Street art i New York

Att bara strosa runt på gatorna, det är bland det bästa att göra i New York. När du går där och tar in atmosfären kommer du också att märka en annan sak: Staden är som en gigantisk konstutställning. I dag tar vi en titt på gatukonsten i New York!

På en fasad i Alphabet City ler en mamma mot sin bebis, fylld och omgiven av sprakande färger. I en annan stadsdel brinner eldar på väggarna, i ett öde landskap med trasiga hus. Och någonstans på Lower East Side hedras minnet av en man som gick bort 1997.

Gatukonst kan ta sig många uttryck, från propaganda till rent konstnärligt syfte. Den kan också bara finnas där för att väcka gemenskap och göra staden till ett trivsamt rum.

Det var på 1980-talet som så kallad street art började ta fart, med utgångspunkt i graffitin. Sedan dess har många gjort sig ett namn med kända signaturer eller också valt att verka i det fördolda. Mest känd bland ”doldisarna” är nog den numera legendariske Banksy, vars identitet än i dag omtvistas.

Vill du själv beundra street art i New York? Då ska du framför allt titta runt downtown, i Alphabet City, East Village eller på Lower East Side. Sök också i Harlem och Bronx och österut i Queens. Många fynd finns även i Brooklyn, framför allt i Williamsburg och Bushwick. (Du har väl inte missat min kvällspromenad i Bushwick?). En mer utförlig guide till gatukonst i New York finns hos Huffington Post.

Här kommer en liten bildbomb med street art från mina egna New York-promenader. Platserna har jag inte dokumenterat, så konsten kan finnas kvar eller vara borta i detta nu. Man vet aldrig med New York – och det är bland annat det jag älskar med denna stad.

Enjoy!

Har du också fotograferat street art i New York? Länka gärna eller visa dina bilder på New York-bloggens Facebook-sida!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

13
Leave a Reply

avatar
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
DitteLinda, 155cm.seAnna Ström Åhlénwww.marvelicious.blogg.seJeanette Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ditte
Guest

Minns att jag redan i slutet av 70-talet i Harlem, Queens och The Bronx såg en hel del "streetart" och fascinerades av att den var så välgjord. SEr att du också hittat en hel del där.
Jätteroligt att se dina fina bilder, ger mig fina minnen.

Linda, 155cm.se
Guest

alltså åååååh!

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack, vad kul att du gillade bilderna. Häftigt att du såg street art på plats innan det helt "slog igenom"! Just bilderna i inlägget här är dock mest från Lower East Side och East Village. Åh, snart är jag där igen. Du kan ju gissa om jag längtar! 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket! Ja, den där gatukonsten är rätt imponerande. 🙂

www.marvelicious.blogg.se
Guest

Underbar street art! 🙂

Jeanette
Guest

Såååå härligt att du ska åka till New york snart 🙂
Pinsamt att jag inte har varit där än, ännu mer konstigt då jag har vänner som bor där.

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack, vad roligt att du gillade bilderna. Det finns så otroligt mycket att upptäcka!

Anna Ström Åhlén
Guest

Ja, jag längtar verkligen nu! Alldeles för länge sedan sist! 🙂 Men ibland rusar bara tiden iväg. Du hinner åka dit. Jag tror verkligen att du skulle gilla staden, som ju faktiskt har något för alla. Extra kul att du har vänner som bor där, det ger ju ofta resan en extra dimension med lite inside information. 🙂

Eva - People in the Street
Guest

Jaha, nu fick du mig att längta extra mycket "hem" till New York 😉

Lena i Wales
Guest

Häftigt!
Påminner mej om alla väggmålningar i Belfast, men där har de politisk betydelse.
Ha det bra!

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack! Hihi, jag kan tänka mig det. 🙂 Du har minsann också massa läckra bilder av street art i din blogg!

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack, Lena! Ja, väggmålningarna kan ju ha allehanda budskap. Det finns en del politiska budskap i NY också. Valde dock de mer neutrala här. Belfast har jag ännu inte varit i!

Anna Ström Åhlén
Guest

PS. Ha det så bra, du med! 🙂