Utflykt till Queens och den godaste maten på New York-resan

Varför bara stanna på Manhattan? Nej, ta en tur till Queens, New York Citys största stadsdel. Njut av street art, parker vid vattnet och de godaste arepas du någonsin smakat. Det gjorde jag. Häng med!

Morgonsolens strålar spelar över Manhattan, när jag och min väninna går mot Prince Street. Det kanske blir en riktigt varm dag? Det satsar Ulrika på, klädd i shorts, medan jag tar det säkra före det osäkra med långbyxor.

Med New Yorks tunnelbana till Queens

Snart sitter vi på tunnelbanan norrut – på väg till Queens. Siktet är nämligen inställt på både god mat och häftig konst, det sistnämnda dessutom med utsikt. Några av mina bästa saker i livet!

Det går förvånansvärt fort att komma fram: till Astoria Boulevard. Faktiskt känns det lite mäktigt när tåget gnisslar och knirkar in på stationen, med inte helt bekanta vyer. Queens är nämligen den allra största stadsdelen i New York! Det är också det område som har störst etnisk mångfald, inte bara USA utan – håll i dig – hela världen!

Vi börjar med att söka upp något ätbart. Ja, ”same old story”. Trots rejäl frukost är vi hungriga efter bara några timmar. Lägligt nog finns det inom snabbt räckhåll.

Tips på billigt kaffe i New York

Tips, tips, för dig som är kaffesugen och inte vill handla på svindyra Starbucks: köp kaffe på en deli/lokal coffeeshop. Visst, amerikanskt kaffe kan vara blaskigt. Men inte det här. Det är gott och nybryggt, dessutom är det bara att ta för sig av mjölk i mejeridisken!

Väl i kassan blir jag chockad över hur billigt det är, bara ett par dollar. Jag lägger plånboksfodralet med kreditkorten åt sidan och tar fram lite cash i stället. Det skulle jag inte ha gjort, ska det strax visa sig …

Street art i Queens

Vi promenerar i rask takt in i Astoria och fotar läcker gatukonst. Ulrika kommer på den eminenta idén att vi ska klappa hunden och hålla ballongerna. Sagt och gjort! Men ska jag inte fota med mobilen också, tänker jag … Bara för att konstatera att det är borta, gone, puts väck!

Tack och lov för ärliga människor

Nu är det långa benet före tillbaka till de ställen vi besökt. Och, ja, just det, på delin ligger den, säkert undanstoppad i kassan. Där fick sig tilltron till världens ärlighet ett rejält uppsving!

Promenaden i Astoria fortsätter, och vi passerar allt från pittoreska ”town houses” till flerbostadshus. Många förbud enligt skylten nedan? Tja, det var i alla fall helt folktomt runtomkring. (Vi tog inte med hunden från gatumålningen.)

Arepas Café med himmelska arepas från Venezuela

Efter en timmes promenad ser vi skylten med Arepas Café, vårt mål. Precis i rättan tid! Här ska vi nämligen äta en efterlängtad lunch, som jag spanat in av ett visst skäl. Den är nämligen naturligt glutenfri! Här finns också mat för fler: veganer, vegetarianer och köttätare.

Vad är då arepas, kanske du undrar? Jo, ett slags pitabröd bakade av majsmjöl med rötter i Sydamerikas Anderna. Vi kliver in och …

… se där, där sitter redan en i sällskapet och väntar med svalkande dryck!  Det är resebloggaren och (framför allt) instagrammaren Evy Knoph, aka Restanten. Vi har följts åt på sociala medier i många år, främst genom vårt stora New York-intresse. Att resa till favvohotellet i New York är att ”åka till landet” enligt Evy, så då inser du vidden av detta intresse. Hörde jag New York-nörd?

Min vän, New York-nörden Evy.

Jag beställer en frisk fruktjuice (utan alkohol) och skannar sedan menyn, hungrig som jag förstås är igen. Valet faller till slut på en arepa med pulled pork.

Jag och Evy i väntan på maten.

När min arepa kommer in känner jag direkt: ”Det här är det godaste jag ätit”. Okej, jag vet att jag sagt det förr. Men i alla fall på den här New York-resan. Ja, faktiskt kvalar den in i samma liga som Luke’s Lobster. My God, så gott det är!

Vännerna Susanne och Bodil hugger in på sina arepas.

Fler lunchgäster ansluter, nämligen Evys vänner Susanne och Bodil. Självklart slår de också till på varsin arepa. Nu med det smarta konceptet att smaka av varandras: en med pulled pork och en med kyckling och avokado. Det här är inte vår första dejt denna resa men inte heller den sista.

Med kära vänner i New York: världens bästa stad

Kan man känna annat än ren lycka, med gudomliga smaker på tungan, fantastiska vänner omkring och vetskapen om att man är i världens bästa stad?

Både billigt och gott

Lokalen fylls av musik, latinamerikanska toner som tar oss till Venezuela. Som tar oss till slätterna, bergen och det vänliga folket som också tagit emot oss här i dag. Att notan bara går på drygt 10 dollar per person gör ju inte heller direkt ont.

Arepas Café, kan ni inte öppna en filial i Sverige, helst här i Strängnäs? Men å andra sidan: Nu har jag ännu ett synnerligen starkt skäl att återvända till New York.

Blev du sugen? Adressen är 3307 36th Ave, Astoria, Queens. Se karta nedan. Vill du inte ta tunnelbanan går färjan lika bra. Mer om det i kommande inlägg. Då får du också veta vad vi gjorde efter lunchen …

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén, utom bild 4, 6 och 11: Ulrika Andersson.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma. Sol som sol?
6 years ago

Äsch, nu blev jag ju hungrig …

Ama de casa
6 years ago

Oj! Snacka om att du hade tur där som träffade på ärliga människor! Fast dom allra flesta är ju det, man kan väl snarare säga att du INTE hade otur och träffade på oärliga.

Trevliga möten med god mat – kan man ha det bättre? 🙂

Och vilka läckra målningar!

Lena i Wales
6 years ago

Blev varnad av texthuvudet, men läste detta i alla fall. Älskar mat och du frestar så!
Gillar gatukonst när den är rolig eller har något att säja, som dessa.

Lena i Wales
6 years ago

Blev varnad av texthuvudet, skulle inte läsa detta, men gjorde det i alla fall. Du är verkligen en fresterska för en matälskare som jag, gör mig hungrig!
Gillar gatumålningar som är roliga eller har något att säja, vilket dessa har.
Har lite problem med att kommentera, får göra koden flera gånger, tappar bort min text, men det beror troligen på att jag inte riktigt kan.

Fantasy Dining
6 years ago

Om det är i samma liga som Luks´s så wow. En dröm att få resa med dig till New York någon dag.

Ditte
6 years ago

Vad roligt att återkomma till Queens. Har inte varit här på sådär en 25 årså jag skulle inte alls känna igen mig. En härlig beskrivning av Queens med mycket god mat och jättefina bilder. Du är verkligen den prefekta guiden!
Stort tack!
Kram!

Marie
Marie
6 years ago

Vill ju tipsa om en annan fantastisk matupplevelse i New York och det är ju att äta hemma hos någon. Ja, så klart även i alla andra städer där det är möjligt. Har hittills ätit hemma hos ett drygt 10-tal i Europa, USA och Asien.

Men till New York då….
https://www.eatwith.com/search?c=EUR&q=New+York%2C+New+York%2C+United+States
har bland annat ätit här: https://www.eatwith.com/users/439987?c=EUR
och här: https://www.eatwith.com/users/57527?c=EUR

Marie von Matern
Marie von Matern
6 years ago

Kvinnan i Harlem är själv glutenintolerant och lagade glutenfritt. Det är ju bara att maila och fråga. Nästan enklare än restaurang då de har koll på sina grejer.