Stora Karlsö – ett paradis utanför Gotland

Världens näst äldsta naturreservat – visste du att det ligger i Sverige? Följ med till Stora Karlsö utanför Gotland, ett paradis på jorden.

Först ut i #Reseutmaning2016 är ämnet ”Svensk natur”. Om den finns givetvis mycket att säga. Vårt land är ju fantastiskt, med allt från trolska skogssjöar till blånande fjäll.

Aldrig imponerar den så som när jag varit utomlands: den frodiga grönskan, det rena och det friska! För att inte tala om det orörda, tack vare allemansrätten. För mig sticker några ställen ut mer än andra, och ett av dem är dagens resmål.

Svindlande stup och störtande sillgrisslor

En kort båtfärd utanför Gotland ligger Stora Karlsö. Det verkar inte vara många som känner till denna speciella ö. Här stupar kalkstensklipporna rakt ner i havet, vid gnistrande vita stränder.

Här häckar sillgrisslorna vars ungar kastar sig ut från 20 meters höjd – utan att kunna flyga! Landar de rätt, kravlar de ut i havet där papporna simmande lockar! Sedan väntar en simtur som kan gå ända ner till Polen.

Landar de fel kan de slå ihjäl sig. Men oftast går det bra. Genom att anmäla dig till ”grisslingen” kan du under kvälls-/nattetid hjälpa till vid ringmärkning av de ungar som hoppat. Du får då hjälpa till att fånga upp dem, innan de släpps ut till havet. En fascinerande och viktig insats, som mina barn deltagit i flera gånger under våra somrar på Stora Karlsö.

Är du inte fågelintresserad? Åk hit ändå. Det är svårt att tänka sig en plats med större ro. Eller en plats som – i både motsats till och likhet med New York – har något för alla.

Högt uppe på fyrplatån infinner sig en närmast sakral känsla. Jag har flera gånger tänkt: Är detta verkligen Sverige? Den speciella floran, de starka färgerna och den varierande naturen. Tillsammans leder de tankarna till en Medelhavsö, kanske Mallorca. Solen skiner ofta, men platsen är utsatt.

I forna tider fick byborna låta sig ledas via rep, för att helskinnade ta sig till utedasset när stormen härjade som värst.

Ett dass med utsikt

I dag har ön inga bofasta. Men STF har vandrarhem, både nere vid Hien och uppe på fyrplatån. Men det är knappast tal om vilket vandrarhem som helst. Den röda stugan (nedan) har två rum och bokas med fördel av en hel familj (eller helt sällskap). Givetvis är det här vi bor. Och givetvis är det med motstånd jag avslöjar denna hemlighet …

Utsikten från fönstren är närmast osannolik, för att inte tala om den från utedasset. Där är för övrigt dörren delad, så övre halvan kan öppnas i ögonhöjd. Sade jag att dasset nästan svävar över klippkanten? Den bekväma kan alltid gå tjugo meter över gräsplanen till nästa hus, där det finns vanlig toalett och dusch. Den ännu bekvämare klättrar ner till restaurangen i hamnen, när det är dags för middag.

Middag i paradiset

Men jag, och min familj, vi stannar på platån. Vi dukar upp vår egen mat, alldeles vid staketet där stupet hisnar. Vi lyssnar på tystnaden som bara bryts av sillgrisslors rop. I glasen häller vi medhavt vin, som läskar efter dagens vandring. Eller också avstår vi drycken, för att delta i grisslingen. Vad vi än gör så vet vi: Stora Karlsö är ett paradis – och i sommar är vi tillbaka.

Har du varit på Stora Karlsö eller skulle du vilja åka dit?

Foton: Bernt Rostad. Då det är några år sedan jag senast var på ön, fanns enbart enklare mobilbilder i mitt eget arkiv. Men nu finns det fler. Här kan du läsa om min midsommar på Stora Karlsö.

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram. Min blogg om New York finns här.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Varsågod, det är så roligt att kunna ge inspiration och tips även till någon som är så berest som du. 🙂 Vad kul att du är intresserad av fåglar också. Då är detta ett ännu mer ultimat resmål för dig. Kan varmt rekommendera den guidade turen på ön.

Kram!

Ditte
6 years ago

Tack för ännu mer inspiration och tips! Nu vet jag också var jag kan boka boende. Jättefina bilder! Och fågelintresserad ör jag…
Kram!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, ja – det är det verkligen också! Hoppas du får tillfälle till ett besök.

Jesper, The Biveros Effect

Ser riktigt mysigt ut 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Kul att du kände dig lockad! Ja, både Gotland och Stora Karlsö borde stå på varje bucket list. 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Ja, Anita, det är verkligen speciellt. Du "måste" absolut besöka både Gotland och Stora Karlsö någon gång.

Stupen är väl omgärdade av staket, i alla fall där promenadstråken går. Men nog var det lite pirrigt när två av våra söner lade sig platt på mage för att studera sillgrisslorna över stupkanten en gång!

Daniel Rydén
8 years ago

Gotland. Fortfarande okryssat men väldigt lockande. Inte mindre nu direkt.

Anita Wag Agrimanaki
8 years ago

Wow vilket spännande ställe! Stupen verkar dock ruskiga. Jag har inte ens varit på Gotland så det här stället verkar väldigt exotiskt för mig som knappt varit söder om Stockholm i Sverige!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, Helena och vad roligt att du blivit så inspirerad. Hoppas du kommer dit, du kommer inte att ångra dig. Jag kan föreställa mig alla fantastiska foton du skulle ta!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, ja, det är nästan osannolikt vackert! Framför allt väldigt annorlunda; man tror som sagt knappt att detta är Sverige. Men Sverige är ju just så varierande och överraskande. Det finns så klart massor med paradis. Du har så rätt: Det är lätt att glömma allt som finns på hemmaplan och viktigt att lyfta det! Stora Karlsö tycker jag absolut ni ska besöka. Då parkerar ni lämpligen husbilen i Klintehamn och tar båten ut till ön (det tar cirka 30 minuter). Ön är helt bilfri men personalen på vandrarhemmet kör upp all ens packning med fyrhjuling, så den behöver man… Read more »

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva! Vad glad jag blir. Ja, det vore garanterat ett ställe för dig. Vi kanske kommer dit tillsammans någon gång till och med. 🙂

Kul att du vill följa utmaningen. Det är min första, så därför är det lite extra spännande. Förstår dock att man inte kan vara med på alla.

Jag önskar även dig en fin helg!

Helena
8 years ago

Det ser otroligt vackert ut där! Kommer ihåg att du nämnt det stället innan och att jag blev sjukt sugen på att åka dit nångång!

FREEDOMtravel
8 years ago

Det ser fantastiskt vackert ut på bilderna! Bra att lyfta fram fina ställen på hemmaplan, det är lätt att glömma men det finns mycket att se i Sverige! Vi började resa mer i Sverige när vi skaffade husbilen, med den var det så enkelt att resa iväg en helg. Men på Stora Karlsö har vi inte varit 😉

Eva - People in the Street

Verkligen läckert! Jag har inte varit där men jag ser att det är ett ställe för mig!
Mycket fint inlägg Anna! Jag ska följa din resebloggutmaning men själv står jag över utmaningen denna gång.
Ha en fin helg!