Så ansöker du om Esta inför en resa till USA

Du har bokat en resa till New York, hurra! Då måste du också ansöka om Esta, elektroniskt inresetillstånd. Krångligt? Nej, följ bara den här guiden till hur du fyller i din ansökan om Esta.


Esta står för Electronic System for Travel Authorization
. Det är ett system som funnits sedan 2009, där du ansöker du om inresetillstånd till USA.

Så här fyller du i en Esta-ansökan, steg för steg:

1. Börja med att ta fram ditt pass och ett kredit-/betalkort.

2. Gå in på rätt länk för att ansöka om Esta, på den officiella webbplatsen för Department of Homeland Security. Obs! Det finns flera andra ”fejksidor” på nätet som det är lätt att hamna på. Oftast får du din ansökan godkänd ändå men du får betala onödigt mycket, då dessa sidägare agerar som mellanhänder för att ”hjälpa till”. Den rätta länken är den ovan och själva adressen ser ut så här: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/.

3. Välj språk på startsidan. Ofta känns det ju enklare att fylla i ansökan på sitt eget modersmål. Jag väljer svenska!

4. I början får du upp ett säkerhetsmeddelande, innan du kommer in i systemet. Det är bara att klicka ”Bekräfta och fortsätt”.

5. Fyll sedan i alla fält som är märkta med en röd asterisk. Dessa är obligatoriska!

6. Obs! Det går inte att använda de svenska bokstäverna å, ä och ö (trots att du valt svenska som språk på sajten). Ersätt dessa bokstäver så här:

AA = Å
AE = Ä
OE = Ö

Exempel: Mitt efternamn, Ström Åhlén, skrivs STROEM AAHLEN.

7. I ett fält ska du fylla i ”Nödkontaktperson”. 
Välj en anhörig/vän som du vill ska bli kontaktad i första hand. Personen behöver inte vara någon som befinner sig i USA. Du ska även fylla i uppgifter om din arbetsgivare, så ha denna information till hands.

8. Ett annat fält gäller ”Kontaktinformation i USA”. Om du inte har någon särskild kontaktperson där går det bra att skriva ”Unkown”. Det är inte heller obligatoriskt att fylla i adressen till hotellet du ska bo på.

9. Sedan ska du fylla i ett antal behörighetsfrågor. De gäller olika sjukdomar, om du dömts för diverse brott, om du tidigare blivit nekad visum etc. Givetvis fyller du i allting sanningsenligt. (För de allra flesta är svaret ”Nej” på samtliga frågor här.)

10. Slutligen ska du betala en avgift på cirka 14 dollar. Om det kommer upp höga summor befinner du dig på fel webbplats, se punkt 1 ovan!

Bra att veta:

Ansök om Esta senast 72 timmar före avresa. Men ju tidigare, desto bättre förstås.

Oftast får du svar direkt att din ansökan blivit godkänd. Det kommer då upp ett meddelande på skärmen och du får även ett e-postmeddelande. Beskedet innehåller ditt ansökningsnummer som du ska skriva ner och spara! Ta sedan med numret på resan. Visserligen finns all information i systemet sparad men det är alltid säkrast att ha numret till hands. Dock behöver du inte ta med någon utskrift av ansökan.

Om din ansökan inte skulle bli godkänd direkt kan det vara för att den behöver lite tid att behandlas. Inom 72 timmar ska du dock ha fått besked. Om din ansökan avslås betyder det att du inte kan resa in via Visa Waiver-programmet. Men det behöver det inte betyda att du inte alls får resa till USA. Kontakta The United States Department of State för information om hur du annars ansöker.

En godkänd Esta-ansökan är ingen garanti för att du blir insläppt i USA.
Det slutliga beslutet tas av en tjänsteman vid Customs and Border Protection, när du kommer fram till flygplatsen. I de allra flesta fall går det dock bra!

Din godkända Esta-ansökan gäller i två år. Du behöver inte uppdatera den inför varje resa. När utgångsdatumet börjar närmar sig brukar man också få ett mejl, med påminnelse att den ska förnyas. När du förnyar måste du återigen betala avgiften.

Om du vill kontrollera status för din Esta-ansökan eller ändra någon mindre uppgift, såsom kontaktperson, behöver du inte betala någon ny avgift. Det är bara att logga in på ovanstående webbplats igen. Du kan antingen logga in med ditt ansökningsnummer eller med ditt passnummer.

Kanske blev du sugen på att boka en New York-resa nu? Här är 11 tips för en höstresa till New York.

Enjoy!

PS. Vi avslutar med en snyftig låt om att lämna New York. Det är förstås att gå händelserna i förväg, men bra musik om New York vill vi ju alltid ha, eller hur? Missa därför inte min Spotfylista med New York-låtar, som nyligen är uppdaterad.


Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, vad roligt att du gillar bloggen! Man behöver inte skriva ut intyget men det rekommenderas ändå att man gör det för sin egen skull och för att ha numret på bekräftelsen för säkerhets skull. Det gör alltid jag. Så här står det på sajten för Department of Homeland Security (DHS): Behöver jag ta med en utskrift eller en digital kopia av mitt inresetillstånd till flygplatsen? Nej. DHS kan meddela resenärens ESTA-status till flygbolagen. Däremot rekommenderar DHS att resenären skriver ut svaret på ansökan om inresetillståndet och sparar för arkivering av numret på inresetillståndsansökan och för att ha… Read more »

Anonym
Anonym
6 years ago

Hej! Behöver man skriva ut ESTA-intyget och ha med på flygresan eller hur funkar det när man väl blivit godkänd?

Tack för bra blogg!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Förstår att du längtar! Det gör jag med. 🙂 Tyvärr lyckas vi ju missa varandra helt denna gång med bara två dagars marginal; jag kommer den 17.

Bra att ditt förra Esta funkade "in i det sista". Mitt pass kommer att gå ut några veckor efter hemkomst från nästa resa. Trodde jag skulle behöva söka nytt och därmed nytt Esta, men för resenärer från Sverige räcker det att passet är giltigt under själva vistelsen. Bra att veta!

Evy Knoph
6 years ago

Jäpp snart dax att söka nytt för min del, inför min resa 8-15 oktober:-). Var lite orolig i somras, då ESTA skulle gå ut några dagar efter hemkomst. Fick till svar att det är för entry o behövde bara vara giltigt t.o.m ankomstdagen…alltså inte under hela vistelsen..Längtar!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Välkommen hit, Lollo! Tusen tack för de uppskattande orden.
Så härligt att du är där snart.

Ja, risken finns ju att listan blir gränslös, med allt man vill göra i denna underbara stad. Men då har man å andra sidan en anledning att återvända!

Kanada låter spännande också! Jag ser fram emot att kika in på din blogg och läsa mer.

Lollo
7 years ago

Tack för en jättebra blogg. Hittade den då jag googlade efter tips om att åka till New York själv. Massor av tips, så vill-göra-se-listan blir bara längre. Men nu är resan bokad. Om knappt 1mån är jag där (efter några veckor i Canada först)

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad roligt att du uppskattade inlägget! Tack också för att du delar med dig av erfarenheten. Ja, jag tycker också att den svenska översättningen har blivit bättre. Det var onekligen svårare för ett eller ett par år sedan.

Denna guide kommer jag nog även att använda för egen del, haha. Det är så lätt att glömma vilken sajt det är, från gång till gång.

Jättekul att träffas i dag, förresten!

Vanja, Fru Kapten
7 years ago

Bra inlägg! Jag har ansökt om esta två gånger och nu senast (för ca 1 år sen) var det en lite annan process än tidigare med betydligt fler frågor. Nu kanske den svenska översättningen har blivit bättre men när jag då gjorde det var den svenska översättningen av first name och given name lite missvisande vilket gjorde oss förvirrade. Särskilt som min man använder sitt mellannamn som tilltalsnamn. Vi fick heller aldrig någon bekräftelse utan loggade in efter några dagar och kunde då se att vår ansökan hade blivit godkänd. Vi hann bli lite nervösa.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Ja, gör det, det behövs verkligen! Jag har sett flera bloggar som till och med gör reklam för dessa felaktiga sajter.

Marias Memoarer
7 years ago

Jättebra inlägg, jag borde kanske skriva ett liknande om Australien, många som blir lurade där också!