Tio saker jag saknar när jag lämnat New York

Är du inte i New York just nu? Det är inte jag heller, även om nedräkningen pågår för fullt. Men jag längtar – alltid. Här är tio saker som jag saknar extra mycket när jag inte är i New York.

Du som brukar läsa den här bloggen vet det redan: att jag älskar New York. Du vet att jag tycker det är ”staden som har allt, alltid” och att jag gärna återvänder, gång på gång.

Du vet också att jag gjort mängder av listor: en hel webbsida med länkar för dig som ska resa till New York för första gången, 10 vanliga misstag att undvika i New York, New York från A till Ö och fem riktigt bra restauranger. Bara för att ta ett axplock!

Men vad saknar jag extra mycket? Jo, det här:

1. Att man kan äta på en ny restaurang varje dag hela livet och ändå aldrig bli klar. Så underbart att slippa gå till halvtråkiga ställen alternativt bara äta hemma. Hela världens mat ligger för ens fötter (eller nåja, mun) och, dessutom, för precis alla plånböcker. Man behöver ju inte välja en rätt med sprinklat guld (!) utan det går också bra med måltider för en dollar i Chinatown.

2. Att det inte är en sådan åldersfixering som i Sverige. I New York minglar folk friskt i alla åldrar. En av barens stammisar kan lika gärna vara den 95-åriga damen i grannhuset som den 25-åriga hipstern eller medelålders familjefadern. Okej, på vissa ställen samlas ju jämnåriga grupper förstås. Men grunden är att man mer uppmärksammas för sin personlighet än placeras i ålder och fack.

3. Att man kan gå ut hur som helst på stan utan att någon höjer på ögonbrynen. Glömt att sminka dig? Knappast något problem. Glömt tröjan eller frivilligt valt att gå utan? Inga problem. Ja, det är faktiskt till och med tillåtet att som kvinna gå topless i New York. Nu är det ju inte det jag saknar direkt, men däremot att kunna vara fullständigt anonym och ibland någon helt annan.

4. Att det alltid finns nya promenadvägar att gå. Handen på hjärtat, ibland känns svängen förbi Ica, hamnen, kyrkan och torget lite för snäv här hemma i småstaden. I New York däremot kan jag gå och gå utan att aldrig någonsin tröttna. För att inte tala om den variation som finns mellan och inom varje stadsdel.

5. Att underhållning finns rakt framför näsan runt varje gathörn. En gatumusikant, en installation, en läcker målning, en filminspelning eller modellvisning. Eller bara vanligt folk. Varje dag är ett äventyr; det går bara inte att ha tråkigt.

6. Att man inte behöver bli ruinerad när man köper smink och kläder. Det finns alltid fynd att göra, oavsett dollarkursen. Här kan du läsa om hur jag brukar shoppa prisvärt i New York. På hemvägen får jag alltid sällskap av nya jeans, sneakers, designerklänningar, snygga anteckningsböcker med New York-motiv och smink.

7. Att solen skiner 234 dagar om året. Långt in i oktober kan man ofta ha picknick i gröngräset med svensk sommartemperatur i luften. Och skulle solen lysa med sin frånvaro, är det inget större problem. Det finns givetvis mängder med saker att göra när det regnar i New York.

8. Att apoteket alltid är öppet. Vare sig du oplanerat behöver en tandborste, värktabletter eller något att äta finns det alltid någonstans att gå. Dygnsöppna Duane Reade finns i nästan varje kvarter, med allt mellan himmel och jord. Missa inte deras sminkavdelning! Lilla julafton för de flesta.

9. Att världens bästa utsikt finns en kort hissfärd upp. New York i soluppgång eller solnedgång gör sig bäst från ovan. Och inte är det svårt att få vyer som tar andan ur en. Jag kan verkligen sakna den där korta hissfärden upp till ”himlen”. Nåja, inte hissfärden i sig (ogillar hissar). Men målet, det älskar jag!

10. Sist men inte minst: Jag saknar stämningen. Jag saknar den där atmosfären och känslan som jag faktiskt inte upplevt någon annanstans. Den där känslan av att vara en del av levande organism, så surrealistiskt och ändå så välbekant. Sirenerna, doften av bagels, ett stråk av musik, en undangömd oas bland jättar av stål och glas. Min stad, mitt New York.

Snart är jag där igen.

Vad saknar du mest med New York när du inte är där?

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad kul att du också gillar New York! Det var också roligt att höra att du kan förstå mig efter att ha läst detta! 🙂 Det är ju inte alltid så lätt att förklara den där stora passionen man har. 🙂

Linda, resamedvetet.se

Himla bra stad det där. Jag som inte är där så ofta saknar den ju inte men kan verkligen förstår dig när jag läser om det så här

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Då är det nog dags för ett återbesök! 🙂 Jo, första resan kan det ju lätt bli överväldigande med alla intryck och det landar oftast i att man mest gör turistgrejerna. Jag måste nog säga att jag uppskattade besök nummer två mer än nummer ett egentligen. Visst är det även andra ställen i USA som lockar! Min allra första USA-resa gick faktiskt till Las Vegas. Jag tyckte mycket om staden och skulle gärna återvända dit. Men utöver det har jag faktiskt enbart varit i New York. Eftersom jag åker dit cirka två gånger om året har det inte funnits tid… Read more »

World by Tina
6 years ago

Jag känner att jag nog missat ganska mycket av new york upplevelserna, har bara varit där en vecka och checkat av alla turistgrejer typ. Fats jag erkänner också att det finns många andra städer i usa som lockar mer, som Chicago, Boston och New Orleans. Har du rest mycket i landet eller koncentrerat dig mest på New York?

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Underbart att du instämmer i det som står på min lista! Förstår att du saknar din tid i New York. Men så häftigt att dina barn redan som små fick komma och uppleva "din" stad med dig!

Varmt tack för att du sprider min bloggadress! Det gläder mig alltid så mycket när mina tips och min inspiration kan komma andra till nytta.

Kram tillbaka!

Ditte
6 years ago

Instämmer i allt du skriver på din lista och det är nog det jag också saknar när jag tänker tillbaka. Kan också sakna den tiden i mitt liv när jag bodde här under ett år och senare under flra år tog med barnen hit och ville att de, redan som sexåringar skule få se och uppleva… Åren har liksom gått.
Har lämnat din bloggadress vidare till vänner som också älskar N.Y. och är där varje år.
Kram!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Hej Amanda!

Varmt välkommen hit. Vad glad jag blir för dina uppskattande ord!

Underbart att du också älskar New York; det är alltid så roligt att hitta likasinnade. Härligt också att du har nästa resa inplanerad, i april dessutom när magnoliorna blommar. Jag förstår verkligen att du längtar!

Tack för att du delar med dig av vad du saknar. Jag instämmer så i det du skriver: just atmosfären, ljuden, dofterna och smakerna. Det är ju onekligen kontrasterna som "gör" mycket av New York-upplevelsen.

Vad roligt att du fortsätter följa bloggen. Du är som sagt mycket välkommen!

Anna

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, vad roligt att du tittade in och gillade läsningen.

Jo, att Sverige är åldersfixerat är allmänt utbrett, det är inte bara min åsikt. På nätet finns många artiklar i frågan: https://www.google.se/search?q=åldersfixering+sverige&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=sv&client=safari Det är mycket fokus på att ålder ska anges, särskilt i medierna och på arbetsmarknaden räknas ju många som passé efter en viss ålder. I USA vet många inte ens hur gamla deras anställda är. Det framgår inte av deras social security number. Dessutom är äldre ofta mer integrerade med yngre och ses med en annan respekt.

Ska kika in hos dig med!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Spännande att läsa :). Kanske mest att du tycker att man är ålderfixerad i Sverige jag har aldrig märkt av den saken. Kanske beror på vad man rör sig i för kretsar i och för sig :).

Kikar förbi bland andra medlemmar i Influensers of Sweden lite så hamnade här, passar på att lämna ett spår :).

Anonym
Anonym
6 years ago

Hej Anna,

Har nyligen upptäckt din blogg och blev så glad. Den är mycket bra!
Jag älskar med denna stad och ha själv varit där flera gånger. Nu är det drygt tre år sen sist, men till våren (slutet av april) blir det en ny resa. Längtar så mycket redan!

Det är mycket man saknar när man inte är där – Att sitta/strosa runt (med en kopp varm choklad), i någon av de fantastiska parker där finns. Höra ljudet av sirener. Underbara maten. Alla kontraster. Hela atmosfären. – Ja, listan kan bli lång!

Ska blir roligt att fortsätta följa bloggen!
Amanda