Mlini – den vackraste byn på Dubrovniks Riviera

Kvarnstenar under en åldrig platan och stenhus som klänger vid berget. Vattnet: turkost och glasklart. Följ med till Mlini, den vackraste byn på Dubrovniks Riviera.

Nu är det dags för den första rapporten från min resa till Kroatien. Själv är jag hemma i Sverige igen men det finns mycket att berätta om vårt tredje besök på Dubrovniks Riviera.

I år delade vi upp vistelsen mellan två byar: Mlini och Plat. Båda ligger cirka en mil söder om Dubrovnik, dit vi flög med SAS. Plat har vi bott i tidigare men att bo i Mlini var nytt.

Mlini kvalar lätt in som motiv för både konstnärer och fotografer. Hit kom turister från Östeuropa redan på 60-talet men byn fick evakueras under kriget på grund av närheten till Bosnien. I dag har turisterna återvänt igen men det är ännu inte överbefolkat.

Själva bykärnan är inte stor. Den består av en strandpromenad längs hamnen, där husen klättrar på berget i fonden. Överallt slingrar sig spaljéväxter och bougainvillea, och cypresserna tecknar ståtliga konturer mot himlen. Men mest imponerar vattnet! Båtarna ser verkligen ut att sväva på den glasklara ytan.

Mitt i byn tronar en gigantisk platan, som givetvis lockar många till fotografering. Om trädet kunde tala? Nog funderar man på vad det skulle berätta, vad som hänt under dess slingrande grenar genom åren som gått. Här finns också en pittoresk liten bro och kvarnstenar från den tid då byn försågs med färskvatten av just vattenkvarnar. Men det lilla vattendraget är faktiskt torrlagt i år.

Det har inte regnat på hela tre månader, får vi veta. En enda glödande fimp som hamnar fel och katastrofen skulle vara ett faktum … Ändå grönskar byn, tack vare de andra vattendragen från bergen.

Är du sugen på att besöka Mlini? Det här är bra att veta.

Boende

Det finns många lägenheter till uthyrning i och kring Mlini. Ett tips är att vara ute i god tid, då de snabbt blir fullbokade. Själva hyrde vi (fyra personer) en lägenhet på Villa Narona, ovanför byn vid bergen. En promenad nedför 229 (ja, jag räknade!) trappsteg tog oss ner till stranden varje dag. Det gick också att gå bilvägen ner via ett av hotellen.

Vår lägenhet hade tre sovrum och tre (!) badrum, plus en stor terrass med utsikt över havet. Här finns också tvättmaskin och diskmaskin. Den förstnämnda kom särskilt väl till pass, då kvicksilvret kröp högt upp på termometern och varje strandpromenad resulterade i plaskvåta kläder (inte av vattnet).

Kommunikationer

Ovanför Mlini går kustvägen där bilarna kör riktigt fort, så det krävs snabba ben och lite mod för att korsa vägen varje dag om man, som vi, bor ovanför den. Ingen för småbarnsfamiljer alltså. Dock stördes vi inte av vägen på natten, då huset vi bodde i var välisolerat.

Hyrbil eller inte, kanske du undrar? Jo, det är absolut praktiskt, om du är en van bilförare. Det finns nämligen ingen supermarket i Mlini utan man måste ta sig cirka 3 kilometer till nästa by. Där finns dock ett stort, nybyggt köpcentrum med både finfin mataffär, Konzum, och andra butiker för prisvärd shopping. Till och med ett H&M finns det, om hemlängtan blir stor.

Om du inte har bil är det promenad som gäller till butikerna. Gå då helst strandvägen, vilket tar cirka en kvart från Mlinis bycentrum. Stora vägen saknar bitvis ordentliga trottoarer.

Det går också både båt och buss till Dubrovnik och närliggande byar, bland annat Plat (där vi bodde under senare delen av resan) och hamnstaden Cavtat. Busstiderna kan dock vara lite ungefärliga så var ute i god tid.

Vi hade en fantastisk hyresvärd, som både hämtade oss på flygplatsen och körde oss för att storhandla två gånger under vistelsen på Villa Narona.

Badplatser

I Mlini är det stenstränder eller klippbad som gäller. Det finns stränder både söder och norr om byn längst vattnet. Jag rekommenderar i första hand stranden söderut, då den andra sidan var mycket mer turistisk. Å andra sidan har den norra delen fler strandserveringar och barer om du är ute efter det.

Gör gärna en heldagsutflykt med båt. Både 2014 och i år tog vi en sådan tur, då vi besökte tre öar medan lunch och drycker ingår. Mer om detta i kommande inlägg.

Glöm inte badskorna. Det är stenigt på botten och det kan också finnas sjöborrar längs klippkanterna. Ju fler sjöborrar, desto klarare vatten!


Restauranger

Mlinis bästa restaurang heter Lanterna och ligger precis vid hamnen. Boka bord i förväg är ett måste! Men oftast räcker det att du bokar på morgonen/förmiddagen. Fisk och skaldjur gäller i första hand, och risotton med räkor är ”to die for”. Mer om detta inom kort.

Flamingo heter en annan bra restaurang uppe vid huvudvägen, mysigt inramad av växtlighet. Detta är lite enklare rätter men mycket prisvärda. Du behöver inte boka bord.

Fler rapporter från Kroatienresan kommer inom kort. Tills vidare kan du se fler bilder från resan på mitt Instagramkonto och på Facebook.

Har du också varit i Mlini?

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, ja, det är ett underbart ställe, verkligen! 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tusen tack, Ruth! Så roligt att du vill uppleva genom mig. Fortsättning följer inom kort.

Varma hälsningar!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Ruth! Vad glad jag blir för de fina orden. Ja, Kroatien bjuder på oerhört vackra vyer. Vattnet är nästan overkligt klart!

Christine - 29°
6 years ago

Åhhh så vackert och mysigt det ser ut. 🙂

Anonym
Anonym
6 years ago

Härligt! Ljuvligt! Vill dit, men jag får nöja
mej med att uppleva genom dej. Det är otroligt vackert!

Ruth i Virginia

Anonym
Anonym
6 years ago

Oh, jisses! Vilken underbar natur.
Tjusiga, lockande foton. Älskar!

Ruth i Virignia

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad härligt att du tycker det och att du är sugen på att åka tillbaka! Ja, det finns ju många fina platser att uppleva där. Nu har vi återvänt till samma tre gånger så nästa gång blir det nog nya!

Veiken
6 years ago

Vackert så klockorna stannar! Det är länge sedan vi var på Balkan nu. Vill gärna åka tillbaka!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad roligt att du också älskar Kroatien! Nej, Mlini är nog inte så känt bland nordbor även om vi just detta år faktiskt hörde lite svenska här och var.

Cavtat har vi också bott i tidigare. Vi har dock undvikit att bo i Dubrovnik på grund av alla turister och de höga priserna. Kanske är det annorlunda under lågsäsong. Men vacker är den verkligen, staden!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, ja, här trivdes vi. Det klara vattnet såg nästan overkligt ut. Härligt att bada där!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Lena! Vad härligt att du blev sugen på att åka tillbaka. Ska läsa ifatt hos dig. Ha det gott, du med!

FREEDOMtravel
6 years ago

Vad fint det ser ut! Och älskar färgen på vattnet 🙂

Lena i Wales
6 years ago

Du får mej att vilja åka tillbaka till Kroatien! Ser så härligt ut!
Ha det bra på hemmaplan!

4000mil
6 years ago

Älskar Kroatien! Mlini kände jag inte till innan, men de är ju ofta de bästa ställena, de inte alla känner till. Har bott i Cavtat och förstås Dubrovnik.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Ditte. Vad glad jag blir, både för dina fina ord och för att du ser fram emot mina reportage och bilder.

Det är så häftigt att du var i Dubrovnik redan på 60-talet, före dagens stora turistmassor.

Du skulle nog trivas i Mlini och kanske helst då på ett litet pensionat eller B&B nere i själva byn. Då slipper man både trapporna och vägen.

Stor kram tillbaka!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, ja, det här är verkligen en pärla. Det var perfekt att bo här några dagar och sedan resten av tiden i nästa by, Plat, som jag kommer att berätta mer om framöver. 🙂

Ditte
6 years ago

Tack, Anna för ett så härligt och inspirerande inlägg om Mlini. Dubrovnik har jag besökt några gånger, och då på 60 talet och innan den stora turistströmmen och även på 2000- talet har vi varit i Kroatien. Känne att Mlini skulle passa oss perfekt. Och vi kan ju resa när som så vi behöver inte åka när alla andra gör det. Underbara bilder och detta klara vatten.
Väntar och längtar redan efter nästa inlägg och jag följer ju med på Instagram.
Stor kram!

Daniela / Discovering The Planet

Men åh vilken pärla. Verkar som ett trevligt ställe att spendera en vecka på :).