Varför kallas New York för det stora äpplet?

Att New York kallas det stora äpplet har säkert inte undgått någon … Om inte annat framgår det ju av rubriken på denna blogg. Men varför kallas New York för the Big Apple?

Det finns flera teorier bakom namnet the Big Apple. En är att alla immigranter som kom till staden förr fick ett äpple när de anlände på Ellis Island. En annan är att en fransyska vid namn Evelyn Claudine de Saint-Evemond gav upphov till namnet. Hon hade smeknamnet Eva och hennes ”salong” med vackra kvinnor och spelverksamhet blev ”det stora äpplet”. Ytterligare en tanke är att det var Peter Stuyvesant, holländsk guvernör, som planterade ett långlivat äppelträd i staden när den kallades Nya Amsterdam.

Först ut i tryck med namnet var John Fitzgerald, på 1930-talet. Han var sportjournalist på The Morning Telegraph och skrev om New Yorks hästkapplöpningsbanor. Dessa hade han hört omtalas som ”the Big Apple”, platser med möjligheter till framgång och vinst. Kort sagt: De var det stora äpplet på framgångens träd.

The Big Apple blev senare jazzmusikernas namn på New York. ”There are many apples in the tree but only one Big Apple” var det stående uttrycket i show business.


Visste du att man också kan dansa the Big Apple? Det är en cirkel- eller partnerdans, som sägs ha sitt ursprung hos afroamerikaner. (Se filmen ovan.) Kanske är det dags att ge the Big Apple en revival? Vi får se om den blir nästa fluga, efter Gagnam Style och Harlem Shake … 😉

År 1971 ordnade New York en kampanj med röda äpplen, för att öka turismen till staden. Syftet var att motverka intrycket av New York som en mörk och farlig stad. Sedan dess har New York officiellt benämningen the Big Apple.

Slutligen blir det ett första bett av äpplet i nedanstående film. Låt dig inspireras av människor, miljöer och magi i underbara New York. Undertecknad konstaterar dock att man måste ha en ganska stor mun för att inmundiga allt detta …

Enjoy!

PS. Ska du resa till New York för första gången?
Missa inte kategorin Inför resan & Resetips.

Även på Facebook kan du följa min blogg om New York! Där får du ännu mer tips och inspiration. Välkommen!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack. Ja, jag blev själv så nyfiken så jag bestämde mig för att reda ut frågan. Men vilken teori som är den mest korrekta får vi nog aldrig veta. 🙂

Maria
9 years ago

Intressanta fakta, jag har aldrig ens funderat över varför det egentligen kallas the big apple, även om det ju låter lite konstigt när man riktigt tänker på det 🙂

Anna Ström Åhlén
11 years ago

Det ligger mycket i det! Och denna blogg är MINA bitar av detta äpple. 😉

Tommy Andersson
11 years ago

Den version jag oftast hört från folk som lever sitt liv i NYC är att uttrycket anspeglar på alla möjligheter som staden erbjuder, typ. Allt är möjligt, det finns något för alla.