Miraklet på 34:e gatan och andra julfilmer som utspelar sig i New York

Är du en julälskare som också älskar New York? Här är några tips på julmysiga New York-filmer som förgyller tiden fram till (eller på) julafton för varje New York-nörd.  

Att gosa ner sig i soffan med en bra New York-film är alltid ett vinnande koncept, oavsett vad filmen handlar om, särskilt när man är hemma och förkyld i vintermörkret. Häromdagen frossade jag i Miracle on 34th Street, en film jag inte sett på evigheter, och kände mig genast lite bättre. Läs mer nedan!

Här kommer nämligen en lista över julfilmer som utspelar sig i New York, helt utan prioritetsordning. En sann New York-nörd kan ju se det mesta som är inspelat i favoritstaden, bara för att få sin längtan stillad för en stund.

Miracle on 34th Street 
Kan det verkligen vara den riktiga tomten som tar emot barnens önskningar på det stora varuhuset i New York? Lilla Susan, 6 år, har sina aningar och sätter tomten på prov. Samtidigt hotas tomten av en avundsjuk rival, vilket till och med leder till rättegång. Hur det går ska inte avslöjas här, men bara det faktum att filmen gjorts om fyra gånger tyder på dess popularitet. Första versionen kom 1947 och den senaste 1994.

Kuriosa: Varuhuset på 34:e gatan är förstås Macy’s men de ville inte vara med i den senaste filmversionen. Därför heter varuhuset här Cole’s i stället. Dock kör de varje år sin fantastiska Believe-kampanj. Se filmen så förstår du.

Noel 
Den här filmen, från 2004, innehåller lite av varje. Ett kärlekspar har problem med att mannen i fråga är extremt svartsjuk. En annan av karaktärerna har en mamma som ligger svårt sjuk i Alzheimer, Samtidigt är det fler som troligen får fira jul på sjukhuset. Men vad händer när deras livsöden korsas? Här syns kända skådespelare som Susan Sarandon och Penelope Cruz mot bakgrund av den ständigt strålande huvudpersonen New York.
Kuriosa: Vissa New York-scener är faktiskt inspelade i Kanada!
Home Alone 2 
En av de mest kända julfilmerna som utspelar sig i New York. Lille Kevin hamnar av misstag i New York när resten av familjen åker till Florida för att fira jul. Återigen får han tampas med skurkarna som en gång invaderade hans villa, denna gång i en leksaksaffär. Njut av oslagbara vyer från glittriga The Plaza och ett vintrigt Central Park, där en hemlös dam spelar en oväntad roll. (Från 1992.)
Collateral Beauty
Will Smith spelar reklammakaren som drar sig tillbaka från världen efter en tragedi. I sin förtvivlan skriver han frågor till Kärleken, Tiden och Döden. Genom att få oväntade svar går det upp för honom hur allt hänger ihop och hur även en förlust kan leda till stunder av mening och skönhet. (Från 2016.)
Elf
Vill du se Santas ekipage flyga över Central Park? Då är detta filmen för dig. Den handlar om Buddy (Will Ferrell) som av misstag uppfostras vid Nordpolen av jultomtens nissar. Han reser till New York för att hitta sin biologiske far som inte riktigt lever upp till förväntningarna. Fadern visar sig nämligen vara en cynisk affärsman. Men Buddy ger inte upp … (Från 2003.)

Scrooged
En modern (nåja, från 1988) version av Charles Dickens A Christmas Carol. Här är det Bill Murray som i rollen som Frank får sig en lektion för livet av de klassiska spökena. Extra plus för 80-talets New York-miljöer och ett måste för alla som gillar sagor och fantasy.

When Harry Met Sally
Klassiker med Meg Ryan och Billy Crystal. Det här är en film om vännerna som garanterat skulle skriva ”it’s complicated” som status för sitt förhållande på Facebook (om FB hade funnits då det begav sig). Många skratt och många fantastiska New York-miljöer väntar, inte minst vid tiden för jul och nyår. Jag kan inte ens räkna alla gånger jag sett denna film! (Från 1989.)

You’ve Got Mail
Här följer vi Meg Ryan och Tom Hanks i en annan klassiker, där romantik, spänning och humor vävs ihop med New York som fond. Efteråt vill man själv starta en mysig bokhandel i staden som aldrig sover och skriva egna mejl i en drömmig New York-lya. Hur många gånger jag sett denna film? Oräkneliga. (Från 1998.)

Serendipity 
En romantisk komedi med Kate Beckinsale och John Cusack. Följ mannen och kvinnan som är övertygade om att ödet en dag kommer att avgöra om de ska vara tillsammans. Efter första mötet över ett par handskar och en fikastund på Serendipity 3, skapar de olika test som ska utmana ödet: som att skriva sina namn på en femdollarsedel respektive i en bok som är till salu. Kommer de att hitta varandras föremål och därigenom återförenas? (Från 2016.)

The Family Man 
Nicholas Cage spelar Wall Street-karriäristen som en morgon vaknar upp till ett alternativt liv i stället för det han har. Plötsligt har han familj och är gift med high school-kärleken i stället, kvinnan han en gång valde bort för sin karriär. Borta är Ferrarin, kvar är ett förortsliv i Jersey City. Frågan är: Vilket är egentligen hans rätta liv? (Från 2001.)

Alfie 
Om en kvinnotjusare (spelad av Jude Law) som kör limousin och lever som en Don Juan, till omgivningens förtvivlan. Efter en viss affär öppnas hans ögon den hårda vägen när kaxigheten gått för långt. Filmen är en remake från 2004 av 1960-talets film med samma namn, där Michael Caine gjorde huvudrollen.

Självklart finns det fler julfilmer som är inspelade i New York. Men som bekant heter ju den här bloggen ”mina bitar av det stora äpplet”, så jag valde främst äppelbitar jag själv kan tänka mig att mumsa på.

Har du någon egen favoritfilm från julens New York?


Photos: 1. Allan Harris, 3: John Wisniewski 
4: Jon Tyson on Unsplash

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Eva! Ja, det är svårt att undvika att bli sugen för dessa julfilmer förmedlar verkligen det riktigt sagoaktiga och drömmiga New York. Det är bara att frossa på! 🙂

Julkramar tillbaka till dig! <3

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack själv, Matilda. Vad roligt att du också tycker det och att du uppskattade tipsen.

God jul önskar jag dig med!

Eva – People in the Street

Åh vad jag blir sugen på att åka till New York nu efter ditt inspirerande julinlägg om världens bästa stad!

Julkram från en annan New York-älskare <3

Matilda Roth
6 years ago

Amerikanske julfilmer är så härliga:) tack för alla tips och GodJul!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Måste se (om) Elf inom kort!

Ja, jag minns att Donald Trump var med i Ensam hemma 2 men visste inte varför. Tack för informationen! Kul med sådan här kuriosa kring filmer.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad härligt att du också älskar amerikanska julfilmer!

Tack för dina filmtips också. Visst kan man tänka sig att gå utanför New York då och då också. 😉

Emma, Sol som sol?
6 years ago

Åh, älskar amerikanska julfilmer!

Känner man att man vill gå utanför New York så se Meet me in St Louis med helt underbar Judy Garland. Eller lite komedi med Tim Allen och hans The Santa Clause.

ÄLSKAR julfilmer!

Magnum
6 years ago

Film freak javisst! Bästa julfilmen är annars ”Elf”! Som aldrig gick på bio i Sverige trots att den spelat in mer än 100 miljoner dollar i USA . Värt att notera är att en yngre Donald Trump är med i ”Ensam hemma 2” imed en replik. Resten klipptes bort när de var klara med inspelningen på hans Hotell Plaza. Ett vilkor för inspelning på hotellet var att han skullle få vara med!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack! Men oj, då har jag hittat en felaktig källa. Jag tar bort den filmen från listan. Tur att man har filmproffs i sin vänkrets. 🙂

Magnum
6 years ago

Bra lista! ”Christmas vacation” ser jag varje Jul! Men den utspelar sig i en förort till Chicago filmskaparen John Huges hemstad!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Varsågod! Hoppas de kommer till nytta. Själv älskar jag både film och New York, den perfekta kombinationen. 🙂

Hanna
6 years ago

Tack för filmtips! 🙂