Varför kallas New York City för Gotham?

The Big Apple, The City That Never Sleeps, Metropolis och Gotham – listan är lång när det gäller smeknamn på New York City. Inte så konstigt med tanke på att kärt barn (eller kär stad) har många namn. I dag tar vi en närmare titt på namnet Gotham: Varför kallas NYC så?

Att Batman håller till i Gotham City vet nog de flesta, i alla fall de som känner till superhjälten ifråga. Att staden har slående likheter med New York City, det kan vi nog också vara överens om.

Men varifrån kommer egentligen namnet Gotham? Svaret hittar vi faktiskt längre tillbaka i tiden, långt före Batman.

Gotham betyder nämligen ”Goat’s City” och kommer från anglosaxiskan i det medeltida England. Än i dag finns Gotham i Nottinghamshire, en plats där man vid det här laget är ganska van vid alla Batmanskämt. Men vi tar det från början.

Om Gotham finns nämligen en legend vid namn ”The Wise Men of Gotham”. I den hotades lilla Gotham av invasion av kung John, och invånarna smidde planer för att få kungen att välja en annan stad. De kom då överens om att spela galna! Sagt och gjort, när kungen red in i staden utförde man alla möjliga galenskaper, som att sätta ett staket runt en buske för att hindra en gök från att flyga iväg. Hur det gick? Jo, invånarna lyckades och kungen red vidare, för att finna en stad med klokare befolkning.

Det var författaren Washington Irving som tog upp Gotham i den satiriska tidskriften Salmagundi, år 1807. Han skämtade då med New York City och dess invånare genom att jämföra dem med låtsasgalningarna i Gotham. New York-borna tog till sig detta ”smeknamn”, kanske lite stolta över att bjuda på mångfald och inte vara som alla andra.

Irving själv då? Ja, han har också lämnat spår i New York. Bland annat genom att namnge Irving Place och därmed också den läckra hemliga baren Dear Irving.

Passa på att briljera med denna historia för dina vänner medan ni sippar på varsin cocktail på Dear Irving, i det sjudande Gotham.

Enjoy!

PS. Vill du veta mer? Här kan du läsa om varför New York kallas The Big Apple.

Foton: Anna Ström Åhlen och Bago Games.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, vad roligt att kunna bidra med lite nytt vetande. 🙂 Ledsen för sent svar men din kommentar hade fastnat på vägen.

Veiken
6 years ago

Tack för info. Nu blev jag lite mer allmänbildad. Kunskapen om Gotham ligger nu i sitt fack för att tas fram när det passar! 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Kul att du tyckte det. Haha, okej! 🙂 Nåja, jag ska inte säga något. Det finns mycket här i världen som jag inte heller har koll på: idrottsstjärnor och -resultat till exempel. 😉

Ama de casa
6 years ago

Intressant info! Fast jag hade i och för sig ingen aning om att NY kallades Gotham… Så bildad är jag 😉