Att blogga om resor ─ svar på 12 frågor

Hur blev jag egentligen en resebloggare? Det och mycket annat svarar jag på i en 12 frågor lång intervju. Frågorna är upplockade från Annika på bloggen Resfredag, som först fick dem av sina nyfikna barn (som rest en hel del de också). Då kör vi!

#1 Varför gillar du att resa så mycket?

Jag brukar säga att det är tre m: människorna, maten och miljön. Nya möten, smakupplevelser och platser berikar inte bara livet, de gör också att man utvecklas som människa. Som resenär får jag inte bara större självkännedom och trygghet, jag får också upp ögonen för hur andra lever och det ger ödmjukhet. Sen är det ju himla skoj också! 

#2 Vad gjorde dig till en resebloggare?

Jag har alltid älskat att både skriva och resa. Som fem-/sexåring började jag skriva berättelser och rita teckningar till, något som sedan fortsatte i form av resedagböcker och små reseguider. Jag ska leta i vindsförrådet och återkomma med lite bilder här …

Särskilt minns jag mitt lilla verk ”Sevärdheter av Anna Åhlén, 11 år”. Det bestod av ett häfte med små urklippta bilder från ett omslagspapper till skolböcker. Små, små bilder på allt från norsk stavkyrka till Colosseum. Med farfars gamla skrivmaskin och Norstedts uppslagsverk författades sedan detta mästerverk. Internet? Dra den om Rödluvan också.

#3 Hur gammal var du på din första resa och vart reste du?

Tio år gammal var jag på min första utlandsresa, som gick till Rumänien.
Det var en resa med blandade intryck. Fattigdomen var svår att se, citronläsken var god, Svarta havet var för kallt för att bada i, det var nyckelpigeinvasion och jag blev kär i hotellets kypare.

#4 Vilka länder vill du åka till som du inte har varit i?

De är många, så alla kan inte räknas upp här. Jag är ju inte någon som ”samlar” på länder utan åker gärna tillbaka till samma ställe. Men självklart vill jag uppleva nytt också. På min bucket list finns bland annat Seychellerna, Malaysia, Japan och Skottland.


#5 Om du ser ett stjärnfall, vilken resa skulle du önska dig?

Att någon kunde ge mig en jorden runt-resa, med alla kostnader täckta. Eftersom jag bara får önska ”en” resa måste jag ju passa på att inkludera flera resmål samtidigt. För välja är ju komplett omöjligt … 


#6 Gillar du att åka båt till länder, du flyger ju ofta?

Jag gillar hav och sjöar men inte sjögång!
Har tyvärr en mycket negativ erfarenhet från en resa till Riga under stormen Emil, när jag på allvar trodde vi skulle gå under. Inte blev det bättre av att fulla medpassagerare sjöng ledmotivet till Titanic hela natten.


#7 Gillar du böcker om världen, vilka är dina favoriter?

Ja, jag gillar verkligen att läsa romaner som utspelar sig på platser jag drömmer om. Två fantastiska böcker som utspelar sig i New York (surprise?) är Artighetsreglerna och These Days Are Ours. Sedan gillar jag också att bläddra i vackra fotoböcker!#8 Skulle du vilja bo i något annat land än Sverige och i så fall vilket?

Jag trivs utmärkt i Sverige och skulle inte vilja flytta för gott. Däremot gärna för en tid! Givetvis kan jag dock tänka mig att bo i New York (helst på Morton Street, hörde du det Fredrik Eklund?). Men även i något europeiskt land, kanske Österrike?

 


#9 Är du någonsin rädd när du flyger?

Eftersom jag inte gillar berg- och dalbanor tycker jag det är obehagligt med luftgropar. Annars brukar jag inte vara rädd när jag flyger.

#10 Vill du åka till vilket land som helst, även farliga med snö och is?

Vinter är ju inte riktigt min ”grej”, förutom skidåkning då. Men visst är det vackert med snö och is. Sådana länder känns inte farliga för mig, såvida jag inte skulle tvingas till överlevnad ensam på tundran. Däremot vill jag inte åka till länder med pågående våldskonflikter och förtryck.

#11 Är du avundsjuk på andra bloggare någon gång?

Avundsjuka är ett ganska onödigt tillstånd. Alla bär vi ju på ryggsäckar (ursäkta resemetaforen) med olika bagage och tyngd. Varför inte glädjas med någon när det går bra? Vägen till målen är sällan spikrak och kräver mycket jobb. Fast det är klart jag kan tänka: ”Just den där pressresan hade ju jag också velat bli inbjuden till”, haha. 

#12 När tror du att du kommer att sluta att resa, kommer du att bli för gammal?

Den här bloggen har ju en devis: ”Ingen resa är för liten, ingen dröm är för stor”. Den dag kroppen sätter stopp för längre eskapader hoppas jag ändå kunna göra kortare resor inom Sverige. Om inte det heller går får jag resa i fantasin och i minnet. Inte fy skam det heller, efter ett (förhoppningsvis) långt reseliv!

Har du också svarat på frågorna? Berätta gärna, så länkar jag.

Här kan du läsa svaren hos fler bloggare: Annika på Resfredag (ursprungsinlägget), Daniel på Traveler’s Edition, Dryden.se, Kattis på Stellaefoto och Lina på The World According to Adrenalina.


Samtliga foton: Anna Ström Åhlén, utom det översta som är taget av Anders Ström.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

28 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att du gillade svaren! 🙂 Det var roligt att skriva dem också, tycker jag. Ja, en resa jorden runt skulle sitta fint, varför haglar inte sponsringsförslagen? Hehe.

Blåst och sjögång, hu! Ja, det enda man kan göra är väl att låta bli eller ladda med sea band, åksjukepiller och hela baletten. Trist, för åka båt är ju annars härligt. Men jag är faktiskt mer rädd till sjöss än uppe i luften!

Kattis
7 years ago

Vad roligt att läsa dina svar också!:D Smart att önska sig en jorden runt-resa, varför tänkte inte jag på det!?:P

sv: hehe ja ska erkänna att jag är lite orolig för blåsten mellan öarna om jag ska ut med båt…gillar verkligen inte sjögång!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad roligt att höra! 🙂 Ja, mina gamla reseguider är fantastiska minnen. Har inte kommit mig för att leta i förråden ännu men en dag så … Ska spana in dina svar också och länka till dig!

Lina - The world according to AdrenaLina

Log mig igenom svaren 🙂 Så kul att läsa! Ser fram emot bilder från de gamla reseguiderna 😉 Vilket roligt minne att ha!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad glad jag blir att du uppskattade inlägget. Jättekul att du känner igen dig i många svar också. Ja, häng gärna på utmaningen; det ser jag verkligen fram emot.

FANTASY DINING
7 years ago

Åh vad kul att läsa. Jag känner igen mig i många av dina svar faktiskt! Hänger gärna på den här grejen lite senare när jag är färdig med min Belgrad resa.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Vad kul att du gillade att läsa om detta. När jag tänker efter så blev det en rätt gedigen Rumänienguide också, efter den första resan jag gjorde som tioåring. Men den var mer som en resedagbok.

Synd att vi inte hann prata men jättekul med jobbet! Önskar stort lycka till med det.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Lena! Ja, sådana här frågor avslöjar ju en del både om ens personlighet och ens förflutna. Kul att det dök upp lite frågor hos dig med. 🙂 Hoppas du har en bra vecka!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad roligt att du gillade inlägget och kände igen dig i mycket. Vi verkar ha många gemensamma erfarenheter! Jättekul att höra om dem. Jag skrev minsann också häst- och spökhistorier. 🙂

Vad fint att du skrev för hand till bilder från nätet! Det skulle vara kul att se. Kanske ett inlägg om det?

FREEDOMtravel
7 years ago

Kul att läsa dina svar och härligt att höra att du skrev om sevärdheter redan som 11-åring! Det blev lite snabbt i torsdags, men jag har precis börjat nytt heltidsjobb och ville inte vara borta för länge 😉

Lena i Wales
7 years ago

Intressant! Kul att veta mer om dej.
Många frågor som kommer upp i mitt huvud.
Ha en skön söndag!

www.marvelicious.blogg.se

Roligt att läsa, jag hade svarat liknande på flera punkter, t.ex. det där luftgropar under flygning, och att jag alltid gillat att skriva – har skrivit hästböcker, spökhistorier m.m. och min allra första bok var ett riktigt äventyr där en prins och prinsessa var huvudrollerna… 😉 I skolan gjorde jag några reseguider, jag skrev för hand och printade bilder från internet som jag limmade fast på pappren.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vännen! Ja, tänk vad mycket gamla händelser och anekdoter man kan plocka fram när någon ställer tillräckligt kluriga frågor. Det var kul att svara på detta.

Tack fär komplimangen angående bilden. Haha, ja, vi får väl se om min nuna dyker upp lite mer. Det ligger ju inte riktigt för mig att visa den för mycket. Men i måttliga doser så … 😉

Kram tillbaka och ha en fortsatt fin lördag du med!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Välkommen hit! Så roligt att du uppskattade inlägget.

Ja, sådana här frågor plockar verkligen fram dolda (eller bortglömda) sidor hos en. Håller också med: Det är ett bra sätt att lära känna bloggaren.

Ha en fortsatt fin helg!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, det var verkligen ett sammanträffande att jag skrev om Rumänien just nu, när ni också varit där. Det var ju inte direkt ett vanligt resmål när jag var liten. Men det var visst en specialresa för lärare som min pappa tog med oss i familjen på. Jag minns att vi till och med flög i ett litet propellerplan! Jag ska in och läsa mer om er resa! Vad konstigt att din första kommentar inte kom fram! Ja, ibland händer det ju att internet strular. Jag har i alla fall inte hittat någon mer kommentar (inte i skräpposten heller). Ha… Read more »

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte! Ja, det är ganska fascinerande att intresset startade så tidigt.

Roligt att du känner igen en del. Det är verkligen fantastiskt vilka resor ni gjort. Särskilt resan jorden runt, inklusive bröllop. Tala om minnen för livet! Att gifta sig på Fidji låter ju som en dröm.

Helt rätt att fortsätta resa så länge man orkar och har möjlighet, men framför allt så länge man vill.

Kram och ha en fortsatt fin helg!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ama! Så roligt att du uppskattade inlägget.

Ja, att resa är verkligen livet. Helt beroendeframkallande! Och du har så rätt i att nya vyer minsann även kan finnas på nära håll.

Ha det gott!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Annika! Det var verkligen roligt att dina barn intervjuade dig med dessa frågor, likaså att själv klura ut svar på frågorna.

Ja, det var jättetrevligt att ses på Travel Massive! Hoppas det blir snart igen. Man vill ju så gärna hinna prata mer.

Ha en fortsatt fin helg!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad roligt att du uppskattade inlägget. Ja, reseintresset kanske är medfött? 😉

Vad modigt att du reste ensam när du var 14. Jag reste med familjen så det var kanske ingen "sport". Men en riktigt upplevelserik resa var det.

Ha det gott, du med!

4000mil
7 years ago

Skrev en kommentar häromdan men det verkar inte ha "kommit fram"?
I alla fall roligt att din första resa gick till Rumänien, som vi precis kommit hem ifrån!

Veiken
7 years ago

Verkligen ett trevligt sätt att ära känna någon lite mer. Jag är ju ny hos dig, så det blev dubbelt trevligt. 🙂

Eva - People in the Street

Roligt att få lära känna dig ännu på det här sättet! Och vilken fin bild på dig 🙂 Jag ser gärna ännu fler bilder på dig på bloggen!

Kram och trevlig lördag!

Ama de casa
7 years ago

Jättebraiga frågor och svar! 🙂

Att resa är livet tycker jag. Det kan vara en längre tur, eller en bussresa till grannbyn. Alltid kul att se nya vyer 🙂

Annika/Resfredag
7 years ago

Jättekul att du hakade på, och roligt att läsa dina svar! Tack för idag förresten, kul att ses igen.

Gerd ♥
7 years ago

Vad intressant att läsa om ditt reseintresse redan så långt bak i tiden!
Och att du gjorde en resedagbok själv!
Min första ensamma resa, då var jag 14 år, jag reste till Tyskland. Där var du ju före 😉
Ha det gott!

Ditte
7 years ago

Vad roligt att få lösa lite mer om hur du blev "resande". Känner igen en del.
En jorden-runt-resa planerade jag och min man och vi gjorde den 2005, åtta veckor var vad vi hade i tid.
Vi gifte oss under resan, på Fidji, på en liten ö i arkipelagen där.
Och att resa tror jag också är ett tillstånd. Men jag har dämpat mitt en del. Men inte helt. Verkligen inte.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack! Vad kul att du gillade inlägget. Haha, ja, tänk. Jag var kommunikatör redan då. 🙂

Hallin på Resias blogg

Så kul att läsa svaren och få veta mer!! Extra kul med boken som du gjorde själv!!