En lista om mina besökta länder i Europa: Första? Längsta? Bästa?

Vilka länder i Europa har jag besökt flest gånger, kortast tid och vilket gillar jag bäst? Detta och några fler nördiga frågor svarar jag på i dagens inlägg. Det är nämligen min tur att haka på flera resebloggares utmaning och göra en lista om Europa.

En lista om Europa

Själv hittade jag denna lista om Europa hos FREEDOMtravel, men de berättar att den ursprungligen skapades av Gunilla med bloggen 4000 mil. En kul idé, tyckte jag, så jag bestämde mig för att också svara. Då kör vi!

Första landet i Europa?

Min allra första utlandsresa gick till Rumänien, som jag tidigare berättat om. Jag var bara tio år och fascinerades storögt av alla nya intryck. Fattigdomen var tyvärr enorm, folkdräkterna vackra (ja, jag och lillasyrran fick varsin, och ja, vi dansade folkdans) och citronläsken jättegod. Svarta havet var för kallt för att bada i och det var nyckelpigeinvasion. Ja, just det: jag såg Ceausescu fara förbi i limo och jag blev kär i hotellets kypare.

Sista landet i Europa?

Hm, svår fråga. Vilket land i Europa är jag minst sugen på att besöka? Tyvärr måste jag säga att jag inte har någon lust att återvända till Turkiet. Har bara varit där en enda gång (för mängder med år sen) och hade det underbart i två dagar. Efter det förvandlades resan till The Trip from Hell. Jag hamnade på sjukhus och höll faktiskt på att kola vippen av en felaktig behandling. Förlåt dagens Turkiet, saker och ting har säkert ändrats. Men inte min vilja.

Flesta landet i Europa?

Grekland är utan tvekan det land jag har varit flest gånger i, i Europa (om man inte räknar med Sverige förstås). Argumenten är många: de bedövande vackra vyerna, med azurblått vatten, vitkalkade hus och färgstarka snickerier. För att inte tala om de vänliga människorna och den sanslöst goda maten. Och ja, det finns mycket mer än de traditionella rätterna som vi svenskar ofta väljer: tzatziki, souvlaki och moussaka. Gå ut i köket, peka och välj! Och gå framför allt till restauranger som grekerna själva besöker, inte turistfällorna.

Bästa landet i Europa?

Förutom Sverige måste jag åter säga Grekland. Min kärlek till Grekland har jag faktiskt tillägnat ett särskilt inlägg. Här kan du läsa om mina ständiga Greklandsdrömmar. Förresten, om bara två veckor är det dags att resa till Grekland igen, hurra!

Längsta landet i Europa?

Det land jag har vistats längst tid i, i Europa, i ett enda sträck, det måste vara Storbritannien. (Ja, det är längst tid som frågan avser, inte geografisk längd.) Jag var nämligen där i tre veckor på språkresa, som 16-åring, närmare bestämt i Hastings. Om denna, minst sagt minnesvärda, vistelse har jag bloggat på min numera vilande 80-talsblogg. Men vill du skratta, så in och läs om min språkresa till England på 80-talet. Men om man lägger ihop flera olika resor, så vinner återigen Grekland. Har tappat räkningen på hur många gånger jag varit där!

Kortaste landet i Europa?

En snabbvisit blev det i Montenegro, en sommar, dit jag och familjen åkte på en dagsutflykt. Vi älskade Kotor med den sagolika sjön och den vackra arkitekturen inramad av ståtliga berg. Men Budva kunde vi ha varit utan: knökfullt med turister, stökigt och till råga på allt ösregn just denna dag. Förresten, även hemresan blev speciell (på ett negativt sätt). Det kom ett fruktansvärt oväder så bussen fick krypköra några timmar. Då det inte fanns någon toalett ombord blev vissa resenärer ganska nödiga allteftersom tiden gick. Utan att nämna några namn kan jag säga att det löptes maratonlopp från bussen till lägenheten, då vi äntligen kom fram …

 

Har du också gjort en lista över Europa eller vill du göra det? Länka till ditt eget inlägg eller svara i kommentarerna!

 

Foton: Anna Ström Åhlén, utom bilderna från Turkiet: Nihat Sinan Erul, Rumänien: Alisa Anton, Kotor: George Kedenburg III och Hastings: Pixabay.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann Nennesson
4 years ago

Himla kul att läsa att du oxå är ”lite” tokig i Grekland!!!!🇬🇷💙🇬🇷 Helt enig m dig ang Turkiet….var för 3 år sen i Istanbul med hela familjen då maken fyllde 50, vi blev t.o.m lurade eller snarare inlurade på en restaurang. Vi ville äta & alla grabbar i familjen ville ha en öl till maten, vi frågade speciellt om detta innan vi gick in p.g.a. att många restauranger i Istanbul inte serverar alkohol!! Men när vi satt oss o skulle beställa vår mat visade dey sig att dom inte hade såklart, idag ångrar jag vi inte gick därifrån såklart!! Men… Read more »

Chriss Vourdouka
Chriss Vourdouka
4 years ago

Hej Anna! Blir så glad att du är en Greklandsälskare 💙💁🏻‍♀️ Du skriver väldigt bra och lagom mycket så att man orkar läsa det. Jag blir så förundrad var gång jag märker att någon älskar mitt hemland nästan lika mycket som mig, och inland kanske mer.,,😃 De andra medelhavsländerna vill jag inte uttala mig så mycket om men en sak är säker och det är att DE ÄR INTE GREKLAND 😉 Hoppas du får en trevlig semester i Sivota. Alltid så mysigt att åka i september. Känns som om man förlänger sommaren ☀️☀️☀️ Ser fram emot bilder därifrån! Ha en… Read more »

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Vilken härlig lista. Själv är jag så oberest (om det var ett ord) att jag endast besökt Sverige, Norge och Åland (från båten) samt Grekiska ön Kreta i två veckor 😅

Marias memoarer
4 years ago

Så roligt att läsa allas listor 😊 Här finns mina svar: http://mariasmemoarer.com/2019/august/min-lista-om-europa.html

Lena i Wales
4 years ago

Kul frågor.
Hoppas du har Wales kvar på önskelistan!!!!

Ditte
4 years ago

Jätteroligt att läsa svaren på din lista. Håller med dig om Turkiet men av andra anledningar. Vet inte om det räknas helt till Europa…Grekland var länge en favorit hos mig. Reste till Rhodos redan 1962 och besöken här har blivit många under alla år.När döttrarna var små, på 80-talet båtluffade vi här en hel del Räknade och ko fram till att jag nog varit i Grekland och på öarna där ett 20-tal gånger. Nu har Spanien gått om vad gäller antalet resor men Grekland gillar jag och på ett annat sätt. Men jag skulle inte vilja ha en ”sommarstuga ”… Read more »

FREEDOMtravel
4 years ago

Kul att du hakade på! Jag har varit väldigt lite i Grekland (1,5 dag kanske …). Det låter som att jag borde ändra på det vid tillfälle!

Veiken
4 years ago

Vad jag gillar listor av det här slaget, men är dålig på att göra egna. Det är så svårt.
Det är guldkant på alla med en och annan miss. Tack för din lista! 🙂