Life Underground – skulpturer i New Yorks tunnelbana

I New York behöver du inte gå på museum för att se konst. Det räcker med att gå ner i stadens tunnelbana.

Hela systemet i New York City Subway bjuder på konstupplevelser. Ett par av dem kan du läsa om i tidigare inlägg och fler kommer.

I dag fortsätter vi konstrundan genom att besöka tunnelbanestationen 14th Street and Eighth Avenue. Finns det liv under jorden? Ja, här om inte annat …

Runt om på stationen finns spridda bronsskulpturer under namnet Life Underground. De går inte att motstå, du vill titta på allihop – med risk för att missa tåget.

En kvinna lyfter sitt huvud från kroppen, medan en annan läser lagboken på en hög pengar. På ett annat ställe står en giraff i stora skor och välkammat hår, medan en hemlös man övervakas av en polis och en annan väntar på tåget med en påse pengar i famnen. Bara för att ta ett axplock!

Konstnären bakom Life Underground heter Tom Otterness. År 2001 invigdes utställningen med dessa ”vimsiga” figurer, som är allt från människor och djur till abstrakta figurer.

Tanken med verket är ”the impossibility of understanding life in New York”, enligt Otterness själv.

Det sägs att han blev så besatt av sitt arbete, att han gjorde fyra gånger fler figurer än vad som beställdes. Till slut lär hans fru ha sagt att han skulle ”sluta skänka bort dotterns hela arv”.

Totalt tog det tio år att tillverka de cirka 100 figurerna (alla är inte på stationen). Själv har jag ännu inte detaljstuderat hela samlingen (tåget kom till slut) men det blir definitivt ett återbesök, som på så många andra platser i underbara New York.Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

När du ändå befinner dig i trakten: Passa på att besöka The High Line. I närheten finns också fantastiska Chelsea Market.

Enjoy!

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
AnnikaAnna Ström ÅhlénI mitt huvud Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Annika
Guest

Häftiga skulpturer, bra reportage med fina bilder!

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket, Annika! Ja, det var otroligt häftiga. Tunnelbanestationerna bjuder på de ena upplevelserna efter de andra. Att stressa iväg med tåget är omöjligt. 🙂

I mitt huvud
Guest

Vad häftiga figurer! Konst finns ju även i tunnelbanan i Stockholm, men inget så där maffigt, vad jag sett.

Anna Ström Åhlén
Guest

Håller med! Jo, det finns många väldigt annorlunda konstprojekt i New Yorks tunnelbana. (Jag svarade på ditt inlägg redan för några dagar sen men svaret publicerades visst aldrig.) Kul att du läser!