Strängnäs domkyrka – en unik sevärdhet


Strängnäs domkyrka från Tosterön. Foto: Henrik Johansson.

Högt över staden med utsikt över Mälaren tronar den – Strängnäs ståtliga domkyrka. Hit är du välkommen varje dag, oavsett om du vill fira gudstjänst eller njuta av en otroligt speciell byggnad. 

Tema nummer 2 i #Reseutmaning2016 är ämnet ”Lokala sevärdheter”. Som boende i Strängnäs (sedan tio år tillbaka) behöver jag bara titta ut genom fönstret för att se den största av dem alla: domkyrkan.

Det tegelröda katedralen är ett riktigt landmärke, med sitt 75 meter höga kyrktorn. Stilen är gotisk och kyrkan har sammanlagt tre skepp. Troligen invigdes den på 1290-talet och byggdes sedan till under 1300- och 1400-talet.

Runsten inmurad i Strängnäs domkyrka. Foto: Roine Johanesson.

 

Foto: Roine Johansson.

Just i Strängnäs domkyrka blev också Gustav Vasa vald till kung, den 6 juni 1523. Något som gör nationaldagen lite extra speciell för oss som bor här.

Altartavla, Strängnäs domkyrka. Foto: Britt-Marie Sohlström.

 

Predikstolen, Strängnäs domkyrka. Foto: https://www.flickr.com/photos/veidekke_se/

Inne i kyrkan finns den ena unika detaljen efter den andra: bland annat två (!) altarskåp från Bryssel och Karl IX:s gravmonument.

Här finns också ett av Sveriges tidigaste barnporträtt:
gravmonumentet över Johan III:s dotter prinsessan Isabella.

Innerväggar, Strängnäs domkyrka. Foto: Britt-Marie Sohlström.

 

Foto: Henrik Johansson.

Men framför allt är kyrkan en mötesplats. Kom för att fira gudstjänst eller för att njuta av musikevenemang. De är många och – tro mig – mycket imponerande!

När det är luciakröning, advent och midnattsmässa är kyrkan fullsatt till sista plats. Precis som i forna tider samlas verkligen alla här.

Om du har vägarna förbi Strängnäs, missa inte ett besök i domkyrkan! Ta gärna barnen med dig också. Under sommaren, mellan 15 juni och 15 augusti, hålls en guidad tur varje dag klockan 14.00. Då får barnen gå en skattjakt och leta efter ett hemligt meddelande.

Efteråt rekommenderar jag en picknick i Månssons trädgård, en idyllisk park med kyrkan som fond. Den får du inte se bild på; du måste uppleva den på plats …

Har du varit i Strängnäs och vad gjorde du då?
PS. Strängnäs är fyllt av evenemang, hela året. Några exempel: en av Sveriges största höstmarknader (med 300 knallar!), sommarfestival, Tore Wretman-dagen och nationaldagsfirande. Plus mycket mer … Här kan du läsa hela programbladet med Strängnäs evenemang 2016.

6
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
LanclinFREEDOMtravelAnna Ström ÅhlénMarie Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Lanclin
Guest

Jag älskar gamla hus (och saker). Känns som att domkyrkan i Strängnäs är värd ett besök av mig när jag har vägarna förbi nästa gång! 🙂
/Linnea

FREEDOMtravel
Guest

Vi har ju faktiskt varit i Strängnäs några gånger med husbilen. Nästa gång får vi kanske ta och kika på kyrkan 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack, vad kul att du blev inspirerad. Om man (som jag också) är fascinerad av arkitektur och historia får man verkligen sitt lystmäte här.

Välkommen till Strängnäs – och missa för allt i världen inte att hälsa på MIG samtidigt! Jag bor bara tio minuters promenad från kyrkan. 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Vad roligt att ni varit i Strängnäs tidigare och planerar att åka hit igen! Ja, kyrkan måste ni titta in i.

Men ni får heller inte missa att hälsa på MIG, jag är ju också en lokal sevärdhet, haha … Bor bara tio minuters promenad (eller fem minuters åktur) från kyrkan. 🙂

Marie
Guest

Den är ju så fin och jag är väldigt svag för Strängnäs överlag. Vi åkte nog dit varje år på en eller två utflykter. 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Åh, vad roligt att höra, Marie! Hör gärna av dig nästa gång, så tar vi en fika. Jag bor ju här. 🙂