Om ett jubileum för New York-bloggen och att vara med i Influencers of Sweden

I dag är det exakt sex år sedan: dagen då min längtan var extra stark och jag bestämde mig. Jag skulle starta en blogg om New York! Men hur är det egentligen att vara bloggare? Hur funkar det det? I dag tar vi en titt bakom kulisserna.

Många New York-resor har det blivit genom åren. Likaså många inlägg. Här har det med tiden vuxit fram en gedigen informationsbank, med allt från packnings- och hotelltips till tänkvärda citat och hemliga sevärdheter.

Men vad betyder det egentligen att vara bloggare?
 Är det kanske bara att slänga in några bilder från mobilen, klottra ner några rader på en halvtimme och sen håva in pengar? Tyvärr, det är extremt långt från sanningen. Visst finns det lika många sätt att blogga som bloggare, men gemensamt för oss alla som verkligen satsar med själ och hjärta är detta:

Vi är inte ”bara” bloggare, vi är ”influencers” (influerare på svenska). Vi sprider allt från fakta och idéer till inspiration som påverkar människor världen över, både personligen och marknadsmässigt. Via sociala medier har vi en möjlighet till enorm räckvidd, vilket kräver både ansvar och förtroende.

Att driva en blogg som ”influencer” är som att driva en egen tidningsredaktion. Det handlar om att ta fram idéer, bedriva research, författa, sökoptimera, fotografera och redigera bilder. Plus sprida detta i sociala kanaler, med analys av målgrupper.

Hur går det då ihop sig, tidsmässigt och ekonomiskt? Svaret är att det tyvärr inte alltid gör det. Många har genom åren drivit sina bloggar på fritiden, vid sidan av sina ordinarie arbeten. Helt obetalt. Men nu har det hänt något. Nu börjar allt fler i samhället, inom organisationer, medier och företag att inse den enorma potential som influerare besitter. Fler och fler driver sina kanaler som egna företag, ett jobb som precis som vilket annat jobb.

Till vår hjälp finns, sedan en tid tillbaka, en fantastisk branschorganisation: Influencers of Sweden (Inos). En ekonomisk förening som ägs av medlemmarna och där många bidrar helt ideellt.

Denna förening kan jag inte nog tacka. Här finns ett ovärderligt nätverk, av allt från nybörjare till erfarna personer. Ingen fråga är dum, inget ärende för litet. Vi finns till för att stötta och lyfta varandra, både inbördes och utåt i samhället. Föreningen arbetar hårt för att alla influerare ska följa svensk marknadsföringslag, få rimligt betalat för sina samarbeten och få ett erkännande som de professionella aktörer de är.

Nu har organisationen ifrågasatts, av vissa som tycker att den ”inte företräder alla”. Inget kan vara mer fel. Föreningen representerar nämligen alla sina medlemmar och verkar därmed för bättre villkor för hela branschen. Detta vill vi medlemmar visa med kampanjen #jagärinos. Tillsammans står vi upp för den organisation som nästan ännu i sin linda redan är på god väg att skapa en stor förändring i branschen. Vi vill nu uppmana alla att se detta arbete, att sätta sig in i det och förstå.

Att driva en blogg är ett vanligt jobb. Reklam och samarbeten behövs då och då för att få del hela att gå runt. Som seriös aktör har dock jag, och de andra medlemmarna med mig, en viktig roll gentemot våra läsare och följare. Vi följer lagen, vi vårdar det förtroende vi byggt upp och vi verkar för ett erkännande av alla uppdragsgivare, så vi i framtiden ska slippa skambud om pinsam ersättning för länkar som, enligt beställaren, ska ”läggas in naturligt i texten” utan att anges som reklam. Sådant gör vi bara inte. Nu vet du.

#jagärinos

Tack för att du läste! Snart kommer fler tips om och inför din resa till New York.

Enjoy!

Här kan du läsa fler inlägg i uppropet #jagärinos:

Maria BjörkmanCharlie Cramer
Linda Engström
Mia Fernado
Paulina Gunnardo
Emmi Holmer
Maja Hurtig
Katarina Jansson

Jonna Jinton
Clara Lidström
Clara Löfvenhamn
Macken
Sofia Marklund
Angeliqa Mejstedt

Annika Myhre
Annie Månsson
Sanda Nicole
Valkyria Nordenberg
Jennifer Sandström
Madeleine Stenberg

Therese Wiksten
Wilda
Lola Akinmade Åkerström
Caroline Wijkström

(Jag lägger till fler allt eftersom!)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket! Otroligt vad tiden har gått fort, känns det som.

Ja, nog är det en tidskrävande business och det vet ju ni, om några! Ert arbete är verkligen imponerande.

Netti Starby
6 years ago

Vad kul att det har gått sex år och det här var intressant att läsa! 😀 Kramis

FREEDOMtravel
6 years ago

Grattis på blogg-födelsedagen!!! Bloggandet är en tidskrävande business som tar mer tid och kräver mer än de flesta tror.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack snälla du för fina ord! Härligt med stöd och omtanke i bloggvärlden.

Frida G Svensson
6 years ago

ni är alla helt magiska!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Stort tack för det, Jennifer! Åren har gått så fort så jag inte riktigt kan fatta det. 🙂 Ja, härligt att vi är så många som delar #jagärinos. <3

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket för gratulationen! Otroligt vad tiden gått.

Nämen, "trams" skriver du verkligen inte! Visst finns det olika sätt att driva bloggar men är de en del av ens företag måste man ju förr eller senare se till att dra in något på dem. 😉 Wettextrasor var ju praktiskt. 🙂

Ja, det är sannerligen fantastiskt vad bloggvärlden har givit i form av nätverk och vänner, världen över: både IRL och på nätet.

Jenn - forever abroad
6 years ago

Hey, hipp hipp HURRA – grattis på blogg-födelsedagen lite i efterskott. Kul grej! Och fint att du också delar #jagärInoS

Ama de casa
6 years ago

Grattis på fyllårsdagen! 🙂

Ja, det finns väl olika sätt att "driva" en blogg. Själv skriver jag bara trams och får såklart inte nåt betalt för det. Men jag tycker det är jätteroligt med hela bloggvärlden, den har gett mig oerhört mycket med många möten både på nätet och i verkliga livet. Sen har jag fått en och annan wettextrasa också, inte alls dumt 😀