På guidad tur i Old Town, Warszawa

En ”gamla stan” som egentligen inte är gammal men ser gammal ut. Låter det konstigt? Följ med till Old Town, i första rapporten från min weekendresa till Warszawa. 

Första heldagen i Warszawa bestämmer vi oss för att gå på en guidad tur. Det är maken som spanat in Orange Umbrella Free Tour Warsaw som utgår från Gamla stan. Guiderna syns lång väg med sina orangea paraplyer och deras turer handlar om allt från judarnas Warszawa till just denna stadsdel. Vi väljer rundturen Old Town som ska hållas på engelska.

Denna rundtur är guidens examensprov får vi veta, så två kvinnor med anteckningsblock håller sig i bakgrunden. Undertecknad skulle nog känna sig rätt nervös i det läget men guiden pratar glatt på. Så bär det iväg in bland de vackra gamla husen. Men vänta nu, gamla? Nej, husen är faktiskt inte det. Faktum är att hela 90 procent av Warszawa förstördes under andra världskriget.

Det är nästan obegripligt att staden i princip har byggts upp från grunden, dessutom mycket enligt gamla ritningar. Främst gäller detta Old Town, som likt fågel Fenix rest sig ur stadens ruiner. För att vi verkligen ska förstå, visar guiden upp svartvita foton från förstörelsens dagar. Bilden nedan får tala för sig själv.

Vid ett tillfälle passerar vi en mjölkbar från kommunismens dagar. Här inne kunde fattiga arbetare styrka sig med ett glas mjölk som serverades av barska damer via luckor. I dag är stället en lunchrestaurang och det finns mer än mjölk på menyn. Men de barska damerna är kvar, enligt guiden, och det är tydligen en upplevelse att äta här just på grund av detta.

Turen bjuder dock på mer lockande tips också, all från uppenbara turistfällor till mer genuina ställen. De sistnämnda hittar man främst i New Town, berättar en av kvinnorna från guideorganisationen. Hon ger till och med mig och min man en handskriven lista med tips på restauranger och caféer, när vi frågar var man äter bäst. Det är service!

En av de sista anhalterna är just New Town med strålande utsikt över Warszawa. Hit hittar många kärlekspar, vilket alla hänglås med initialer vittnar om. Och se där, jag själv fastnade visst på bild också!

När turen är slut får deltagarna ge valfri dricks till guiden. Att göra detta är självklart, för turen var både lärorik och underhållande. Dessutom är dricksen guidernas enda ersättning.

Om guiden blir godkänd på sitt examensprov? Jajamen, fattas bara annat.

Foto: Anna Ström Åhlén och Anders Ström (näst sista bilden).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack själv för att du uppskattade inlägget! Din kommentar hade tyvärr fastnat i skräpposten så därför svarar jag först nu. Kul att du är sugen på Warszawa!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Eva! Det var roligt att höra. 🙂 Vad kul att du blev sugen på ett besök. Det kan varmt rekommenderas!

Kramar

Eva – People in the Street

Jag blir sugen att besöka staden efter ditt fina inlägg. Du passar verkligen i din outfit! 🙂

Kramar

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Lena! Jag skulle mer än gärna gå på en guidetur med dig. Den här guiden var dock helt ny så jag tror inte att hon hade någon stor vana. Men det gick jättebra. Jo, dricks ska man inte underskatta! Jag har själv jobbar som guide från och till i 18 år, som anställd på ett stort miljövårdsföretag. Har nog dragit runt på allt från förskolebarn till politiker. Till slut kan man bli väckt mitt i natten och bara rabbla allt, men givetvis lika engagerad varje gång. 🙂

Önskar dig en underbar helg!

FrkM
6 years ago

Tack för en inblick till vad Warszawa har att erbjuda. Någon gång i närtid får det bli en tripp dit!

Lena i Wales
6 years ago

Härliga Warszawabilder! Får lust att åka dit igen, det var ett tag sedan.
Bra guide betyder mycket. Jag skulle nog inte bli nervös, lång guidevana, och kan man sitt ämne finns det inget att oroa sig för. Det blir en vana.
Bra det där med dricks, önskar att det fanns mer av det, hi,hi!!!
Ha en trevlig Lucia!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Absolut, Linda, det har ju stått på min lista och var helt klart sevärt. Fler inlägg kommer!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Ditte! Vad roligt att Warszawa finns med på er lista. Det kommer ni att bli nöjda med! Krakow står på min egen lista, och jag ser verkligen fram emot det en dag. Då ska jag åter läsa inläggen hos dig. Underbart med välbevarade platser med gammal arkitektur. Sådant uppskattar jag mycket! Det var dock mycket imponerande att man byggt upp så mycket efter gamla ritningar i Warszawa. Märkligt att staden var så förstörd att man faktiskt funderade på att byta huvudstad till Lodz! Vad glad jag blir för att du gillade bilderna och blev sugen på turen.… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad roligt, Marina! Då har du något intressant att se fram emot.

Linda, Resa mevetet
6 years ago

Warszawa är fantastiskt, hoppas du gillade det

Ditte
6 years ago

Tack för denna fina rundtur. Och Warszawa finns med på vår lista över helgresmål i Europa. Vi var till Krakow i mars och det besöket var verkligen lärorikt och väldigt trevligt. DDär är ju nästan allt gammalt bevarat. Bombades inte under andra världskriget som W gjordes.
Har noterat denna guidade tur och skulle gärna gå med på en sådan.
Härlig bilder som ger mersmak.
Stor kram!

Marina
6 years ago

Det är absolut en av de där "ska-besöka-platserna", det kommer…

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack! Ja, vi tycker staden var klart värd ett besök. Vi skulle gärna återvända till just Gdansk och även Krakow vore intressant. När vi behöver mer info om Polen vet vi absolut vilken blogg vi ska besöka. 🙂

FREEDOMtravel
6 years ago

Kul att du hade en bra upplevelse i Warszawa! Som du vet gillar vi Polen, ett land som har mycket att arbjuda! Nu är iofs kusten och området runt Gdansk mer favorit, men vi har rest lite överallt i landet. Vi hade flera bra upplevelser i Warszawa också!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack för din kommentar, men vad märkligt att det inte funkade först.

Ja, det var en intressant tur tack vare att guiden var så engagerad också. Haha, ja, vi borde ha kollat in tanterna men satsade i stället på ett afrikanskt café. Mer om det framöver. 🙂

Fantasy Dining
6 years ago

Samma som förra gången tror jag inte min förra kommentar kom fram. Testar igen. Verkar varit en intressant tur. Hade lätt velat kolla in tanterna i mjölkbaren 😉