Vad händer i New York i december?

Vinter i New York, vi har alla sett den på film. Mjuka flingor bäddar in Manhattan i ett vitt täcke, julljusen glimmar bland skyskraporna och Times Square fylls med nyårskonfetti. Men vad händer i verkligheten? Häng med till New York i december!

Handen på hjärtat, livet är inte som på film. Naturligtvis garanterar New York lika lite som södra och mellersta Sverige en vit jul. Men hallå, världens bästa stad har ju så enormt mycket mer att erbjuda.

I dag tar vi en titt på New York i december. Vad händer egentligen då?

Först och främst har vi förstås The Holiday Season, den största högtiden i staden efter Halloween. Julgranen kommer på plats vid Rockefeller Center, och då talar vi inte om vilken julgran som helst utan snarare ”granarnas gran”. Du har väl inte missat min numera legendariska intervju med The Rockefeller Christmas Tree (skrattvarning utfärdas)?

Är du på plats i New York veckorna före jul får du räkna med att det är trångt i butikerna. Shoppingracet vet inga gränser men inte heller juldekoratörerna. Detta är verkligen ett mecka för alla som älskar glitter och julsånger.

Har du barn eller ungdomar med dig i New York, ska ni absolut besöka New York Botanical Garden Holiday Train Show. Ja, faktum är att man knappast behöver vara särskilt ung för att uppskatta detta. Det räcker långt med en fascination för miniatyrvärldar och imponerande detaljer deluxe.

Vinter i New York är också den perfekta tiden att spendera inomhus, på mysiga barer och restauranger. Helst sådana som ståtar med brasa eller extra mysig miljö, när isvindarna viner runt knuten. Här hittar du de bästa barerna med öppen spis i New York.

En relativt ny och cool grej är att vistas på takbar i en igloo, en uppvärmd sådan som låter dig njuta av både vyer och goda drycker trots minusgrader.

Åka skridskor är en annan New York-klassiker som setts tusentals gånger på film. Detta har jag själv dock inte testat. Mycket för att jag, trots att jag är vältränad, är lika smidig som ett kylskåp när det kommer till konståkningskunskaper. Det duger gott att titta på och (harkel) skratta åt andra som drattar på ändan. Tillhör du de modigas skara ska du kika på den här sidan som tipsar om de bästa skridskobanorna i New York.

Shopping och museer innebär förstås underhållning året runt. Likaså föreställningarna på Broadway och på New York Metropolitan Opera. Gillar du inte opera? Det spelar ingen roll! Missa för allt i världen inte detta imponerande operahus, som bör ses bara för sin arkitektur. Ett extra plus är att alla föreställningar är textade på engelska och att texterna visas i överkanten på stolen framför dig.

På själva julafton då? Och på nyårsafton? Vad ska man då göra, som turist i New York? Är du sugen på svensk julmat ska du bege dig till Aquavit eller något av dessa ställen. Du kan förstås också alltid besöka Svenska kyrkan för en kanel- eller saffransbulle, och är det tidigare på säsongen lockar de både med julbasar och luciatåg.

Att fira nyår på Times Square är säkerligen en upplevelse. Jag har dock själv inte gjort det och hoppar nog gärna över flera timmars väntan och folkträngsel. Bättre då att bevittna spektaklet från en närbelägen takbar (googla). Eller också beger du dig till de bästa platserna för att se New York nyårsfyrverkerier.

Vad händer annars den kommande månaden? Här är en eventkalender för New York i december 2017. Nog blir man frestad. Men lägg på minnet att priserna förstås är högre under denna tid på året. Om du, som jag, inte är ett riktigt ”julfreak”, då låter du isen vara i magen i stället för under fötterna och sparar dig till våren. Det är nämligen precis vad jag själv gör just nu.

New York i april fyller nu mina sinnen. New York med blommande magnolior och körsbärsträd … Vi ses då, var så säker.

Enjoy!

Photo #1 by Elias Andres-Jose

Photo #2 by Emanuel Hahn

Photo #3 by Max de Rohan Willner

Photo #4 by Kevin Lee

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Eva! Som du vet föredrar ju jag också de varmare årstiderna, just för att kunna sitta ute, likaså för att njuta av grönskan i kontrast till alla läckra byggnader.

Jag har ju inte heller varit där under midvintern (ännu) men däremot på förvintern och bland annat besökt The Winter Village med skridskobana i Bryant Park. Det hade sin charm, det med. 🙂

Eva – People in the Street

Jag har faktiskt inte varit i New York på vintern (ännu). Jag är lite svag för parkerna och takbarerna under den tiden som solen värmer som bäst, men absolut att jag ska besöka världens bästa stad under vintern en också någon gång 🙂 Speciellt efter det här inspirerande och fina inlägg!