The Bold Type – Netflixserie som utspelar sig i New York

När man inte kan resa till New York, vad gör man då? Jo, tittar på serier som utspelar sig där såklart! Ett tips är att spana in Netflixserien The Bold Type. Själv har jag just sträcktittat på alla fyra säsongerna.

Gillade du Sex and the City? Eller Younger? Då tror jag du kommer att bli mycket nöjd med detta serietips.

Dramakomedi på tidningsredaktion

Netflixserien The Bold Type är en dramakomedi om tre unga kvinnor som jobbar på en tidningsredaktion i New York. Namnet är en ordvits som jag, som hemma i copybranschen, genast hajade. Visst är huvudpersonerna alla ”the bold type”, modiga och förr eller senare redo att ta sig an livets utmaningar. Att ”the bold type” dessutom betyder fetstil vet redan du som kan din typografi.

Tre bästa vänner i New York

Jane, Kat och Sutton är sinsemellan ganska olika men stöttar varandra i vått och torrt. Inte minst under diverse terapisessioner i ”the fashion closet”, dit de tar sin tillflykt när de behöver ventilera. Ja, tidningen ”Scarlet” de jobbar på har fokus på kvinnor, där mode och skönhet är en del medan feminism och samhällsfrågor är en annan.

Förlaga till Scarlet är ingen mindre än magasinet Cosmopolitan, vars tidigare chefredaktör Joanna Coles faktiskt är seriens producent. Scarlets chefredaktör Jaqueline Carlyle blir därmed Joannas alter ego, och historien baserar sig delvis på verkliga erfarenheter från den brokiga tidningsvärlden.

Foto: Dplanet.

Jag själv är ju inte direkt 26 år längre, som huvudpersonerna, men nog minns jag Cosmopolitan som jag såg fram emot varje månad i den åldern (och givetvis läste på originalspråket).

Finns det då någon annan som vi lite äldre kan identifiera oss med i serien? Jajamen: chefredaktören, som är något så ovanligt som en sympatisk och klok chef. (Det vill säga: ovanligt i tv-serier.) Visst är hon hård ibland, men alltid rättvis och högst mänsklig.

Foto: Adil Rahman.

Jag börjar titta på första avsnittet och känner först att det kanske är lite simpelt? Det är mycket fokus på sex och replikerna ligger alltid rätt i mun, som oneliners man aldrig kommer på i verkliga livet.

Både humor och djup

Men efter en tid så händer något: historien växer och fördjupas! Det väjs inte för några ämnen, utan handlingen pendlar mellan allt från hälsoproblem och sociala orättvisor till homosexualitet och socialt maktspel längs karriärstegen.

Till slut tar jag serien för vad den är: Just en dramakomedi, som ibland har mer fokus på drama och ibland är mer lättsam.

Det är hänförande New Yorkvyer, läckra lägenheter och ögongodis i form av snygga kläder och vackra skådespelare. Helt realistiskt är det inte, djupa ämnen, tårar och gräl till trots. Men vem har sagt att det måste vara det?

Att ha fått fly in i redaktionsvärlden i min favoritstad, fått leva med i våndan över skrivkramp, glädjen över framgångar och sedelärande misslyckanden är något jag inte vill ha ogjort.

Ett måste för dig som älskar New York

The Bold Type är en serie man lätt sträcktittar på, lagom lättsam, lagom rolig och lagom engagerande. Om inte annat är den ett måste för den som drömmer om att jobba och leva i New York.

Om det blir en femte säsong? Jo, så är det sagt. Det kan inte ha varit helt enkelt att spela in den under coronapandemin. Men oavsett ser jag fram emot att se hur det går för mina vänner där på andra sidan Atlanten. För visst är de mina kompisar nu, alla dessa mer eller mindre galna och originella personer på tidningsredaktionen där jag mer än gärna skulle ha ett skrivbord.

Nyfiken? Spana in The Bold Type på Netflix och berätta vad du tycker.

Enjoy!

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
★ Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv★

Den här får jag lägga till på min att titta på lista. Jag älskar att plöja mig igenom serier. Saken är den att jag hellre ser på serier än på film 😅.

Veiken
3 years ago

Så härligt att du kan komma till NY med i din soffa hemma…. Man får ta allt som man kan för att resa nu. Vi har inte Netflix, men en massa andra kanaler, så den serien får gå min näsa förbi!

4000mil
3 years ago

Tack för tipset, då ska jag testa den! 🙂

Lena i Wales och Spanien

Tack för tipset!
Något för mig, när mannen tittar på fotboll eller annat.
Glad påsk!