Mitt bästa tips för att minska jetlag: Uppy!

I samarbete med Uppy! – The Genius Flyer

Nu vill jag sprida det till hela världen: mitt bästa tips mot jetlag. Det känns fantastiskt att tipsa om något som faktiskt helt har förändrat mina resor till USA, nämligen Uppy. Nu kan du också testa, dessutom med 10 procents rabatt. Se kod och länk, längre ner i inlägget!

Jag tror jag har tjatat ”hål i huvudet” på alla jag känner som ska på långflygning: ”Du måste prova Uppy”. Kanske är det den gamla läraren i mig som spökar? Men jag kan bara inte låta bli.

Detta har jag gjort enbart för att jag verkligen vet att Uppy fungerar. Ändå sedan 2015 när jag (tveksam) agerade testpilot, har jag aldrig mer rest utan. Det går att komma fram pigg i huvudet och det går att minska effekten av jetlag! Men vi tar det från början.

1. Hur kan Uppy minska effekten av jetlag?

Luften i en flygkabin är extremt torr. Därför räcker det egentligen inte att bara dricka vatten under en långflygning. Din kropp förlorar mer än bara vätska: även elektrolytbalansen rubbas. Inte nog med att du måste ställa om dig till en annan tidszon. Om du dessutom kommer fram tung i huvudet och dränerad på energi, så blir det inte lättare med jetlag.

Det är här Uppy kommer in, en vass vätskeersättning som rättar till balansen. Numera har jag inte längre huvudvärk dagen efter min ankomst till USA. Den där ”bakiskänslan” man lätt får de första dagarna är helt borta. Det är också betydligt lättare att hålla sig vaken till kvällen på ankomstdagen, då man ska ställa om sig till amerikansk tid.

Att komma fram pigg och klar i huvudet underlättar förstås extra mycket för den som ska vidare direkt till ett möte. Det var främst det som fick Uppys grundare Olle Marköö att få idén. Nu upptäcker allt fler att Uppy faktiskt gör skillnad, även piloter och kabinpersonal.

2. Vad innehåller Uppy?

Uppy återställer både kroppens vätskebalans och elektrolytbalans. Tabletterna är framtagna av apotekare, enligt WHO:s rekommendationer för vätskeersättning. De är helt allergenfria och innehåller varken gluten eller laktos.

Tabletterna innehåller också vitaminer och mineraler: vitamin D, zink och selen som är bra för immunsystemet; vitamin B12 och magnesium som motverkar trötthet och utmattning samt vitamin C som är en oxidant. De innehåller också ingefära som har många positiva effekter.

Ingefära, citron och lime ger en fräsch smak med lite sting som smakar lika gott som den godaste drink.

3. Hur använder jag Uppy?

För en resa till New York löser du upp tre tabletter i en vattenflaska på 50 cl. (Ta en klunk vatten först, så lämnar du plats för tabletterna.) Obs! Det måste vara vatten utan kolsyra. Skaka sedan flaskan och ta en klunk då och då under flygresan. Samtidigt dricker du vatten som vanligt, men du kommer inte att känna dig lika törstig. Det går också bra att ta en extra tablett precis innan du landar. Grundregeln är att en tablett gäller för tre timmars flygning men det är ingen fara att ta någon extra.

Ta också gärna en tablett dagen efter flygresan. Även när du kommit hem till Sverige (därav bilderna från min trädgård nedan.) Då får din kropp ännu bättre förutsättningar att anpassa sig till den nya tidszonen.

4. Var kan jag köpa Uppy?

Uppy kan du beställa på webben hos Uppy!  – The Genius Flyer. Befinner du dig i London kan du köpa Uppy på de stora flygplatserna där.

Fram till 31 oktober 2017 får du 10 procents rabatt på Uppy! Beställ Uppy här och glöm inte att ange min rabattkod: newyorkflyer17.

Fler tips mot jetlag

Uppy hjälper till att minska effekterna av jetlag. Jag påstår inte att det är nåt universalmedel som löser allt. Därför är det bra om du också förbereder dig på flera sätt:

  • Anpassa gradvis dina sovtider till resmålets, när resan närmar sig. Flyger du västerut senareläggare du dina sovtimmar och tvärtom gäller österut.
  • Ta gärna melatonintabletter före och efter flygresan. (De finns receptfritt i USA.)
  • Undvik alkohol ombord på flyget. Kaffe är också uttorkande.
  • Gå och lägg dig så sent som möjligt när du kommit fram, vid resor västerut.
    I New York bör du stanna uppe så länge du orkar, minst till 21.00 på ankomstdagen men gärna längre.
  • Var ute i dagsljus så mycket som möjligt i början av vistelsen. Använd inte solglasögon hela tiden, då gör inte ljuset samma nytta!
  • På hemresan: Ställ om dig till svensk tid redan på planet. Ofta flyger man från New York på natten, så se till att försöka blunda och slumra lite.
  • Mattiderna påverkar också effekten av jetlag. En del anpassar sina mattider till resmålets redan före resan. Vissa fastar i 12 till 16 timmar före ankomsten för att nollställa kroppen. Andra gör som så att de äter vid fyratiden vid ankomsten till New York (om de anländer efter lunch) och sedan inte äter något förrän vid frukosten nästa dag. Flyger du hem på natten kan det vara klokt att äta innan du går på planet och sedan vila när maten serveras i stället. Det blir dessutom billigare! Sovmask och brusreducerande lurar underlättar.
  • Vissa flygplan (som Boeing Dreamliner) har anpassat kabinens luft för att motverka jetlag. Här är det mindre tryck och högre luftfuktighet.

Enjoy!

PS. Uppy funkar givetvis bra även på kortare flygningar. Även en tretimmarsflygning kan göra dig mosig, så lös upp en tablett i ett glas vatten. Simsalabim, så får du ut ännu mer av din weekendresa.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Uppy! – The Genius Flyer. Text, innehåll och åsikter är som alltid mina egna. Kampanjen gäller fram till och med den 31 oktober 2017.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad kul att du uppskattade tipset! Du "måste" absolut testa Uppy. Vanlig vätskeersättning är förstås bättre än inget men inte alls i samma liga som Uppy, eftersom de här tabletterna också ser till att elektrolytbalansen återställs. Kan inte fatta hur jag pallade förut innan jag började med detta. Det är så häftigt att komma fram helt "klar i huvudet". Skönt ändå att du tacklade jetlagen bra på dina senaste långresor. Melatonin kanske man ska använda mer kontinuerligt för att det ska funka? Har testat själv men tycker väl att en enstaka tablett inte gjorde någon större skillnad. Ska bli kul… Read more »

Marias Memoarer
6 years ago

tack för tipset! 🙂 Jag hade inte så svåra jetlagproblem som jag befarade varken till Australien eller hem igen från Singapore. Jag kunde sova utan problem med undantag för att jag de första 2-3 morgnarna vaknade tidigare än normalt. Däremot blir jag nog rätt uttorkad i flyg och mår allmänt dåligt under och efter en lite längre flygning. Så vätskeersättning ska jag hur som helst försöka minnas till nästa gång. Mina melatonintabletter var dock helt onödiga, behöver dem inte ens för att sova efter mina nattskift ju 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Intressant att höra! Ja, visst är det så att kortare vistelser kan ställa till det. Åker man väldigt kort tid, typ bara ett par dagar, är väl egentligen rådet att inte försöka ställa om sig till den nya tidszonen alls utan "leva som vanligt" med mat- och sovtider.

När det gäller vistelser i New York så är man ju helt inne i nya dygnsrytmen efter cirka en vecka, eftersom anpassningen är en timme per dag. Typiskt nog är det ju då ofta dags för hemresa!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Men åh, ja! Du måste testa, Annika! Uppy passar även bra vid hårda träningspass, så en förpackning är en bra investering även om det inte vankas långflyg. Återkom gärna och berätta vad du tyckte sen.

Annika/Resfredag
6 years ago

Har ett paket hemma som jag fick i en goodiebag någon gång, kanske borde kolla in bäst före-datumet och testa nästa gång det vankas långflyg?!

Marina
6 years ago

Det där med jetlag är inte helt enkelt. I början av mitt farande fram och tillbaka mellan Europa och Asien tyckte jag det gick riktigt bra, men det blev värre med tiden så de sista åren behövde jag nästan en vecka för att komma in i normala gängor oavsett hur jag betedde mig, men om man ska tillbringa en längre tid på målet för resan är det ju ok, lite sämre om man ska vara borta en vecka 😉