Stockholmshelg och konsert med The Killers

En Stockholmstripp med två av mina söner och ett av våra favoritband, det var helgens program. Vi var nämligen på konsert i Globen och såg The Killers!

Kanske undrar du: ”Vilka är The Killers?” Men du har säkert hört dem. Deras låtar har spelats i svensk radio (och över hela världen) i snart två decennier. Hitlåtar som Human, Read My Mind och Mr Brightside har nog inte undgått många.

Själv minns jag hemmadans med sönerna när de var små, då vi röjde loss i biblioteket till Read My Mind på högsta volym. (Nej, inte stadsbiblioteket, utan det stora rum i vår gigantiska villa som vi kallar biblioteket.) Du bara måste kolla in musikvideon nedan: så mycket humor och glädje!

Namnet på bandet har en helt fredlig förklaring, tvärtemot vad man kan tro. Medlemmarna är så klart inga ”killers”. Däremot har de lyssnat mycket på andra indieband från 80- och 90-talet. I musikvideon till Crystal med New Order kan du spana in logotypen på bastrumman. Där finns förklaringen!

Åter till vår helg i Stockholm som blev mycket lyckad. Jag och yngste sonen Johannes började med att checka in på ett hotell vid Slussen. Här skulle det minsann inte stressas till något sista tåg hem till Strängnäs. Det kändes förstås lite konstigt att bo på hotell i sin forna hemstad, men ack så praktiskt!

Hotellet vi väljer är Scandic Sjöfartshotellet, ett mycket bra val. Det enda lilla kruxet är att vi önskade ett ”tyst” rum men råkar få ett mittemot Södra Teatern där det är klackarna i taket hela natten. Eftersom det inte är våra egna klackar får vi ofrivilligt ta del av festens basgång. Men ingen fara. Hotellpersonalen ordnar nämligen rumsbyte så vi får sussa till slut.

Före konserten ansluter äldste sonen, Simon som pluggar i Uppsala. Vi åker först till min mamma i Svedmyra, för en mysig middag med strålande utsikt mot Globen som kvällen till ära är upplyst i rosa (som omslaget på The Killers nya album).

Själva konserten då? Jo, den går till historien som ett riktigt härligt minne. The Killers har sin hitkavalkad som de håller fast vid, nu uppblandad med mer progressiva låtar från sitt senaste album.

Sångaren Brandon Flowers är i högform och har dagen till ära lärt sig ett par meningar på svenska. Helt klockrent frågar han ”Kommer ni ihåg oss?” med referens till deras senaste besök 2013. Efter publikens jakande vrål fortsätter han: ”Vi kommer ihåg er!”.

Scenografin är påkostad och bjuder på underhållning som förhöjer upplevelsen: Tänkvärda och snyggt gjorda filmer på storbildsskärmar och ett amerikanskt vattentorn med texten Stockholm. Symbolerna för män och kvinnor glittrar på bästa Las Vegas-manér. (Ja, det är bandets hemort.)

När de största hitlåtarna kommer reser vi oss även från sittplatserna. Konfetti regnar från skyn (aka taket) och jag lyckas få Johannes att haffa en eftertraktad remsa från trappan.

Efter den avslutande Mr Brightside, förlorar sig trummisen i ett solo som nog måste vara det längsta jag hittills hört på en konsert. Sedan flyger trumpinnarna över publiken för att bli någons souvenirer:

Det är med ett leende vi lämnar Globen, både på läpparna och i själen.

Tack, Brandon & co för en underbar konsert!

PS. Tag gärna en titt på musikvideon till Human nedan, en av The Killers hitlåtar. Inspelningen av Human och fler låtar från konserten kan du se här, på Johannes Youtubekanal.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, vi var verkligen jättenöjda! Kul att du kände igen The Killers. Jag kan inte sluta lyssna nu för låtarna växer ju ofta ännu mer sedan man sett och hört artisterna live. Ja, den versionen av Over the Rainbow är verkligen fin! Tack för länken. Jag kände dock inte till den artisten. Kollade upp lite om honom. Det var verkligen tragiskt att gå bort så tidigt! Enligt Wikipedia blev han 38 men det är ju verkligen igen ålder. Vilken hyllning han fick på väg till sin sista vila, fantastiskt! Fint att ta emot och ge musiktips till varandra. Ha en… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, det var verkligen en minnesvärd kväll och konsert!
Kan inte sluta lyssna på låtarna nu. Alla låtar växte med konsertupplevelsen.

Ja, det låter lyxigt att bo vid Hötorget. Oj, tänk att ni inte varit i Sverige på så länge! Det tyder å andra sidan på att ni trivs bra med livet som det är. 🙂

Önskar dig en fin start på den kommande veckan!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Lena! Ja, det var en mycket lyckad helg. Hoppas du får ordning på ljudet senare. De har massor med bra låtar att lyssna in sig på. 🙂 Jag önskar dig en fin kommande vecka!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, ja, den var verkligen minnesvärd! 🙂

Linda
6 years ago

Men åh vilken härlig helg!!!

Lena i Wales
6 years ago

Låter som en härlig helg!
Fick inte ordning på ljudet på min dator, så får gå tillbaka senare. Känner inte igen namnet på gruppen, så bra att du beskrev dem.
Ha en fin söndag!

Ama de casa
6 years ago

Vilken härlig kväll och häftig konsert! 🙂

Och visst är det trevligt att bo på hotell i sin gamla hemstad. När vi hade flyttat till Spanien åkte vi under några års tid en vecka per månad till Sverige och bodde då på Rica vid Hötorget. Kändes rätt lyxigt fakiskt. Men jobbigt i längden såklart.
Nu har vi inte varit till Sverige på snart fyra år…

Ha en härlig lördag!

Emma, Sol som sol?
6 years ago

Härligt att ni var nöjda med er upplevelse! Och äsch jag byter lite spår igen. Jag tittade på musikvideon och kände så klart igen musiken. Som vanligt fastnar man på Youtube för det är alltid något där till höger om lockar. Denna gången var det åter igen en av de absolut bästa versionerna av "Over the rainbow" någonsin:

Jag njuter när jag hör den men blir så ledsen när jag tänker på att när han gick bort var han endast 35 år gammal, hans begravning är med på videon.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, vad roligt att du lyssnade och att du också gillade musiken! Det gjorde mig glad. 🙂 Ja, det är underbart att musik kan förena olika generationer.

Ha en fin fredagskväll!

Veiken
6 years ago

oj så härligt med samma intressen i familjen. The Killers säger mig inte mycket, men när jag lyssnade på låten så var jag "hemma" Musik i min smak helt klart!!!!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack själv för din fina kommentar, Ditte! Ja, det blev en väldigt lyckad helg i alla från boende till sällskap och aktivitet. Möjligen var det lite kallt! 🙂 Så roligt att du tittade på Johannes klipp och gillade det hela! Häftigt att Globen får olika färgskrud beroende på evenemang. Jo, nu har jag förstått att åt Södrans håll är det inte så lugnt som det kan se ut. Men som sagt, jättebra service att vi fick byta. Vi fick till och med behålla det gamla rummet hela natten ifall vi inte skulle orka flytta allt bagage till det nya! Men… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, det var verkligen en härlig helg. Det är underbart när musik förenar människor över flera generationer! Det är ju inte minst Depeche Mode ett exempel på.

Vad kul att du gillar Read My Mind. Ja, den kan man lyssna på hur mycket som helst. Ju mer man lyssnar in sig på övriga låtar, desto bättre blir de (så som det brukar vara).

Ja, vilken energikick man får av en bra konsert! Det vet ju du om någon. 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, ja det var riktigt lyckat och en fin upplevelse att dela! Nåja, alla kan ju inte vara musikaliska men då får du lite underhållning varje morgon i alla fall. 🙂

Evy Knoph
6 years ago

Ja men The Killers är ju ganska bra .låter som en härlig helg!.Read my mind riktigt bra…Human är ju låten jag förknippar med dem.

Inte dumt med kvalitetstid med barnen :-).

En bra konsert ger ju en härlig energikick..

FREEDOMtravel
6 years ago

Kul att ni fick en bra helg! Jag är ganska omusikalisk (tyvärr) och kan inget om musik men Peter nynnar på nån ny låt varje morgon 😉

Ditte
6 years ago

Vilken häftig helg i Stockholm! Ohc jag såg ju att globen lyste rosa hem till mig. Grunnade vilka som spelade , men nu vet jag. Och visst har jag hört dessa låtar förr. Många gånger. Roligt med klippen och jag hartittat på JOhannes klipp ett par gånger. Jättebra!
Ett tyst rumfikc ni ju inte direkt, men fint att ni kunde få byta. För på Södran är dte ju partaj natten lång
Nu har jag via dig och videoklippen allmänbildat mig. Tackar för det och för fina bilder.
Stor kram!