En riktigt bra restaurang i West Village

Recept som gått i arv i generationer, livemusik och en av New Yorks mysigaste stadsdelar. Vad kan gå fel? Inget. Hit ska du gå!

Det är dags för ännu ett restaurangtips. Kanske känner du igen det, men den här restaurangen vill jag påminna om. Utan god mat, ingen lyckad resa!

I dag handlar det om en riktig pärla på restaurangkartan i New York: Doma Na Rohu. Ett ställe som jag och min reskompis upptäckte av en ren slump. Men som vi av tidigare erfarenhet vet: Ser det bra ut, så är det ofta bra.

Att restaurangen dessutom ligger i West Village är ett extra plus, då det är min (och mångas) favoritstadsdel, alla kategorier. Här vindlar små (gå!)gator, här är husen låga och leder tankarna till Paris. Stadsdelens townhouses ståtar med vackra trappor och fasader längs trädkantade gator, där många suktande blickar har kastats mot till salu-skyltarna. Jag tror dock inte att min bank skulle råda mig att göra en sådan investering, inte utan risk att hamna i Lyxfällan … En bostad med fem sovrum, (obs sovrum, inte totalt antal rum) motsvarande min nuvarande i Sverige, skulle gå lös på över 15 000 000 – DOLLAR!

Men åter till Doma Na RohuHär möts du av den typiska New York-interiören med blottlagda tegelväggar och lampor med unik design. Väggarna pryds av tavelsamlingar och stämningen är avslappnad. Man förstår direkt varför: Här samlas ju alla: allt från de lokala pensionärerna till unga kärlekspar och frilansare, som mer än gärna slår upp Macen på bordet för att krydda matstunden med fri wifi.

Snart står en portion ribs med ugnsbakad potatis framför mig, medan min kompis väljer lax och sallad. Min mat smakar gudomligt! Köttet ser vid första anblicken fett ut men fullkomligt smälter i munnen, kompletterad av den paprikakryddade potatisen. Varsitt glas vin förhöjer också måltiden.

Utanför fönstren tänds nattljusen och livet känns gott. Det här är en restaurang att återvända till, gärna då det ordnas livemusik. Passa på att kika på videoklippet nedan. Blir det mer New York än så här?

Doma Na Rohu rekommenderas av New York Magazine och Time Out New York har jag sett i efterhand.

Maten har ursprung från Tjeckoslovakien, Ungern, Österrike och Kroatien och tavlorna minner om dessa länders svunna tider. Det är ägarna Michael och Evie Polesny som återskapat recepten från sina mor- och farmödrar, i ett koncept som älskas av lokalbefolkningen. Du kan alltså lugnt styra stegen hit på din nästa New York-resa. Det ska nämligen jag med. Adressen är 27 1/2 Morton Street vid 7th Avenue.

Enjoy!

PS. Du vet väl att den här bloggen även finns på Instagram? Välkommen dit för ännu mer inspiration om New York.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments