personer till som, just på ”diskret och lagom avstånd” från dörren, stod och småpratade. Stod de också i kö? Inte omöjligt. Sakta lyfte vi på kedjan och steg ner i källartrappan. Skulle vi våga? Det var alldeles tyst.

Då såg vi den: ringklockan! Med darrande fingrar tryckte jag på den, samtidigt som vi tryckte varandras händer.

Så öppnades dörren med ett BRAK och en burdus man uppenbarade sig: ”What do you want?” Ridå. Vi trodde vi skulle tuppa av, av chocken. Det visade sig att det var fel dag. Baren var stängd på måndagar … Och mannen förnekade bestämt att där fanns någon hemlig bar. Men vi log i mjugg, och fick veta att vi gärna var välkomna nästa dag.

Dessutom fick vi tips på en fantastisk italiensk restaurang att gå till i stället. Fortsättning följer …

Här är topplistan över hemliga barer i New York, enligt Business Insider i december 2013.

Dagens Nyheter har också en lista. Varsågoda: tio lönnbarer i New York!

Enjoy!


____________________________________________________________________

Senaste nytt! 

Min blogg, New York – My Bite of the Big Apple, har blivit utsedd till Veckans Blogg av resesajten Reseguiden.se! Tusen tack! En härlig avslutning på veckan.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Ja, på vissa ställen funkar det! Till Apothéke behöver du lösenord (om du ska till deras Prohibition Nights som är tidsresor till 20-talet) men det finns i sociala medier.

Tack för att du läser min blogg! Jag ska absolut kika in hos dig också.:)

Lina/ AdrenaLina
8 years ago

Åh den ska jag absolut kolla upp, tack! Kanon ju att man kan lämna sitt nr 🙂 Kul att ha en helt ny sida av NY att upptäcka!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Härligt att du blev inspirerad! Jag har "avverkat" en hel del hemliga barer nu men tröttnar inte. 😉 Vissa är dock extra svåra att komma in på, då de ofta är fullsatta. Men lämnar man sitt telefonnummer ringer de upp och berättar när det finns plats.

Min absoluta favorit hittar du här på bloggen (sök i fritextsrutan i bloggens webbversion): Apothéke.

Lycka till!

Lina/ AdrenaLina
8 years ago

Detta är en av mina planer inför nästa New York- resa! Läste detta inlägget första gången för ett tag sedan och har velat testa sen dess 🙂 Får hitta nån att gå med bara så att jag slipper stå utanför själv med hjärtat i halsgropen och ringa på 😉