5 saker jag älskar med att resa

Vad är det egentligen som väcker längtan att packa resväskan och gång på gång ge sig av? Vare sig det är nära eller fjärran? Här är 5 saker jag älskar med att resa!

Det var på resebloggen 4000 mil som jag hittade idén till att lista (åtminstone några) saker som man verkligen älskar med att hålla den där inre globetrottern vid liv.

Här kommer 5 saker som jag, TravelAnna, älskar med att resa, helt spontant och utan inbördes ordning:

#1. Att ha den där pirrande känslan av att vara på väg.

Jag har satt mig tillrätta i flygplanet (eller i bilen/på tåget) och kan äntligen andas ut. Borta är resfebern som, trots mängder med resor, alltid infinner sig som ett ”brev på posten” (om man numera kan göra den liknelsen). Väskorna är minutiöst packade, mobilen fulladdad och så även kamerabatteriet.

När farkosten tar fart, då vet jag att det jag eventuellt har glömt får jag släppa, alternativt köpa på plats. Det jag inte vet nu får jag ta reda på sen. Just då är jag bara i nuet och den pirrande känslan: Jag är på väg.

TravelAnna och flower power i Nolita, New York. Foto: Ulrika Andersson.

#2. Att uppleva oväntade möten.

Det är faktiskt samma sak varje resa, oavsett om jag reser ensam eller inte. Jag träffar nya människor, människor som jag, innan jag vet ordet av, har berättat mitt livs historia för (och vice versa). Det kan vara passageraren bredvid på planet, tjejen på Airtrain eller personen som också står ensam med sin drink på en takterrass.

Plötsligt har jag fått nya perspektiv på tillvaron. Och plötsligt, ja i många fall, har jag fått en ny vän. Och blir det inte så, har hen ändå berikat inte bara min resa utan mitt liv.

Kulturpalatset i Warszawa.

#3. Att äta den godaste maten någonsin.

Jodå, jag har sagt det förr: ”Det här är det godaste jag någonsin har ätit.” Jag sade det på Tjejplansresan med Mix Megapol till Fuerteventura 2010, jag sade det på Sushi Samba i Las Vegas 2008 och på Luke’s Lobster i New York 2013. För att inte tala om maten i Malaysia från 2017 som får det att vattnas i min mun bara jag tänker på den. Och handen på hjärtat: Nog är mammas grytor hemma ändå allra godast?

Men just då, med de där nya smakerna som samsas i munnen, med de exotiska dofterna omkring och den ljumma kvällsbrisen: Just då känns det faktiskt så, att det är den godaste maten någonsin.

Makalöst god mat i Malaysia, på Pangkor Laut Resort.

#4. Att uppleva stunder som är ”once in a lifetime”.

Det har hänt några gånger under mina resor, och man vet aldrig i förväg när. Plötsligt vet man bara att det här jag är med om just nu är något alldeles speciellt, kanske något jag bara får uppleva en gång i livet.

Så kändes det när jag, mot alla odds, fick plats längst fram i pressdiketEuropas coolaste musikfestival, bara ett par meter från ett av mina favoritband. Eller när jag tog ett bad i det lyxigaste badrummet jag någonsin sett, till ljuden och dofterna av den exotiska regnskogen, på en paradisö i Malaysia. Och åter, då jag upplevde ett tropiskt sällsamt åskväder med skyfall, något som både skrämde och fascinerade på samma gång …

Kodaline på Colours of Ostrava i Tjeckien.

#5. Att få känslan av att vara vid universums medelpunkt.

Det här må låta förmätet. För vad vet jag egentligen om hela universum? Men detta är den främsta anledningen till att jag ständigt återvänder till New York. Att komma till den staden är nämligen inte bara att resa. Det är att bli en del av ett levande väsen, att vara på en plats där alla världens kulturer och människor sammanstrålar och veta att vad som helst kan hända.

Då, när jag står där, i korsningen vid en aveny eller i solnedgången på ett tak. Då vet jag, precis som resebloggen 4000 mil skriver, att det är nu det händer. Därför avslutar jag detta inlägg med att citera Gunilla Yourstone:

”Och där någonstans kommer den där känslan. Den som man alltid vill åt på resa. Känslan av att vara fylld av intryck och skönhet, att det man är med om nu det är något alldeles särskilt och märkvärdigt och att nu, nu tar jag verkligen tillvara livet till 100 %.”

TravelAnna i älskade New York. Foto: Ulrika Andersson.

Vilka saker älskar du med att resa? Berätta, så länkar jag!

PS. Du följer väl rätt version av bloggen på Bloglovin’? Här följer du min nya reseblogg New York – My Bite of the Big Apple & Other Bites of the World

Obs! Läser du just detta inlägg via Bloglovin’, klicka in direkt på min blogg i stället för att se rätt version av inlägget. Det tar ett tag att lära sig WordPress. 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4000mil
6 years ago

Håller med om alla dina också! 🙂

Hannes Svensson
Hannes Svensson
6 years ago

Känner igen mig i punkt 1, 2, 3, 4 och – när man är i New York – 5!

Cathinka - På vift!
6 years ago

Kan bara instämma!

Lena i Wales
6 years ago

Visst är det härligt att resa, privat.
Känner igen mycket, men maten är viktig för mig.
Har nog lite svårt att hålla ordning på dina bloggar. Men hit kom jag.
Ha det bra!

Ama de casa
6 years ago

Jomenvisst är det härligt att resa! Älskar’t! Man får uppleva så mycket, se nya vyer och träffa underbara (och ibland inte fullt så underbara) människor!
Det ger så mycket och berikar verkligen livet. Korta som långa – jag bara älskar att resa! Som nu när vi bara är drygt tre timmar med bil hemifrån och får se helt fantastiska saker.
Att resa är banne mig beroendeframkallande! Fast på ett bra sätt 😀

Christine's Stories
6 years ago

Jag kan skriva under på allt det där. Speciellt nummer 4. Det händer så mycket spännande när man reser och håller ett öppet sinne för möten med andra människor eller speciella händelser.

Suzanne Philipsen
6 years ago

Önskade att jag reste mera, att få se världen/eller bara Sverige.

Ann-Louise
6 years ago

Håller med på alla punkter. Och allra mest älskar jag kanske nummer ett på listan, känslan när man precis satt sig på planet och vet att man kan koppla av, inget mer som ska packas eller förberedas utan man kan bara njuta av känslan att man är på väg.

Geddfish
6 years ago

Jag håller med dig i allt! Jag är också så fascinerad av att resa och mår så gott, när äntligen resväskan är packad (för det momentet gillar jag inte) men sen, sen när resan startar, då bara bubblar det inom mig.
Kram!

Ditte
6 years ago

Som du känner för N.Y. så kan jag känna för Peking. Och jag hade den känslan om N.Y. förr då vi oftare reste dit. Men i övrigt instämmer jag helt. För mig är resandet fortfarande en del av livet, men i takt med att jag blivit lite äldre (jo, man kan bli det) så har långresorna minskat. Men jag tror jag får ändra på det. Nåja jag var i alla föall till Peking i mars. Och det är i alla fall ganska långt.
kram!

Christine - 29°
6 years ago

Kan bara hålla med. 🙂

Fantasy Dining
6 years ago

Vilket roligt inlägg! Håller med, alla punkter:)

TravelAnna
TravelAnna
5 years ago
Reply to  Fantasy Dining

Vad härligt att höra, Maria! Missade din kommentar. <3