Om en dag till havs i Kroatien – och att välja fel båt

En dag till havs, det är bra idé när solen gassar i Kroatien. Åk då gärna till Elaphite Islands, tre öar utanför Dubrovnik. Men se till att välja rätt båt!

På vår första resa till Kroatien, år 2013, var vi på en mycket lyckad båtutflykt. Vi besökte Elaphite Islands vid Dubrovniks Riviera, närmare bestämt öarna Lopud, Koločep och Šipan.

Det var en underbar heldag till havs, med stopp för bad och lite sightseeing på de tre öarna. I turen ingick lunch, som serverades ombord, och det var också fri tillgång till svalkande drycker, inklusive vin.

I år ville vi göra utflykten igen men denna gång valde vi tyvärr inte samma båt. Min uppmaning med detta inlägg är alltså: Gör utflykten men åk gärna med någon annan båt än Carmen. Här är varför.

Turen i sig var densamma: Lagom långa stopp på varje ö, varav ett lite längre, goda drycker och helt okej mat (även om maken höll på att bli utan, se nedan).

Kaptenen, däremot, var nog sjuk den dagen det var charmkurs. Det började med att jag fick en sur tillsägelse inför alla passagerare, då jag råkat gå ombord utan att visa biljetten. Dock trodde jag det räckte att visa biljetten vid en tidigare station på kajen, men tydligen inte. ”Har du bråttom, eller?”, började han hånfullt, i stället för att vara öppen för att det skulle kunna vara ett missförstånd. Därefter fortsatte han att gaffla, fast jag redan gått av båten och sedan klev på igen.

Personalen var sedan överlag rätt oengagerad och vi fick ingen information om de olika öarna, vilket däremot var fallet för två år sedan. Då berättade en person i högtalarna om varje ö, och det var en helt annan service.

Maken höll också, som sagt, på att bli utan mat då personalen bara sprang förbi hans plats med serveringsfaten. ”Säg till!”, föreslog jag, medan vi andra i familjen mumsade på. Men han väntade tålmodigt till dess att den sista portionen var utburen. Då hade kycklingen han beställt tagit slut. Detta kompenserades dock med en överbliven portion fisk. Men helt okej? Icke sa Nicke.

Sammantaget blev det dock en hyfsat bra tur. Vi hade ”i alla fall tur med vädret”. Eller mer än tur. Det var ju mellan 35 och 40 grader varmt, så visst gick det både att skaffa sig en solbränna om man ville det eller spendera tiden under tak. Vi valde det sistnämnda under tiden till havs, vilket var skönast.

Ljudböcker och musik underhöll oss mellan öarna. Här vill jag rekommendera brusreducerande lurar, då motorbullret med tiden blev rätt tröttande. Hur som helst: Ta i alla fall med något att fördriva tiden med när du ledsnat på att fotografera. Turen varar från niotiden på morgonen till cirka 18.30 på kvällen.

Vackert var det onekligen, med Adriatiska havets klara vatten, de pittoreska husen och mysiga hamnar där vi lade till.

Är du du också sugen på en båttur? Då ska du absolut göra det, men kolla upp båten. Tyvärr vet jag inte vad förra resans båt hette. Men det blir säkert bra, bara du kollar upp att det är en tur som också innehåller guidning.

Vi blev upphämtade i byn Mlini men det går även fint att kliva på i Dubrovnik som blev första stoppet före de tre öarna.

Om kaptenen fick dricks i den framställda lådan på slutet? Nope. Om ni ska få en liten bildbomb? Yes.

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Kul att du gillade bilderna trots den lite negativa rapporten. Tack! Jag tror nog att vi blev extra besvikna eftersom vi förväntade oss samma klass som turen tre år tidigare. Men visst övervägde det vackra i utflyktsmålet. Det finns många turer till dessa öar så om du kommer hit är det väl värt ett besök trots allt. Stor kram!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Ja, det var verkligen trist, särskilt eftersom vi visste hur bra det kunde vara (som det var 2014). Men visst var det vackert och det övervägde helt klart! 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, ja, det var riktigt vackra öar som är väl värda ett besök. Visst kunde man ha överseende med det negativa denna utflykt. Men vi hade den lyckade turen 2014 i alltför färskt minne. Det var väl därför det blev extra synd att det blev sådan kontrast.

Helena
6 years ago

Tråkigt att kaptenen inte var den bästa och att det inte var så mycket guidning om öarna, men det ser ut att vara väldigt vackert där!

Ditte
6 years ago

Trist med en så charmlös kapten! Finns ju ingen anledning att ta den båten om det skulle bli aktuellt för oss med en tur här. Lite smolk kan en ju ta, men detta var i mesta laget tycker jag. Och en lär så länge en lever.
Tack för fina bilder! Njutbara!
Kram!

FREEDOMtravel
6 years ago

Ser verkligen fint ut! Och att inte precis allt blir perfekt hör till resandet tycker jag 😉