Utflykt från Manhattan till Brighton Beach

Har du åkt på utflykt till Coney Island när du är i New York? Då ska du passa på att ta en promenad, till ännu ett utflyktsmål.

Bara någon kilometer från Coney Island ligger Brighton Beach. Förutom att det (som man hör på namnet) är en strand, är det ett mycket speciellt område på ett annat sätt.

Vi passade förstås på att promenera hit, när vi ändå besökte Coney Island. Det tar bara cirka tio minuter, en kvart, att strosa hit. Och det är det värt!

Här finns en stor rysktalande befolkning, som kom hit efter Sovjetunionens fall på 1980- och 90-talet. Innan dess hade området gått igenom många olika faser.

Det började på 1860-talet, med små gårdar bland sanddynorna. Platsen fick sitt namn, Brighton Beach, under en tävling där det gällde att hitta en motsvarighet till brittiska Brighton.

Sedan följde en tid som seaside resort, där ståtliga Hotel Brighton tronade vid havet. Men stormarna och vädret gick hårt åt byggnaden som fick flyttas (!) inåt längs kusten. Samtidigt byggdes den upphöjda järnvägen som än i dag kan beskådas, med sina balkar där solstrålarna silar ner och bildar vackra mönster.

Med den ryska (främst ukrainska) befolkningen har området blommat upp, efter en tid med förfall. Nu frodas banker, företag och skolor. Mycket tack vare de lägre hus- och bostadspriserna.

Det är ett nöje att strosa här och njuta av folklivet. Överallt säljs ryska (och andra östeuropeiska) delikatesser, bär och bakverk till priser långt lägre än på Manhattan.

Jag och min man stannade på ett café för att avnjuta kaffe och turkiska bagels. Det var en lisa för både kropp och själ att koppla av en stund i det luftkonditionerade utrymmet efter värmen på stranden.

Därefter var vi redo att promenera tillbaka till Coney Island igen, där vi tog tunnelbanan tillbaka till Manhattan. Men även från Brighton Beach Station hade vi förstås kunnat nå samma mål.

Senare samma dag var det dags för svenskt midsommarfirande. Men det är en annan historia …

Sugen på att besöka Brighton Beach? Gör det! Och kombinera gärna utflykten med Coney Island, som sagt. Då får du en riktig heldag vid havet, bara 45 minuter från Manhattan.

Enjoy!

PS. Välkommen att även följa mig även på Instagram!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Varsågod! Vad kul att du gillade tipset. Ja, det är bland det coolaste jag sett/gjort.

Vad häftigt med det som du själv berättar om! Ska genast spana in din blogg. 🙂

World by tina
6 years ago

Tack för tipset om den tjeckiska festivalen, låter hur coolt som helst! Älskar festivaler på spännande ställen, i helgen var jag i en sandgrop i leksand och om två veckor på en piratbåt i oslo. Så kreativa arrangörer alltså!