20 frågor till en resebloggare

Ingen intervju med New York Times? Då får man ordna det själv. Här är 20 frågor till resebloggaren och personen bakom den här bloggen: Anna Ström Åhlén.

1. Vem är du egentligen? Jag är en tjej i mina bästa år (det är man väl alltid), mamma till tre söner, egenföretagare sedan snart tio år och småstadsbo. Jag flyttade till Strängnäs 2006 efter att ha bott 20 år i Stockholm. Kommer alltid att ha ena foten i myllan och den andra på asfalt, eftersom jag inte vill välja. Jag vill ha både storstad och natur!

2. Hur började ditt reseintresse? Det började med en resa till Rumänien när jag bara var tio år. Jag blev frälst direkt och förde noggrann dagbok med tecknade bilder och levande beskrivningar av maten, drycken och upplevelserna. Det var för kallt för att bada i Svarta havet, fattigdomen var svår, citronläsken var underbar och jag blev kär i hotellets kypare.

3. Vad kan du inte resa utan? Jag kan inte resa utan min mobil (vem kan det?). Utöver det vill jag gärna ha brusreducerande lurar på flyget och öronproppar. Det sistnämnda kan man ju dock köpa på plats, ifall man är granne med en tupp eller en trafikerad väg.

4. Vad är du rädd för när du reser? Jag är rädd för att bli sjuk. Har tyvärr negativa erfarenheter av det, efter att både ha spenderat en vecka på sjukhus i Turkiet och ett dygn på en akutmottagning i Newark. Enough said. Men jag säger bara en sak: Ha försäkring!

5. Vill du resa ensam eller i sällskap? Roligast är det att dela resan med någon. Men jag reser också gärna själv, särskilt till New York. Där har jag ändå flera vänner som jag träffar, så särskilt ensam är jag inte. Sugen på att göra detsamma? Här är mina bästa tips för dig som vill resa ensam till New York (särskilt för kvinnor).

6. Vad gör du när du inte reser? Då jobbar jag som copywriter och kommunikatör i mitt eget företag Falkblick Kommunikation AB, hemma i Strängnäs. Jag bor i mitt drömhus, har cykelavstånd (nästan) överallt och ändå nära till Stockholm. Att träna och gå långa promenader är väldigt viktigt för mig, då det blir mycket tid vid datorn. Film och god mat är andra stora intressen.

7. Vad är viktigast på en resa? Att inte planera för mycket utan ”bara vara”. Hellre timmar på ett café och spana på folk eller ge sig i slang med den lokala frisören än att spendera timmar på ett tråkigt museum (däremot inte alls sagt att alla museer är tråkiga).

8. Packar du för lite eller för mycket? Jag har blivit allt bättre på att packa med åren. Här är mina bästa packningstips. Men, handen på hjärtat, nog åker det fortfarande ner ett och annat onödigt plagg i väskan. (Lovar att skärpa mig.)

9. Fönsterplats eller gångplats på flyget? Jag föredrar faktiskt plats vid gången, för att slippa kliva över en sovande granne om jag vill gå på toa eller bara röra på mig. Sorry, utsiktsnördar, men sån är jag.

10. Dina bästa tips mot jetlag? Att dricka mycket vatten på planet, inte dricka alkohol ombord, anpassa sig till resmålets tider direkt, vara ute mycket i dagsljus och att ta Uppy ombord på flyget.

11. Vad irriterar du dig på ombord på flyget? Folk intill som lägger beslag på det gemensamma armstödet, håller på med handbagaget i evigheter när det är dags för avfärd eller pratar för högt alternativt blir för fulla (ofta samma sak).

12. Vilket flygbolag gillar du bäst? Har hittills bäst erfarenheter av SAS. Men business class på Qatar Airways var inte helt fel.

13. En resa som du skulle vilja göra men som nog aldrig blir av? Jag skulle vilja åka ut i rymden. Ja, på riktigt! Raketuppskjutningar ger mig rysningar av spänning och att få vara ombord, det vore den ultimata drömmen.

14. Ett av de bästa reseminnena? En resa till New York tillsammans med kära vännen Eva Sollén. Jag firade födelsedag och fick uppleva staden tillsammans med en riktig New York-nörd (som jag själv är). Har också fantastiska minnen av min resa till Malaysia, tillsammans med min man.

15. En resa du aldrig gör om? Är väldigt osugen på att åka båt på Östersjön vintertid efter att ha varit med om stormen Emil.

16. Din värsta resemiss? Glömde en gång mitt kontokort i en biljettautomat (rejält jetlaggad) men en snäll person kastade sig ombord på tåget som just skulle avgå och gav mig kortet. Ja, änglar finns. Sen har jag ju varit utan trosor i Paris också …

17. Bästa matminnet från en resa? Det godaste jag ätit måste vara den middag som tillreddes av kocken på Mix Megapols tjejplansresa till Fuerteventura 2010. Hittar du mig i filmen? 😉

18. Om du bara fick göra en enda resa till i ditt liv, vart skulle den gå? I så fall skulle jag resa till Seychellerna, för det är ett resmål jag verkligen vill se innan jag dör. Det står överst på min bucket list.

19. Bästa resmålet i Sverige? Det finns så otroligt många vackra platser i Sverige. Men högt på listan (ja, det vet du redan) står Stora Karlsö, en paradisö utanför Gotland.

20. Slutligen: Vart går nästa resa? Den allra närmaste resan kommer att gå till Göteborg, där jag ska hälsa på min pappa och gå på Coldplay. Nästa utlandsresa går till Kroatien. Det blir tredje besöket i detta underbara land.

Vad svarar du på de 20 frågorna? Eller några av dem? Jag är nyfiken!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack!

Anonym
Anonym
6 years ago

Cool blogg. Från
http://corinas.for.me

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Lena! Kul att du tyckte det. Jag önskar även dig en fin dag. Här i Strängnäs skiner solen! 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Christine! Vad roligt om du också lägger upp något liknande. Det ser jag fram emot!

Lena i Wales
6 years ago

Så roligt läsning! Trevlig att få veta mer om dej.
Önskar dej en skön dag!

Christine - 29°
6 years ago

Vilket härligt inlägg! 🙂
Istället för att svara på en fråga här kanske jag också får göra som Daniel sen.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Jaaaa, svara på frågorna du med. Det ser jag fram emot!
"Mäh", har du inte varit utan trosor i Paris? Då har du missat ett äventyr. 😉 Ses i kväll!

Daniel Rydén
6 years ago

Jag ska nog ta och göra det här inlägget framöver och rätta upp det där med fönsterplatsen tror jag. Mvh Utsiktsnörd.

PS. Har aldrig varit utan några trosor i Paris.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket! Vad kul att du uppskattade inlägget och särskilt beskrivningen av min första resa. Ja, den var väldigt speciell. Särskilt med situationen som rådde i Rumänien då.

Visst var jag en slags resebloggare redan då. 🙂 Det har jag nog alltid varit. Har skrivit resedagböcker ända sedan dess. Man borde nog leta reda på dem! 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tusen tack, Ditte! Det här skrev jag bara rakt av "från hjärtat" så det blev väldigt spontant.

Ja, Eva och jag hade verkligen en fantastisk vecka i New York, den bästa tänkbara. Det mest fascinerande är att vi inte ens hade träffats IRL när vi bokade denna resa ihop. Dock har vi ju varit brev- och nätvänner i flera år. Ibland bara vet man!

Roligt att du gillar bilderna och att du också kommer att göra ett liknande inlägg. Det ser jag verkligen fram emot.

Kram och ha en härlig dag!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Eva! Vad glad jag blir att du uppskattade inlägget.

Självklart är du med på listan. Ja, de minnena är verkligen för livet! 🙂

Extra kul att du vill svara på frågorna du med. Det ser jag verkligen fram emot!

Kramar tillbaka <3

FREEDOMtravel
6 years ago

Kul att läsa! Gillar särskilt beskrivningen av resan till Rumänien som barn. Du var tydligen en riktig resebloggare redan då, även om du inte hade någon blogg online … 😉

Ditte
6 years ago

Vilken härlig lista! Kul och bra info och roligt att få veta mer om dig och dina tankar om resandet. Kan tänka mif g att du och Eva hade en fantastisk vecka i N.Y.
Fina bilder som lockar till än mer resande.
Jag ska nog fundera på en liknande jag också.Kommer i veckan.
Kram!

Eva - People in the Street

Åh vad kul! Jätteroligt att läsa svaren på dina frågor.

Och tack snälla för att jag fick vara med på din lista, riktigt hedrande :). Vi hade en helt underbar vecka tillsammans i vårt älskade New York.

Den här "kuliga" listan ska jag minsann ta efter. Härliga bilder också.

Kramar <3