11 saker att tänka på inför resan till New York

Foto: Chris Isherwood.

Har du planerat en resa till New York? Om du har varit där förr, har du säkert koll på läget. Men om det är första resan kan det behövas en kom-ihåg-lista. Jag har tidigare skrivit om 35 måsten – saker du inte får missa i New York och New York for Dummies – nybörjarguide till New York. Men tips kan man aldrig få för många av, så varsågod. Här är 11 saker att tänka på.

1. Glöm inte ansöka om Esta, elektroniskt inresetillstånd till USA. 
Se till att du har ett giltigt pass (förstås). Gå sedan in på rätt sajt för Esta. Det finns nämligen också falska webbplatser. Om du blir uppmanad att betala stora belopp, har du hamnat fel. Det ska inte kosta mer än cirka 140 svenska kronor. Tillståndet gäller sedan i två år.

Om ditt namn innehåller bokstäverna å, ä eller ö måste du använda dessa bokstavskombinationer i stället:
AA = Å
AE = Ä
OE = Ö

Här kan du läsa hela min guide till hur man ansöker om Esta. Där finns också rätt länk till ansökningssidan.

2. Ta med lite kontanter. Alla ställen tar inte kort.
Det är lätt att tro att det funkar med kreditkort överallt i New York. Men vissa ställen tar bara cash! Dessutom är det bra att vara beredd med några dollarsedlar, för att ge dricks till väskbäraren på hotellet.

3. Lär dig hur det fungerar med dricks i USA.
Ett grundtips är att ge 15 till 20 procent i dricks till taxichauffören och till restaurangen. På krogen ger man en eller två dollar per drink. Många är beroende av dricks för sin lön. Ibland står det dock ”gratuity included”och då är det inte nödvändigt. Du behöver inte ge dricks om du handlar över disk men ofta står ändå en dricksburk vid kassan. Gör som du känner för!

4. Tänk på att det tillkommer skatt på priserna.
Du måste alltså betala lite mer än det du ser på prislappen, eftersom det tillkommer cirka 9 procents skatt. (Cirka 4 procent på konsumtionsvaror plus staten New Yorks egen skatt.)

5. Om du kommer fram mitt på dagen – gå inte och lägg dig.
Det kan vara frestande att ta en tupplur på hotellet innan du ”gör New York”. Men härda ut! Om du stannar uppe till åtminstone 21.00 lokal tid, blir det lättare att komma in i den nya dygnsrytmen. (Klockan är då 03.00 på natten i Sverige.) Här hittar du en lista med ännu fler tips och mitt allra bästa tips mot jetlag.

6. Skaffa bra kartor – både över New York City och tunnelbanan. 
Även om det är ganska lätt att navigera på Manhattan underlättar det med en bra karta. Särskilt downtown där gatusystemet inte är lika logiskt. På MoMA Design Store finns tåliga och bra kartor över tunnelbanan och New York. Läs också mitt inlägg med fem smarta tips för att hitta rätt i New York.

7. Se upp för bedragare. Kolla recensioner på Yelp!
New York är en otroligt säker stad numera, faktiskt säkrare än Stockholm när det gäller brottstatistiken. Men se upp för bedragare, bland annat amatörmässiga nagelsalonger. Att göra manikyr och pedikyr är prisvärt i New York. Men se till att personalen är utbildare nagelteknologer. Jag har själv varit med om manikyr som krackelerade redan efter två dagar! På Yelp ser du till exempel vilka som är de bästa nagelsalongerna i New York. Dessutom ska du undvika de allra billigaste nagelsalongerna. Extremt låga priser betyder att de anställda har ytterst dåliga villkor, om de ens får betalt alls.

8. Ha rätt skor när du promenerar i New York.
Det här kanske verkar som ett självklart råd. Men avstånden är långa och man går mycket i det stora äpplet. Obekväma skor och skavsår kan förstöra din resa! Använda sköna, ingångna skor. Gör också som New York-borna själva: Ha med finare skor och byt på restaurangen, men gå i det som är bra för fötterna! Skavsårsplåster och förebyggande sprej finns på Duane Reade. Det går förstås också bra att snabbt hitta nya, billiga skor.

9. Ta med legitimation (helst ditt pass) när du ska besöka en bar eller beställa alkohol på restaurang. Detta är särskilt viktigt om du ser ung ut, eftersom det är 21-årsgräns för alkohol i New York. Om du ska komma in på en hemlig bar är det också ofta krav på att visa id-handlingar. Man vill helt enkelt ha koll på gästerna, om det skulle hända något.

10. Våga prova nya maträtter, även från food trucks på gatan. Är du matintresserad? Då ska du passa på att leta reda på guldkornen i New York. Här kan du äta den godaste måltiden i ditt liv – och dessutom billigt. Själv skulle jag aldrig stilla hungern på McDonald’s när det finns delikatesser från hela världen. Men kolla upp ställen i förväg! Här på bloggen, under flikarna Restauranger och Äta hittar du många tips. Kolla också Time Out New York som alltid har koll på New Yorks restauranger. Tips på food trucks hittar du här – och här kan duse var de befinner sig just nu!

11. Planera inte för mycket. Det är lätt hänt att rusa från sevärdhet till sevärdhet och missa att bara vara. New York är den ultimata staden för just det – att promenera genom stadsdel för stadsdel, att sitta i timmar på en uteservering och titta på folk eller ha picknick i Central Park. Utan några måsten. Det är då du träffar de intressanta människorna och gör de unika upptäckterna. Har du inte tid? Förhoppningsvis kommer du till New York igen.

Enjoy!

PS. Välkommen att följa min New York-blogg på Instagram också, för ännu mer inspiration!

Grand Central Station. Foto: Rick Harris.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Stort tack, Ditte! Jag blir så glad för att du tipsar om New York-bloggen och kommer med så uppskattande ord. Tipsen i just detta inlägg är väl dock kanske överkurs för just dig som till och med bott där. 🙂 Förstår att du längtar tillbaka och ser fram emot den dag då en återresa blir av. Då "följer jag med" med glädje!

Stor kram tillbaka

Ditte
6 years ago

Tusen tack för dina fina tips. Jag läser och längtar dit. Men tyvärr är ingen resa annu bokad. Men jag kan resa i fantasin och dte gör jag gärna. Och givetvis kommer jag att resa med dig. Vet att mina vänner som varit i NY nyligen också, som så många andra, haft glädje av dina fina blocgg och braiga tips.
Stor kram!