Tips på prisvärt hotell i New York

Ett prisvärt hotell på Manhattan, med bra läge, sköna sängar och dessutom riklig frukost? Det är sällan en ekvation som går ihop. Men det finns undantag: The Leo House i Chelsea! Varsågoda: ett egentligen hemligt tips …

The Leo House i Chelsea

I stadsdelen Chelsea, på centrala West 23rd Street, ligger The Leo House. Det är ett katolskt ”guest house” som på webben också kallas hostel. Kanske sorterar en del bort det, i tron att det är alldeles för enkelt. Men inget kunde vara mer fel!

The Leo House är ett riktigt hotell, men du väljer själv standarden: Vill du dela toalett och badrum med andra eller inte? Det vill inte jag, och i somras hade jag sådan tur att jag kom över en deal på ett enkelrum med eget badrum, inklusive stor frukost, för mindre än 1 500 kronor natten! Det är riktigt prisvärt för att vara New York!

Fantastisk hotellpersonal

Jag anländer mycket sent en varm julikväll och har tagit taxi från Penn Station, dit jag åkte med pendel från JFK. (Onödigt skulle det visa sig. Tunnelbanan ligger ju alldeles intill The Leo House!) Jag kliver över dörrmattan som föreställer en silhuett av Manhattan skyline. Men det är bara början på ett fantastiskt välkomnande.

Personalen i receptionen visar nämligen på service över alla gränser. (Nej, detta är inte på något som helst sätt sponsrat. Jag var en helt vanlig, betalande gäst.)

Mannen som tjänstgör denna kväll har italienskt ursprung och startar genast en trevlig konversation. Jag är både hungrig och törstig efter resan men det är inte läge för restaurangbesök, då klockan närmar sig midnatt. Då erbjuder sig den trevlige receptionisten att följa med mig (!) till en närbelägen ”bodega” där jag kan köpa vatten och något ätbart, ett ställe något kvarter bort. Helt otroligt!

Praktiska rum med sköna sängar

Så tar jag mig upp till rummet som ligger på åttonde våningen (högst upp). Eftersom jag ogillar hissar åker receptionisten upp med min väska medan jag tar trapporna. Han är sedan närmast stum över hur fort jag kom upp. Flög jag? Hehe, nej, men konditionen är det inget fel på.

Mobilbilder var det enda jag tog på rummet. Ville ju först behålla tipset för mig själv …

Rummet visar sig vara ganska enkelt inrett men mycket praktiskt. Här finns en rejäl garderob och flera lådor. I badrummet finns det till och med små flaskor med schampo och balsam, och duschen fungerar utmärkt.

Sängen är mycket skön, vilket är ett jätteplus i kanten för min del, prinsessan på ärten som jag blivit. (I motsats till när jag var tonåring.) En trevlig gest är en liten välkomsthälsning på sängen, inklusive öronproppar. Huvudgatan utanför är ju onekligen rätt trafikerad men jag har bett om ett rum mot gården, vilket jag också har fått. Det enda som låter är luftkonditioneringen, och för den är jag mycket tacksam.

Utsikten ovanför myggnätet är riktigt New Yorkig, med One World Trade Center i fjärran. Tyvärr pågår det renovering på hotellet under min vistelse. Visserligen är ju det en bra sak! Men terrassen och uteplatsen är stängda. Dessa hade ju passat perfekt under heta julidagar. Men tänk så bra att DU som läser detta kommer att få det, om du själv bokar en vistelse här …

Riktigt god och riklig frukost

Att frukost ingår i priset vet jag, men att den är så bra blir en riktig överraskning. Visserligen har det sina fördelar att äta frukost ute på stan i New York. En diner är ju en upplevelse man inte får missa. Men med dagens dollarkurs är det faktiskt rätt smidigt att ha en sådan här frukostmöjlighet på boendet. Jag äter mig rejält mätt varje morgon, vilket ger sköna slantar över till middagar.

The Leo House serverar en variationsrik frukost, alla dagar utom söndagar då matsalen är stängd. Här finns allt från varma rätter till bröd, bakverk, fil, flingor, frukt, kaffe/te, ägg och juice. Personalen ordnar även glutenfria alternativ på begäran, så även jag kan smörja kråset med flingor och smörgåsar!

Köttröran med potatis (bild två nedan) är otroligt god, vilket man kanske inte tror vid åsynen. Men den är hemlagad och mättar rejält tillsammans med resten. Under frukosten spelas det också njutbar klassisk musik i den rymliga matsalen, vars väggar även pryds av en konstutställning. Kunde jag hitta ett mer TravelAnna-anpassat ställe?

Bakgrunden till The Leo House

The Leo House grundades redan på 1800-talet som ett icke vinstdrivande katolskt gästhus, med tillåtelse av påven Leo XIII. Därav namnet förstås. Gästhuset var först beläget i Battery Park men flyttade till West 23rd Street (dagens adress) år 1926. Hit kom allt från kyrkans män och kvinnor, till privatpersoner som skulle besöka anhöriga i storstaden. Tanken var att erbjuda ett prisvärt boende, ”med hjärta”.

Till detta gästhus har alltid alla varit välkomna, oavsett religion. Du behöver alltså inte tänka på det katolska om det inte passar dig.

Gäster från hela världen

Mycket riktigt kommer gäster hit från världens alla hörn. På en av våningarna finns kartor uppsatta där man får pinna sin härkomst. Lådan med nålar var dessvärre tom under hela min vistelse, men det fanns ändå inte mycket plats kvar på min del av Sverigekartan …


Ett eget kapell

The Leo House har ett eget kapell, dit man förstås är välkommen, både på egen hand och på regelbundna mässor. Visst är det vackert inrett! En sann fristad på myllrande Manhattan.

Stora och fina sällskapsutrymmen

Finns det då ännu fler fördelar med The Leo House? Jajamen. De gemensamma sällskapsrummen är nämligen både stora och mysiga. Här finns inbjudande soffor och mängder med vacker konst.

Dock finns det inte luftkonditionering i dessa rum (utom i frukostmatsalen), så det blir ganska varmt under sommarmånaderna. Desto bättre då, att de framöver kan erbjuda både terrass och uteplats på gården!

Vid receptionen serveras dessutom saft och kakor, vilket du inte behöver betala för.

Böcker, datorer och tvättmaskiner

Gratis böcker, det hittar du också på The Leo House. Enligt den geniala policyn ”Take a book – Leave a book”, kan du bli av med utlästa pocketböcker och få ”nya” på köpet.

Intill biblioteket finns också lånedatorer, där du kan kolla mejl och surfa under vistelsen.

Behöver du tvätta kläder? Inga problem, även tvättmaskiner finns att låna på hotellet.

Mycket bra läge på Manhattan

Så några ord om läget. West 23rd Street är en perfekt utgångspunkt för att utforska Manhattan. Härifrån är det nämligen enkelt att nå flera sevärdheter och mål inom promenadavstånd.

Söderut finns mysiga West Village, västerut parken The High Line, norrut Flatiron Building och österut shoppingmeckat Union Square. Vill du längre söder- eller norrut är det bara att ta tunnelbanan som finns nära hotellet. Dessutom kan du åka buss, både crosstown och up- respektive downtown (mer om det i kommande inlägg).


Boka rum på The Leo House

Blev du sugen på att bo på The Leo House? Spana in deras webbplats för priser och mer info. Själv bokade jag min vistelse via Booking.com, där jag hittade ett erbjudande för Genius 2-nivån jag är på. Konstigt nog verkar dock de priser som ligger där i skrivande stund vara felaktiga (skyhöga?!). Jag har meddelat Booking att det är något fel men man får kanske kontakta hotellet i stället. Mer än från 200 dollar per rum och natt brukar det inte kosta.

Det var lite motvilligt jag delade med mig av detta tips. Men sharing is caring heter det ju. Och jag vill så klart att även du ska få njuta av detta fantastiska boende. The Leo House är värda all synlighet världen över!

Hjälp av en i personalen med bagaget i tunnelbanan!

Det mest fantastiska har jag sparat till sist. Du kommer knappt att tro mig … På avresedagen står jag utanför hotellet med två stora resväskor och ska precis bege mig till tunnelbanan. Då kommer den extra trevlige receptionisten förbi, han som tog emot mig första kvällen. Det är en ren slump att han kommer förbi just nu, han har nämligen egentligen semester. Det är bara ett ärende inne på hotellet han ska klara av.

När han hör att jag ska ta tunnelbanan till JFK erbjuder han sig att hjälpa mig! Han drar mina väskor och tar dem nerför trapporna till tunnelbanan. Men inte nog med det. Han står och håller dem i tunnelbanevagnen flera stationer, till dess att det blir en sittplats ledig åt mig! Helt otroligt …

Lucio (eller Luco*?), om du läser detta: Jag är så oändligt tacksam för den oerhörda vänlighet och service du visade mig. Det är sådana som du som gör världen till en bättre plats! Nu hoppas jag att ännu fler hittar till ert underbara hotell.

Enjoy!

*Sorry, jag tappade lappen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Så härligt på något vis, det låter så fint speciellt berörd blev jag av kartan. Tänker hur många från Europa och norden som besökt just denna plats. Det är då man inser det lilla av vår stora värld 😊

Ama de casa
4 years ago

WOW!!! Vilket ställe och jag håller med om att priserna (i alla fall dom du säger) är väldigt bra för ett hotell på Manhattan med det läget. Det bästa ”rum” vi fått var när vi bokat ett hotell nära Wall Street för drygt 2000 spänn. När vi checkade in fick vi höra dom orden man gärna vill höra: ”You’ve been upgraded”. Det här var vad vi fick: 😀 Men att bli uppgraderad kan man ju inte räkna med. Alls. Så jag är väldigt glad för ditt tips 🙂 PS: Kollade på booking vad det där ”rummet” vi fick skulle ha… Read more »